Sommerhusmarkedet i fin form

Tags:
Bolig
Danmark

Kalenderen siger snart sommer. Det betyder også, at vi er midt i årets travleste periode for sommerhussalg.

Der har været godt gang i salget af sommerhuse de seneste år, pænt hjulpet på vej af bedre muligheder for at låne til sommerhuset og mere attraktive forhold, hvis man gerne vil leje sommerhuset ud. Oveni har mange danskere fået flere penge mellem hænderne i form af især stigende friværdi i helårsboligen.

Men er salget så gået i stå med coronakrisens ankomst? Nej, ikke hvis man kigger på danboligs tal for salg af fritidshuse i årets første fire måneder sammenlignet med samme periode sidste år. Faktisk viser tallene en samlet stigning på 43 procent. Særligt i april var mange købelystne danskere på sommerhusjagt. Måneden tegner sig således for hele 79 procent flere salg end i april 2019.

Per Bie, adm. direktør i danbolig
Per Bie, adm. direktør i danbolig

- Salget af sommerhuse er gået over al forventning hele året. Det gælder også de seneste to måneder, mens landet har været lukket delvist ned. En del af forklaringen skal formentlig findes i, at udsigten til en sommer med begrænset rejseaktivitet har fået flere til at overveje sommerhuset som feriedestination. Det har gjort sommerhusene meget attraktive, siger Per Bie, administrerende direktør i danbolig.

Sælgers marked
Meget tyder også på, at det lige nu er sælgers marked, for der blev sat 20 procent færre fritidsboliger til salg i årets første fire måneder end samme periode sidste år, mens den gennemsnitlige kvadratmeterpris steg med 6 procent. Så der er ingen grund til at holde sig tilbage, hvis man går i salgstanker.

- Der er kommet færre Til salg-skilte i sommerhuslandet, og når der bliver sat færre boliger til salg, får køberne også færre boliger at vælge mellem. Det giver den fordel til sælgerne, at deres bolig kan få mere opmærksomhed fra køberne. Den høje handelsaktivitet på sommerhusmarkedet har samtidig resulteret i højere priser, så lige nu kan sommerhusejerne sætte til salg i et marked med højere priser og mange købere, siger Per Bie.

 

Sommerhushygge

Politiske lempelser på sommerhusmarkedet

1. Realkreditbelåning på 75 procent.
Tidligere kunne sommerhuse kun belånes med 60 procent. I 2017 blev grænsen hævet til 75 procent. Det gør det billigere at finansiere sommerhuset, og det har været med til at øge efterspørgslen.

2. Lettere at bruge sommerhuset som helårsbolig
Før var det kun pensionister, der havde ejet deres sommerhus i otte år (eller fem år på dispensation), som kunne få lov til at omdanne det til helårsbolig. I 2017 blev grænsen rykket til et års ejerskab. Det har øget interessen for at købe sommerhus blandt de modne sommerhuskøbere.

3. Højere bundfradrag ved udlejning af sommerhuset
Bundfradraget for udlejning af sommerhuse gennem et bureau er blevet hævet til 41.800 kr. i 2020 (21.400 kr. i 2017, 40.000 i 2018 og 40.900 i 2019). Det gør det mere attraktivt at udleje sit sommerhus og gør det billigere at eje et sommerhus, hvis man er villig til at dele det med andre, når man ikke selv bruger det.

Kilde: Nordea Kredit

Køb og lej ud?
Når vi oveni kan se frem til en sommer, hvor rigtig mange vil vælge at blive i Danmark og feriere, kan man måske være fristet til at købe et sommerhus for at leje det ud og på den måde tjene nogle penge. Det er dog ikke nødvendigvis den bedste ide, mener boligøkonom i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann:

- Man skal huske, at tyskere tegner sig for ca. 70 procent af de udlejede uger i danske sommerhuse, mens øvrige udlændinge fra blandt andet Sverige, Norge og Holland tegner sig for yderligere 10 procent. Og hvis mange af dem vælger at blive hjemme i år, kan det blive svært at fylde de danske sommerhuse op hen over hele udlejningssæsonen udelukkende med danske gæster, der for de flestes vedkommende har ferie i juli, lyder det fra boligøkonomen. Hun  anbefaler derfor, at man primært køber sin fritidsbolig ud fra familiens egne forventninger og ønsker til at bruge boligen.