Corona-frygt tynger markederne

Det står nu tydeligt for enhver, at de økonomiske omkostninger af det globale udbrud af coronavirus kommer til at gøre ondt. Nu ser vi ikke længere blot tomme byer i Italien, men også at de fleste vestlige lande har indført skrappe sanktioner for at forhindre yderligere smittespredning.

”Den følelse af usikkerhed og frygt har også forplantet sig til børserne rundt omkring i verden, og flere af de toneangivende aktiemarkeder har oven på den seneste tids kraftige uro ramt niveauet for, hvad vi kalder ”bear-marked” (et fald på mindst 20 procent). Status er, at globale aktier nu, efter sidste uges kursfald, er slået tilbage til niveauet fra begyndelsen af 2019,” siger chefstrateg Andreas Østerheden.

Han vurderer, at der ikke længere er tvivl om, at virussen vil ramme økonomierne i Asien, Europa og USA hårdt, men hvor hårdt og hvor længe krisen vil vare, er stadig usikkert. Den næste tid vil vise, hvor store problemer corona-virussen vil skabe for erhvervslivet, og hvad politikernes modsvar vil være. Risikoen for en markant nedgang i den økonomiske aktivitet er hovedårsagen til, at markederne er faldet kraftigt.

Det kan du gøre som investor

Undgå at sælge på et ugunstigt tidspunkt. Det er helt forståeligt, hvis du i disse tider får lyst til at sælge alt i dit depot. Det er dog særdeles svært at time markedet, og historisk set kommer de største opture på aktiemarkederne umiddelbart ovenpå perioder med kraftige fald. Som udgangspunkt anbefaler vi derfor, at man holder fast i sin langsigtede investeringsstrategi.

Følg med i, om din portefølje holder sin inden for den aftalte strategi. Oven på en periode med kraftige kursfald kan det være, du har behov for at re-balancere porteføljen, så fordelingen mellem aktier og obligationer kommer tilbage til det aftale niveau.    

Er du stadig i tvivl, om du har valgt den rigtige strategi for dine investeringer, anbefaler vi, at du søger rådgivning.

”Selvom de kraftige kursfald tyder på, at markedet allerede nu tager højde for mange dårlige nyheder, er det ikke svært at forestille sig, at flere negative historier de kommende uger kan føre til yderligere frasalg af aktier og andre risikobehæftede aktiver,” siger Andreas Østerheden.

I den umiddelbare fremtid forventer vi flere negative nyheder i takt med at antallet af smittede stiger, men på et tidspunkt vil markedet konkludere, at det værste er ovre, og begynde at forvente et opsving.

”En sådan vending kan fx komme, hvis vi ser tegn på, at spredningen aftager, som vi eksempelvis har set i Kina og kan se i Italien. Erfaringen fra Kina giver håb om, at de skrappe tiltag for at forhindre smittespredning virker. Deraf forventer vi også, at vendingen den anden vej kan blive af voldsom karakter, ligesom vi har set det på vejen ned,” lyder budskabet fra chefstrategen.