Usikkerhed om global vækst tynger aktiemarkedet

Mens det meste af verden ser til med gru på de tragiske begivenheder, der lige nu udfolder sig i Ukraine, er Vesten klar til at stramme sanktionsskruen yderligere. Det puster til frygten for, at Rusland vil lukke for hanerne og stoppe forsyningen af olie og gas til især Europa. Hidtil har sanktionerne ikke ramt den russiske eksport af olie og gas direkte, men USA har besluttet at gå enegang og stoppe deres meget begrænsede import af russisk energi. Så langt er man fra EU’s side endnu ikke klar til at gå. Disse nyheder kommer op til vigtige møder i verdens to vigtigste centralbanker, nemlig ECB i denne uge og i amerikanske Federal Reserve i næste uge.
 

Rusland spiller begrænset rolle

Den aktuelle uro på de finansielle markeder kan stort set isoleres til et spørgsmål om energi (og inflation). I verdensøkonomien spiller Rusland en begrænset rolle, men på energi- og råvareområdet har landet en enorm betydning. Rusland tegner sig for godt og vel 10 pct. af den samlede produktion globalt. Derfor er markederne bekymret for energiforsyningen og effekten af højere energipriser på verdensøkonomien. Da olieprisen i sidste uge steg kraftigt til et godt stykke over 100 dollar per tønde, faldt aktiemarkederne markant. Stigende råvare- og energipriser giver centralbankerne hovedpine. På den ene side rammer stigende råvarepriser væksten gennem fx højere omkostninger til husholdningerne, på den anden side lægger det yderligere opadgående pres på inflationen (herunder også fødevarepriser). Centralbankernes rolle er at sikre finansiel stabilitet, og herigennem prisstabilitet. Så mens man ønsker at stramme pengepolitikken for at holde inflationen nede, søger man på den anden side at undgå at ramme økonomien for hårdt.
 

Fortsat positivt syn på aktier

Hvordan skal man som investor forholde sig til alt dette? Aktier har taget nogle kraftige dyk i 2022, og der er ingen tvivl om, at investorerne er blevet mere forsigtige. Der skal med andre ord ikke meget positivt nyt til, før stemningen på finansmarkederne igen vender. Vi mener, at det forringede vækst- og inflationsbillede bør holdes op mod, at aktier med den seneste tids kursfald faktisk er blevet markant billigere set i forhold til, at vores forventning til den fremtidige indtjening stort set er intakt. Derfor er vi også fortsat positive på vores syn på aktier og holder fast i vores anbefaling om at have en overvægt af aktier i porteføljen. 

​​​​​​Vores tre generelle råd til investorerne

  1. Hav is i maven
    Forvent, at markederne og værdien af dine investeringer vil svinge yderligere i de kommende måneder. 

  2. Hav en langsigtet strategi
    Vi anbefaler altid, at du investerer langsigtet og ikke baserer dine investeringsbeslutninger på kortsigtede bevægelser. Står du over for at skulle investere, mener vi, at nu er et godt tidspunkt, og vores holdning er, at man som udgangspunkt bør investere sine kontanter på en gang. Er man meget nervøs for timingen og har et ønske om at dele investeringerne ud over flere dage for at undgå at investere på en dag, hvor markedet falder, så er det også en mulighed. Man skal dog bare være opmærksom på, at der også vil forekomme dage med store daglige stigninger, og der risikerer man, at man ikke er fuldt investeret.

  3. Hold øje med din risiko og eksponering
    Passer du selv dine investeringer, kan det efter store fald give mening at justere lidt i porteføljen, så du bibeholder den fordeling mellem aktier og obligationer, som er optimal for dig. Så hvis aktier fx er faldet kraftigt, så anbefaler vi, at du justerer op ved at købe aktier, så du igen har samme fordeling mellem aktier og obligationer, som før aktiefaldet. Har du investeret via din rådgiver i fx Premium- eller Bæredygtig Portefølje eller gennem vores selvbetjeningsløsning Nora, sørger vi for at justere dine investeringer.
Left

Invasionen af Ukraine: Sådan påvirkes din økonomi 

Krigen i Ukraine er først og fremmest frygtelig for de mange mennesker i de ramte områder. Verdensøkonomien er også stærkt påvirket, og det smitter af både nationalt og på din private økonomi. På vores hjemmeside kan du få vores råd til, hvordan du kan forholde dig.