Hold hjertet sundt - Små indsatser har stor betydning

Vælg de nemme sejre 

  • Gør pendlertid til hjertetid – tag cyklen, når du kan 
  • Gør trappetid til mental pausetid – tag trapperne i stedet for elevatoren 
  • Parkér længere væk, end du plejer  
  • Stå af et stop før, hvis du er med offentlig transport og gå resten af vejen.  

Vanens magt 

Dine vaner vågner sammen med dig hver dag. Hjernen holder nemlig af vaner, og meget af det, som du gjorde i går, vil du gøre igen i dag og i morgen. Derfor er det ikke så let at ændre adfærd. Forskning viser, at op til 40 pct. af vores adfærd er drevet af vaner. En vane er en automatiseret respons, som du udfører uden at tænke særlig meget over det. Så hvis du gerne vil ændre på en vane, kan det være svært. Det er der flere årsager til – en af dem er, at hvis du ikke udfører din vane, kan det få dig til at føle ubehag.  

Kom nemt i gang med nye vaner 

Det er en god idé at starte i det små, og her er mikrohandlinger din ven. Mikrohandlinger er små og håndterbare skridt rettet mod en ønsket forandring. 

Det er altså en lille handling, som ikke kræver meget af dig, men som kan have en stor effekt på lang sigt. Du kan fx reducere risikoen for forhøjet kolesterol ved at spise flere bælgfrugter, kål og havregryn. Du kan også reducere risikoen for forhøjet blodtryk ved at erstatte salt som smagsforstærker i din mad med ekstra krydderier og krydderurter eller lidt citronsaft, så maden får et ekstra pift. 

4 mennesker der løber

Sammenhæng mellem mikrohandlinger og hjertesundhed 

Faktisk har mikrohandlinger en stor betydning for vores helbred. Hvor en vane er en automatiseret respons, som du udfører uden at tænke særlig meget over det, så er en mikrohandling et tiltag på vej mod en reel vaneændring. Når vi taler hjertesundhed, kan mikrohandlinger være helt afgørende for at forebygge hjertesygdomme. Hjertet er en af vores største muskler, og muskler skal trænes. Så hvis du gerne vil forebygge hjertesygdomme, kan en mikrohandling være at sætte kondiskoene klar ved hoveddøren, inden du tager på arbejde, så du nærmest falder over dem, når du kommer hjem. På den måde optimerer du sandsynligheden for, at du kommer ud og får pulsen lidt op. 

Hjertesundhed – ét skridt ad gangen 

Bevægelse er godt for hjertet. Når du bruger din krop aktivt, får du mere energi og kommer i bedre humør. Du forebygger også en lang række sygdomme, herunder hjertesygdomme. Forskning viser, at tre daglige korte intense perioder med fysisk aktivitet kan nedsætte risikoen for at dø af hjertekarsygdomme med op til 49 pct. Al bevægelse tæller med, så længe du bliver forpustet af det. Der kan være mange årsager til, at man ikke bevæger sig nok. Men ved at implementere gradvise mikrohandlinger i din hverdag, kan du øge din hjertesundhed.  

Tag trapperne – slå to fluer med et smæk 

Dine vaner står som sagt op med dig, og tog du elevatoren i går, så gør du det nok igen i morgen. Det gør du også, selvom trappen er tæt på, og det er ikke fordi, du ikke ved, at det er sundere at tage trappen, men fordi det er en vane at tage elevatoren. Så udfordringen er at ændre vanen. Det kan du fx gøre ved at ændre ganske lidt i din daglige transportrute og belønne dig selv, når du husker det. Start med blot at gå en etage op – og tag elevatoren resten af vejen. Beløn dig selv med en kort mental pause. Udover at du opnår en fysisk gevinst ved at vælge trappen til, så slipper du – på sigt – rent faktisk også for de akavede elevatorsamtaler, der indimellem opstår, hvor du står alt for tæt, til at det er behageligt at føre en samtale med en, du kender perifert. Det smarte er, at der ikke er noget ekstra tidsforbrug forbundet med at tage trappen og samtidig sundhedsmæssige gevinster.  

Cathrine Juels Lau Cathrine Juel Lau, Health and Prevention manager hos Nordea Pension

”Når du går på trapper, aktiveres både hjerte, lunger og store muskelgrupper på en og samme tid. Det påvirker kredsløbet, og det har en positiv effekt på hjertesundheden. Selv små mikrohandlinger som at tage trappen kan have en stor betydning for vores helbred,” siger Cathrine Juel Lau, Health and Prevention manager hos Nordea Pension. 

Det er altså også de helt små handlinger, som du kan ændre i din hverdag, der kan være med til at forbedre din hjertesundhed.  

 

Webinar: Hold hjertet sundt - ét skridt ad gangen

I anledning af hjerteugen holdt Nordea Pension et webinar fyldt med den nyeste viden om hjertesundhed, forebyggelse og mikrohandlinger.

Kom helt tæt på hjertet med læge Pia Norup, der gør os klogere på, hvad der sker i hjerte lunger og kredsløb, når sygdom rammer. Pia deler også tips til, hvordan du selv kan forebygge hjerterelaterede sygdomme ved at justere lidt på livsstilen. Adfærdsdesigner Henrik Dresbøll fortæller om mikrohandlinger i hverdagen, der kan være med til at bygge hjertesunde vaner, der får stor betydning senere i livet. Nordea Pensions sundhedsekspert Cathrine Juel Lau dykker ned i statistikken og ser på, hvor udbredt hjertesygdom er.

Se webinaret her