Flere børn får lommepenge

For første gang i fire år får flere børn i dag lommepenge. Således er antallet af børn med lommepenge steget med 44.000 de seneste to år, viser den nye måling. Dermed er det kun hvert femte barn i alderen 6-17 år, der slet ikke får lommepenge.

Og det er godt for børnenes forhold til penge, forklarer Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom i Nordea:

- Udviklingen glæder mig, fordi lommepenge er med til at give børn og unge et ansvar for deres egen økonomi. Noget tyder på, at mediedebatten om at give børn et pengeansvar har givet pote.

Lommepenge handler ikke om forældrenes økonomi
Blandt de børn, som ikke får lommepenge, er andelen uafhængig af, hvad forældrene tjener. Det vil nok komme bag på mange.

- Manglende lommepenge handler i højere grad om forældrenes holdninger til lommepenge end om deres økonomiske formåen, siger Ann Lehmann Erichsen.

Målingen viser dog også, at forældre med høj indkomst oftere giver deres børn faste lommepenge. Og så får piger oftere lommepenge efter behov end drenge. Om det skyldes, at piger i højere grad plager om penge, eller om forældrene holder mere øje med pigernes forbrug, giver målingen ikke svar på.
 

Lidt flere penge i lommen
Størrelsen på lommepenge er vokset lidt, siden vi målte niveauet i 2017, og det giver god mening, forklarer Ann Lehmann Erichsen. For det går godt i dansk økonomi, og det smitter af på børnene.

Med et gennemsnit på 270 kroner om måneden til de 12-14-årige er niveauet dog generelt ikke ret højt, mener hun.

- Jeg tænker ofte, at nogle forældre må have glemt, hvad ting koster. Børn får ofte lommepenge med en forventning om, at de så klarer visse småudgifter selv og måske også sparer op af dem. Derfor bør beløbet også stige løbende.

Lille interesse for digitale lommepenge
Et sidste interessant resultat fra målingen er, at langt de fleste forældre stadig tyer til kontanter. Først når børnene fylder 15, bliver mobilbetaling den mest anvendte metode. Digitale lommepengeløsninger havner på en sidsteplads.
 
- Det kunne tyde på, at mange oplever, det er lidt besværligt at sætte sig ind i en lommepenge-app. Eller at de digitale løsninger ikke giver tilpas stor værdi.