Sidste chance for håndværkerfradrag

Trænger dit hus til en klat maling udenpå, eller kalder vinduerne på at blive pudset? Så bør du overveje at få det ordnet, inden håndværker- og servicefradraget udløber ved årets udgang. For der kan være mange penge at spare, og ordningen kan bruges til mere, end man lige skulle tro. Det fortæller forbrugerøkonom hos Nordea, Ann Lehmann Erichsen:
”Det vil nok komme bag på mange, at håndværkerfradraget faktisk kan bruges til at få malet huset udvendig, altså vinduesrammer, døre og ydervægge. Min anbefaling er at udnytte ordningen i år, før den udløber,” siger hun.

Spar mange penge
Fradragsordningen fungerer på den måde, at når en håndværker er i fuld sving i ens bolig, så kan man i mange tilfælde trække arbejdslønnen fra i skat. Og her kan der være flere tusinde kroner at spare.
”Hvis du fx har fået udført udendørs malerarbejde for 12.000 kr., så må du trække det fra i skat, og det koster dig reelt kun ca. 8.000 kr. Du sparer de 4.000 kr., som ellers skulle være betalt i skat,” forklarer Ann Lehmann Erichsen.
For at få gavn af fradraget skal arbejdsopgaven ligge inden for den liste over opgaver, som er besluttet af Folketinget – og som står på Skats hjemmeside. Men listen over godkendte ydelser er lang, og den giver en masse muligheder for danskerne frem til 2018.

”Mange steder kan buske og træer være vokset lidt ud af facon. Så hvorfor ikke få en havemand til at skære lidt ned. Så er det gjort.”
Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom

Få haven trimmet
Har man ikke mod på at kaste sig ud i det helt store malerprojekt, kan mindre også gøre det. Servicefradraget gælder nemlig også, hvis man fx får gjort hele hytten ren eller får vinduerne pudset. Selv synes Ann Lehmann Erichsen, at det er en oplagt mulighed for at få gjort lidt ved de tilgroede haver:
”Mange steder kan buske og træer være vokset lidt ud af facon. Så hvorfor ikke få en havemand til at skære lidt ned. Så er det gjort, og det er ikke nødvendigvis noget, man selv kan magte.”

Fakta

  • Du kan få fradrag på op til 12.000 kr. per voksen person i husstanden for håndværkerydelser i hjemmet eller fritidsboligen.

  • Du kan få fradrag på op til 6.000 kr. per voksen person for serviceydelser i hjemmet eller fritidsboligen.

  • Du kan kun få fradrag for arbejdsløn, og arbejdet skal stå på listen over godkendte ydelser, som du kan finde på skat.dk.

Hyr en energirådgiver
Drømmer du om et mere grønt og energivenligt hjem, men er i tvivl om, hvor det bedst kan betale sig at lægge pengene? Så kan du få fradrag, hvis du får en energirådgiver hjem for at tjekke din bolig igennem. På den måde kan du få lagt en plan for, hvordan dine penge rækker længst til en grøn renovering. Ifølge Ann Lehmann Erichsen er det en rigtig god idé:
”Så kan man jo altid gå og tygge lidt på, om det er noget, man har lyst til at gøre nu. Eller man kan gemme den skriftlige rapport fra energirådgiveren og hive den frem om nogle år og så bruge den der.”
Der er altså mange forskellige muligheder for at udnytte fradraget. Og i flere tilfælde kan du faktisk også spare endnu flere penge – for nogle forsikringsselskaber giver rabat på præmien, når man klimasikrer sin bolig og fx sikrer døre og vinduer mod storm og oversvømmelse. 

Road
Right

Læs mere på skat.dk

Arbejdstimerne i fokus
Uanset hvad du vælger at bruge dit fradrag på, skal du være opmærksom på, at du kun kan få fradrag for håndværkernes timeløn og ikke for byggematerialer. Går man i gang med den helt store vinduesudskiftning, så vil man altså kun kunne trække arbejdstimerne fra i skat og ikke selve vinduerne. Havearbejde derimod består ofte kun af arbejdstimer.
”Hvis der er flere ting, man vil have ordnet, så kan det være en rettesnor. Så kan man vælge det mest arbejdskrævende og skyde de materialetunge projekter til næste år,” foreslår Ann Lehmann Erichsen.
Vil man drage nytte af fradragsordningen, skal man sørge for at få arbejdet gjort inden den 31. december i år, da den nuværende ordning udløber til årsskiftet. Det er endnu uklart, om en ny ordning kommer til at afløse håndværker- og servicefradraget, som vi kender det i dag.