Erhvervskonto: Sådan får du en erhvervskonto

Erhvervskonto, firmakonto, driftskonto, virksomhedskonto. Kært barn har mange navne, men uanset, hvad du eller din bank kalder det, har du som virksomhedsejer brug for en konto til drift, daglige betalinger og likviditetsudsving. Måske ligefrem flere, hvis din virksomhed har en vis størrelse og kompleksitet.

Inden vi kaster os over at oprette en erhvervskonto, skal du være opmærksom på, at din bank skal overholde en række lovkrav i forbindelse med en erhvervskonto. Disse lovkrav gælder for både nye og eksisterende kunder. Derfor vil din bank spørge ind til en række forhold om din virksomhed, og om hvordan du vil anvende din erhvervskonto samt din bank.

Hvad er en erhvervskonto?

I grove træk er en erhvervskonto det samme som en privatkonto, som gør det muligt for dig at holde styr på drift, betalinger og likviditet.

Der er et hav af erhvervskonti på markedet, så det kan være svært at vælge. Hos Nordea får du en løsning, der passer til din virksomheds behov og dagligdag. Nordea tilbyder følgende services til din erhvervskonto:

  • Betalingsservice
  • Netbank Erhverv
  • Corporate Netbank
  • Visa/Dankort
  • Døgnboks

Udover det basale kan du knytte diverse betalingsmidler og services til kontoen. Bruger du udenlandsk valuta i din virksomhed, har du også mulighed for at få en erhvervskonto i den pågældende valuta. Og til udligning af likviditetsbehov kan du få tilknyttet en kassekredit til din erhvervskonto.

Hvad koster en erhvervskonto?

De fleste banker tager sig betalt for at oprette en erhvervskonto og for den løbende drift af kontoen. Det er den enkelte bank, der fastlægger prisen for en erhvervskonto i netop deres bank. Du skal altså være opmærksom på, at det koster penge at oprette en erhvervskonto. Den løbende betaling til drift af din erhvervskonto fastsættes også af din bank, og beløbet tager afsæt i de serviceydelser, din virksomhed har brug for.

Du skal være særligt opmærksom på, at der er skærpede lovkrav for virksomheder med udenlandske ejere eller en kompliceret ejerstruktur. Det kan afspejle sig i den pris, det koster at oprette kontoen. Derfor kan du med fordel indhente tilbud fra flere forskellige pengeinstitutter, inden du opretter en erhvervskonto.

Kan alle få en erhvervskonto?

Det er den enkelte bank, der vurderer, om du kan oprette en erhvervskonto hos dem. Modtager du et afslag, kan der være flere årsager. Hvis du modtager et afslag, kan du med fordel anmode banken om at begrunde det. Hvis du ikke er enig i begrundelsen, kan du altid klage. Det vil fremgå af bankens hjemmeside, hvordan du klager.

Praktik: Sådan får du en erhvervskonto

For at gøre det nemmere for både dig og banken at oprette en erhvervskonto bør du gøre følgende:

  • Du skal sørge for at have et CVR-nummer, inden du ansøger om en erhvervskonto.
  • Du skal have styr på dine forretningsplaner, seneste drifts- og budgetoversigter, forventet omsætning samt legitimeringsinformationer, så du kan fremvise disse.
  • Du skal kunne fremlægge virksomhedens ejer(e) og kontrolstruktur samt have legitimation fra virksomhedsejeren eller ejere klar.
  • Du skal gøre dig tanker om, hvordan og hvor meget du forventer at bruge din bank, samt hvilke ind- og udbetalinger der vil være på din erhvervskonto.
  • Du skal også kunne redegøre for, hvor midlerne til opstart af din virksomhed kommer fra. Måske har du fx optaget et lån, arvet penge eller brugt din opsparing.

Inden du kaster dig ud i at oprette en erhvervskonto …

Det kan være en fordel at kontakte en revisor eller en anden økonomisk rådgiver, inden du tager kontakt til din bank. Revisoren kan nemlig hjælpe dig med at udfærdige en lang række af de dokumenter, som banken skal bruge for at oprette en erhvervskonto til dig.

Du skal være opmærksom på, at du som virksomhedsejer skal holde din privatøkonomi og virksomhedens økonomi adskilt. Det er et krav, uanset om du har en enkeltmandsvirksomhed, et anpartsselskab eller et aktieselskab.

Hvis du vil vide mere om, hvordan du opretter en erhvervskonto hos Nordea, kan du med fordel klikke her eller kontakte os på tlf.: 70 33 33 33.