Har du talt med din teenager om digital svindel?

Tre tips til de unge

  • Lad ikke andre bruge din konto til at indsætte og derefter hæve eller overføre penge.
  • Vær mistænksom over for personer, der tilbyder hurtige penge og stor fortjeneste.
  • Udlever aldrig adgangskoder til eksempelvis NemID eller kort- og kontonumre til fremmede.


Får du mistanke om, at dit barn kan være blevet misbrugt til at hvidvaske penge, skal I straks kontakte banken.

Læs mere om digital svindel
 

 

 

 

Det er ikke længere nok at tale med børn og unge om lommepenge. I takt med at unge ned til 13 år får adgang til mobilbetaling som MobilePay, bliver de nemlig også potentielle ofre for kriminelle, der forsøger at misbruge de unges godtroenhed.

I stadigt flere tilfælde forsøger kriminelle således at rekruttere unge til at hvidvaske penge, der eksempelvis stammer fra netbank-indbrud hos ældre mennesker.

For at kunne vaske sorte penge hvide har de kriminelle brug for at skjule, hvor pengene kommer fra. Derfor lokker eller truer svindlerne unge mennesker til at sige ja til at lade penge blive overført til deres konto, hvorefter de skal hæve pengene igen og give kontanterne til den kriminelle, som de ofte ikke kender. Dermed har den unge medvirket til at sløre sporet.

Hjælpsomme unge kan blive kriminelle på få minutter

Ifølge forbrugerøkonom i Nordea Ann Lehmann Ericksen sker det hele ofte på få minutter – eksempelvis i nattelivet.

”Vi har flere eksempler på unge, der er blevet misbrugt,” siger Ann og fortsætter: ”En 16-årig dreng fortæller, at han blev kontaktet af en bekymret kvinde. Hun havde tabt sit Dankort og bad om hans hjælp til at hæve kontanter. Hun overførte 3000 kr. til hans MobilePay, og han hævede pengene til hende. Konsekvensen for denne unge mand er, at hans konto lukkes, og i værste tilfælde kan han faktisk få en plet på straffeattesten. Der kan være tale om hvidvask, derfor skal Nordea indrapportere denne type sager.”

”I bankverdenen kalder vi ofrene muldyr, fordi de hjælper den kriminelle med at transportere penge. Det er i sig selv kriminelt, og den unge risikerer at blive straffet for det. Indimellem får ofret en del af overførslen som betaling, men ofte er de slet ikke klar over, at de begår en kriminel handling. Uvidenhed giver bare ikke rabat på den straf, man risikerer at få,” siger Ann.

Nordea oplever ligesom andre banker en tydelig stigning i mængden af muldyrsager. Alene i 2020 steg antallet af sager hos Nordea således  med 50 procent. Især drenge og unge mænd er i farezonen.

”Opfordringen herfra er klar: Tal med dine unge om faren for at blive misbrugt som mulddyr,” siger Ann og fortsætter: ”De unge skal kende risikoen, men de skal også kende konsekvenserne af dette. Det kan forekomme uskyldigt, men hvidvask af penge er alvorlig kriminalitet. Det skal de unge vide,” slutter Ann.