Betaler du rigtigt, når du er i udlandet?

Hvilket hold er du på? Kontantholdet, som holder af kontanter i udlandet? Eller kortholdet, der aldrig ejer kontanter, fordi de klarer alle betalinger med et betalingskort eller ved at hive telefonen op af lommen og bruge Apple Pay eller MobilePay?

Uden for landets grænser skal du overveje, hvad det koster at betale. Det koster altid noget at betale i en fremmed valuta, uanset om det er euro, dollar eller svenske kroner. Men hvordan undgår du unødige gebyrer og uheldige vekselkurser? Her er det stor forskel på, om du er på kontantholdet eller kortholdet.

Kontantholdet betaler for mange hævegebyrer
Alle, der holder af kontanter i lommen, bruger deres betalingskort til at få fingre i kontanter fra lokale hæveautomater. Det koster godt nok et hævegebyr på mindst 30 kroner, hver gang man besøger automaten og står i kø. Med Visa/dankortet kan der højst hæves lokal valuta, der svarer til 2.000 danske kroner pr. døgn. I løbet af 14 dage sydpå med familien, kan det godt ende med, at man går i fast rutefart ned til hæveautomaten efter flere kontanter. Regn selv på det. Syv ture giver en regning på 210 kr. Det er en dyr måde at betale sig frem på i ferien. Mange kontanter i lommen kan også friste lommetyve. Bliver tasken eller pungen stjålet af en lommetyv, dækker forsikringen som regel pung og taske, men ikke de mange kolde kontanter.

Guide til at være ’pengeklar’ på ferien

Det kan Visa Dankortet i udlandet:
Forbrugsgrænse på i alt 25.000 kr. pr. løbende 30 dage i udlandet uanset, om du har mange flere penge stående på din konto.
Du kan højst hæve kontanter i lokal valuta i hæveautomaten, som svarer til 2.000 kr. pr. døgn i udlandet.
Der er ingen begrænsning, når kortet bruges til betalinger i butik, hotel osv., når du blot holder dig inden for forbrugsgrænsen pr. løbende 30 dage.
Visa/Dankort er et internationalt anerkendt betalingskort, men ikke et kreditkort.

Det kan et kreditkort som fx Mastercard i udlandet:
Husk at, kreditkort er forskellige. Tjek derfor, hvad dit kreditkort kan. Et Mastercard kan typisk give dig disse muligheder:
Forbrugsgrænse på 40.000-150.000 kr. pr. løbende 30 dage i udlandet og 10-40 dages rentefri kredit.
Du kan højst hæve kontanter i lokal valuta, som svarer til 6.000 kr. pr. døgn i udlandet.
Der er ingen begrænsning, når kortet bruges til betalinger i butik, hotel osv., når du blot holder dig inden for din øverste forbrugsgrænse pr. løbende 30 dage.
Der vil ofte være en rejseforsikring tilknyttet kortet, der dækker på udenlandsrejser på visse betingelser. Det kan være at, du er dækket ved afbestilling, erstatningsrejse, lægebehandling, hjemtransport ved sygdom osv. Du har måske også en købsforsikring på dit kort.

Rejs med få kontanter
Gå i en bue uden om medbragte kontanter, som du veksler i lokale vekselkontorer. Det er for dyrt. Hæv evt. nogle euro eller dollars i danske pengeautomater, så du har ’nogle penge at starte med’ og hæv flere kontanter i pengeautomater på feriestedet.

Kort
Brug kort på benzinstationer, hoteller, butikker og restauranter. Kortet sikrer, at den rigtige valuta er til rådighed hele tiden, og det er som regel den billigste måde at betale på. 

Sig nej, nej og atter nej til at betale med kortet i danske kroner:
Husk, at når du står og betaler med kort – uanset hvilket- i udlandet i butik, hotel osv., og de spørger, om du vil betale i danske kroner eller den lokale valuta, så skal du vælge den lokale valuta, for det er den billigste løsning.

 

Det er ikke gratis at bruge betalingskort eller veksle danske kroner
Det koster at betale i en fremmed valuta, uanset om du betaler med kort eller veksler fra danske kroner til den lokale valuta og betaler kontant.

Det koster fx 30 kr. i hævegebyr, hver gang du hæver kontanter med Visa/dankortet i en udenlandsk hæveautomat

Når du hæver penge eller betaler du med kortet i udlandet, er der et valutakurstillæg, som typisk er omkring 1,5 %, når du bruger betalingskortet inden for Europa og 2 %, når du bruger dine betalingskort uden for Europa. Valutakurstillægget varierer dog fra bank til bank, ligesom der kan være forskel på valutatillæg på det enkelte kort. Vil du kende satserne på dine kort, så tjek priserne hos din bank.

Et mistet kort skal spærres straks. Husk derfor kort-stop-telefonnummeret på ferien, og skriv det ned både i telefonen og et andet sted. Kort kan ikke spærres med en e-mail. Tjek om du kan spærre dit kort inde i din mobilbank, for det er det allernemmeste.

Skal man hellere hæve den udenlandske valuta hjemmefra? 
Nej, det duer slet ikke. Udenlandsk valuta er som regel billigere at hæve lokalt end hjemmefra. Du kan godt hæve en lille smule valuta hjemmefra, så du har lidt, når du ankommer. Men skal der bruges kontanter, skal de hæves, når du kommer frem. Husk også, at lokale vekselbureauer som regel veksler til en dyrere kurs, end man betaler, når man hæver i en hæveautomat.

Kortholdet betaler smartest
Alle, som betaler med kort, slipper lidt billigere fra alle betalingerne på ferieturen end dem på kontantholdet. Kortet svinges på benzintanken, på restauranten, på cafeen og i butikkerne. Du skal ikke tjekke, om du har penge nok i pungen, og du slipper for hævegebyrerne i hæveautomaten. Men det er ikke nok at tage et enkelt betalingskort med til udlandet. Sådan som halvdelen af alle danskere gør.

Hver tidende har prøvet at stå med et ’forkert’ betalingskort
En halv million danskere har prøvet at stå i udlandet med det ’forkerte’ betalingskort. Typisk peger ekspedienten på et skilt, der viser, hvilke kort forretningen accepterer. Dit kort er bare ikke nævnt.
Måske vil du leje en bil, og dit Visa/Dankort afvises, da udlejeren ønsker garanti via et kreditkort.
Mange er ikke opmærksomme på, at et Visa/Dankort er et debetkort, og det kan blive et problem, når man lejer bil i udlandet.

To betalingskort er en helgardering
Vil du undgå at stå med ’det gale’ betalingskortkort, kan du helgardere dig ved at rejse med to forskellige betalingskort, hvor det ene bør være et internationalt betalingskort f.eks. Nordeas Mastercard.

Skal du betale i danske kroner eller den lokale valuta?
Uanset om du er til kort eller kontant, skal du passe på, at du ikke hopper i ’danske kroner-fælden’ i udlandet, når du skal taster din pinkode og OK. Kronefælden er, når betalingsterminalen eller pengeautomaten, der læser dit kort, vælger din valuta i forvejen og viser prisen i danske kroner. Du har ret til at vælge. Og du skal altid vælge lokal valuta. Får du ikke valget, så afbryd betalingen og begynd forfra.

Den lokale valuta er altid den billigste løsning. Så veksler du til kursen i din bank på det pågældende tidspunkt og får typisk den mest fordelagtige kurs. Vælger du danske kroner på terminalen eller hæveautomaten, betaler du en overpris. Det kan være et omregningsgebyr og en højere kurs, der kan variere meget. Vælger du konsekvent ’danske kroner’, når du hæver kontanter eller betaler med kortet, kan din ferieregning blive flere hundrede kroner højere alt i alt i løbet af hele ferien, end hvis du vælger den lokale valuta.

Og så et sidste tip på falderebet. Tjek forbrugsgrænsen på dit betalingskort pr. løbende måned og pr. døgn, inden du rejser hjemmefra. Så slipper du for, at kortet ikke virker, selvom der er penge på din konto.