Foretrækker aktierne Biden eller Trump?

Tags:
Investering

Seniorstrateg Simon Kristiansen Seniorstrateg Simon Kristiansen

Om få uger går amerikanerne til stemmeurnerne for at vælge USA’s næste præsident. Som bekendt står valget mellem republikaneren Donald Trump og den demokratiske udfordrer Joe Biden. Men hvad er de reelle politiske forskelle mellem de to kandidater? Og har aktiemarkedet en klar favorit? Det har vi spurgt seniorstrateg Simon Kristiansen om.

Hvorfor bør jeg som investor interessere mig for, om det bliver Trump eller Biden, der indtager præsidentembedet?

”USA er verdens suverænt største økonomi, og alene af den grund er det interessant, hvem der kommer til at sidde på magten i Det Hvide Hus de næste fire år. Dertil kommer, at det amerikanske aktiemarked, der udgør ca. halvdelen af værdien af verdens samlede aktier, suverænt bestemmer retningspilen for børserne over hele verden. Så selvom du ikke nødvendigvis har så mange amerikanske aktier i din portefølje, har det alligevel en enorm betydning for dine investeringer.”

Hvad er forskellene på de to kandidater, og hvordan vil det påvirke aktierne?

”Når man ser debatterne, kan man godt få det indtryk, at en amerikansk valgkamp er mere personfnidder end reelle politiske forskelle. Dog er der tydelige skel, og især i spørgsmålet om skat og den grønne indstilling viser forskellene sig. Biden har erklæret, at han støtter, at USA igen tilslutter sig Paris-aftalen, mens Trump ikke synes at have en grøn dagsorden overhovedet. Det taler fx for flere selskaber med fokus på bæredygtighed i porteføljen, hvis Biden skulle vinde. Der er også nuanceforskelle i indstillingen til USA’s rolle i verden og spørgsmålet om frihandel. Hvor Trump konsekvent har kørt en ”America first”-retorik, synes Biden mere positivt indstillet på frihandel og billaterale aftaler, hvilket kan styrke selskaber med fokus på eksport og aktiviteterne i mange lande.” 

Du fremhæver skat som et af de spørgsmål, der deler de to kandidater.  

”Her ser vi et tydeligt skel mellem Trump og Biden, hvor sidstnævnte har erklæret, at han vil tilbagerulle halvdelen af de skattelettelser, som er indført under Trump. Det kan potentielt bremse den hastighed, aktier stiger med. Så galt tror jeg nu ikke, det går. Historisk har vi set, at der ikke nødvendigvis er en sammenhæng mellem selskabsskatter og virksomhedernes evne til at tjene penge. Det gælder især de største selskaber, mens en højere skattebyrde godt kan have en negativ påvirkning på små og mellemstore virksomheder. Omvendt tror jeg, at vi kan se en gunstig effekt på disse ”small-cap”-aktier, hvis Trump bliver genvalgt – alene i kraft af udsigten til nye skattelettelser og mindre regulering.”

Hvordan vil aktiemarkedet reagere, når resultatet bliver kendt?

”Ligesom amerikanerne selv vil vi som investorer gerne have en hurtig afklaring. Desværre bør vi nok indstille os på, at der kan gå flere uger, før der bliver erklæret en endelig vinder. Det skyldes blandt andet, at mange amerikanere som en direkte konsekvens af corona-pandemien vil brevstemme i stedet for at møde op på selve valgdagen. De stemmer tager tid at tælle op, og bliver resultatet tæt i nogle af de helt afgørende svingstater, må vi forvente, at der kan blive skabt tvivl om gyldigheden af valget. Så man skal være forberedt på, at en afklaring kan tage tid, og at den øgede usikkerhed kan skabe midlertidige udsving på især aktier.”

Har aktiemarkedet en favorit?

”Faktisk har det historisk vist sig, at aktiemarkedet stiger efter et tæt præsidentvalg, når en afgørelse endelig foreligger – uanset hvem der vinder. Det samme forventer vi sker denne gang, hvorfor vi også anbefaler en overvægt af globale aktier relativt til obligationer. Trumps politik vil over en bred kam være god for amerikanske aktier, og vi er efterhånden bekendt med hans måde at lede på. Med Biden er der flere spørgsmålstegn. Overordnet vil hans politik være god for aktier, men på sektorniveau står særligt den amerikanske medicinalindustri og fossile forsynings- og energiselskaber for skud. Omvendt vil en sejr til Biden være god for globale virksomheder inden for grøn omstilling. Meget afhænger dog af, hvordan Senatet og Kongressen bliver sammensat,” slutter seniorstrateg Simon Kristiansen.