Få en god start på studieøkonomien

Studerende Studiebøger, flytning, møbler... Der er mange ting at holde styr på, når man flytter hjemmefra og starter på en uddannelse. Derfor risikerer man at miste overblikket over sin økonomi.

September er den helt store studiestartsmåned, og 67.425 personer er i år blevet optaget på en videregående uddannelse. For mange er studiestart forbundet med at flytte hjemmefra og stå på egne ben, men ikke alle husker at få økonomien i orden, når de flyver fra reden. Her får du fem gode råd til, hvordan du får styr på studieøkonomien.

 

1.    Overblik

Det er stramt at leve på et SU-budget eller elevløn, og derfor er det helt afgørende, at man planlægger og prioriterer sin økonomi. Ifølge en undersøgelse lavet af YouGov for Nordea har 11 pct. af de unge mellem 18 og 25 år brugt deres månedsløn før næste lønningsdag. Denne situation kan bedre undgås, hvis du lægger et budget over dine indtægter og udgifter. Du kan fx bruge Nordeas gratis budgetskabelon , som giver dig et overblik over dine faste udgifter, de variable udgifter, samt hvad du bør sætte af til opsparing, hvis du fx gerne vil på skiferie til vinter.

2.    Husk forsikringerne

Når du flytter for dig selv, skal du som minimum have en indboforsikring og en ulykkesforsikring. Men desværre vælger mange unge forsikringerne fra, og det er meget uheldigt. En indboforsikring erstatter dine ting, hvis de bliver stjålet, eller udbetaler erstatning, hvis du er skyld i, at andre kommer til skade, fordi en indboforsikring indeholder en ansvarsforsikring. Uheld kan opstå fra det ene øjeblik til det andet, og skaderne kan være på uoverskuelige beløb.
Hvis du er under 21 år, kan du være dækket af dine forældres indboforsikring, men det afhænger af dine forældres forsikringsselskab. Så forhør dig med dine forældre og kontakt forsikringsselskabet, hvis I er i tvivl om, hvordan forsikringen dækker. Hvis du flytter sammen med en ven eller kæreste, så gælder dine forældres forsikring dog ikke. I det tilfælde skal du have din egen indboforsikring.
 

Kvinde åbner flyttekasser Du bør som minimum have en indboforsikring og en ulykkesforsikring. Forsikringerne dækker dig, hvis du kommer til skade, kommer til at skade andre eller får dine ting stjålet.

3.    Håndtering af regninger

Tilmeld dine regninger til Betalingsservice eller automatisk kortbetaling. På den måde er du sikker på, at du ikke misser en huslejebetaling, eller at dine forsikringer ophører, fordi du glemmer at få dem betalt. Og lad aldrig rudekuverter forputte sig i stakken af studiebøger og reklamer. Regninger bliver kun dyrere, jo længere du venter med at forholde dig til dem. Så tag affære med det samme. Det sparer dig for penge og bekymringer.

4.    Boligstøtte

Ikke alle er klar over, at man som lejer har mulighed for at søge om boligstøtte (også kaldet boligsikring), som er en økonomisk støtte fra det offentlige til dækning af din husleje. På borger.dk kan du undersøge, om du er berettiget til boligstøtte.

5.    Bør man tage SU-lån?

Man bør tænke sig grundigt op, når man stifter gæld. Også selvom et SU-lån som udgangspunkt er billig gæld, hvis man altså får den betalt tilbage til tiden. Når det er sagt, så er 1.000 kr. som ung for de fleste mere værd end 1.000 kr. som 40-årig. Min anbefaling er derfor, at du aldrig låner for at øge forbruget. Husk på, at lånet skal betales tilbage igen.