Vi spilder milliarder på ubrugte abonnementer

Får du trænet så meget i fitnesscentret, som du kan? Læser du alle bøgerne fra bogklubben, og ser du nu også de serier på Netflix, som dit abonnement giver mulighed for? Hvis nej, så er du ikke alene. Langtfra.

En ny undersøgelse gennemført af YouGov for Nordea viser, at i alt seks ud af ti betaler for tv-pakker, streamingstjenester, fitnessmedlemskaber, bogklubber og andet, som vi sjældent har fuld glæde af. Og målingen afslører, at det især er familier med børn og husstande med høj indkomst – og de over 40-årige – som har svært ved at luge ud i de aftaler, hvor de ikke får fuld valuta for pengene. Her er det mellem 65 - 71 pct., der betaler til en hel buket af aftaler, som de sjældent har tiden til at benytte for alvor.

Vi svømmer i aftaler, vi ikke bruger
”Tallene viser, at vi kan blive meget bedre til at skære ned på ydelser og aftaler, som vi sjældent har glæde af. Det er svært at skifte en dyr vane ud med en gratis eller en billigere. Det er nemmere at udvide sit forbrug end at indskrænke det. Her kæmper vi med psykologien som modspiller og vores aversion mod tab af muligheder, forklarer Ann Lehmann Erichsen om baggrunden for, hvorfor mange ikke får ryddet op i deres abonnementer. Hun peger på, at især børnefamilier kunne være bedre til at skære det overflødige fra.

”Det slår mig, at det især er de travle børnefamilier og dem med høj indkomst, som har så travlt med at tjene penge, at de svømmer i alskens aftaler, som de ikke har glæde af. For dem vil et eftersyn af aftaler og abonnementer virkelig give plus på kontoen,” siger Ann Lehmann Erichsen.

"Jeg vil gerne minde hver eneste husstand om, at de helt gratis kan se alle de danske kanaler, som de allerede har betalt via licensen, på deres pc evt. med kabel eller via en trådløs forbindelse til deres tv-skærm"
Forbrugerøkonom, Ann Lehmann Erichsen

Milliarder for tv-pakker
Og det er ikke småpenge, der bliver lagt hver eneste måned for forskellige abonnementer – bare inden for tv- og streamingtjenester. Hele 82 pct. af de danske husstande abonnerer på en tv-pakke, og 62 pct. på en streamingtjeneste som for eksempel Netflix, HBO, ViaPlay eller TV2 Play. Det viser en rundspørge blandt 3.000 danskere, som Wilke for nylig udførte for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Lægger man disse tal til grund og ser på, hvor mange der ifølge YouGov-målingen betaler for tv-tjenester, de sjælden bruger, har små 300.000 hustande sjældent glæde af deres streamingstjenester (11 pct. af alle husstande), og en lille million husstande (37 pct. af alle husstande) bruger for mange penge på tv-pakker.

Tv-pakkerne med de mange kanaler løber nemt op i 500 kr. hver måned og 6.000 kr. pr. år. pr. husstand. Den lille million danske husstande, der har tv-pakker, de sjældent har fuld glæde af, betaler altså samlet set små 6 milliarder kr. om året i abonnementsafgifter. Det er vist Danmarks største kultursponsorat, mener Ann Lehmann Erichsen.

Ann Lehmann Erichsen Forbrugerøkonom, Ann Lehmann Erichsen

”Jeg vil gerne minde hver eneste husstand om, at de helt gratis kan se alle de danske kanaler, som de allerede har betalt via licensen, på deres pc evt. med kabel eller via en trådløs forbindelse til deres tv-skærm. Er man tilfreds med det, kan man med sindsro sige tv-pakken op og indkassere en besparelse på mange tusinde kroner hvert år,” forklarer Ann Lehmann Erichsen.

Kast et kritisk blik på dit budget
Hun anbefaler alle, at de mindst en gang om året gennemgår deres budget og tager et kritisk blik på hver enkelt post. Og begyndelsen på et nyt år her i januar er en god anledning til at hive et par timer ud af kalenderen for at se på finanserne.

”Det er vigtigt at gennemgå de enkelte faste udgiftsposter mindst en gang om året for at sikre, at den vare eller ydelse, man betaler for, stadig er sammensat rigtigt, så man får nok for pengene. Det gælder uanset, om det er betalingen for tv-ydelser, telefoni, internet, forsikringer eller andet. Og vil man rydde op i sine udgifter uden at være villig til at sløjfe aftalen helt, kan man evt. veksle sine abonnementer til nogle, der er billigere. Papiravisen kan blive elektronisk, og fitnesscentret kan skiftes ud med et billigere,” anbefaler Ann Lehmann Erichsen.

Målingen afslører også, at kvinder er noget bedre end mænd til at undgå at betale for aftaler, som de ikke har fuld glæde af. Det samme gælder for husstande med lav indkomst og de helt unge.