Lav økonomiske aftaler i tide

Det begyndte i det små som manglende nærvær. Så gik det ud over sproget, først på engelsk og så på dansk. Og da Bjørn Jacobsen endelig fik stillet diagnosen Alzheimers demens på Rigshospitalets hukommelsesklinik, kunne den tidligere bankdirektør med ansvar for 300 medarbejdere ikke svare relevant, når han blev bedt om at trække syv fra 100 og fortsætte med det, til lægen sagde stop. 100, 93, 86. Så ville hjernen ikke mere.

Forud var gået halvandet års tid, hvor Julie Rubow blev mere og mere bekymret for sin mands helbred. Hun havde længe kunnet mærke, at han – stik imod sædvane – var underligt ligeglad med, hvad der foregik i familien med tre drenge på dengang 10, 14 og 16 år. Da de var ude at rejse, kunne han pludselig ikke tale ordentligt engelsk, selvom han i årevis havde haft engelsk som arbejdssprog. Og helt tydeligt blev det, da han ikke kunne finde hoved og hale i at holde konfirmationstale for deres mellemste søn, selvom han altid havde haft ordet i sin magt.

Julie og Bjørn Rubow Julie Rubow giftede sig med en utrolig udadvendt person med en kæmpe kærlighed til natur og jagt. Som var super intelligent, fordomsfri og satte en ære i at tage et stort ansvar for sin familie. Da Bjørn Jacobsen var 48 år, blev han ramt af Alzheimers.

Bunke af udfordringer

Sygdommen kastede familien ud i en voldsom krise, og de følgende fem år skulle vise sig at blive den hårdeste prøvelse, familien nogensinde havde været ude for. Både fordi Bjørn Jacobsen og Julie Rubow kæmpede en umulig kamp mod både sygdommen og et system ude af stand til at aflaste de nærmeste pårørende og tilbyde værdig behandling. Men også fordi Julie Rubow ikke havde dyb indsigt i deres fælles økonomi og også stod uden testamente, fuldmagt eller andre væsentlige papirer, der kunne hjælpe hende i den bunke af praktiske og etiske udfordringer, der hurtigt tårnede sig op.

”Hvis man som ægtepar først skal begynde at sætte sig grundigt ind i arv, gæld, formue og pension, når den ene er uhelbredeligt syg, og den anden skal leve videre, så er det for sent. Og har man ikke papirerne i orden, når katastrofen rammer, bliver man ramt dobbelt,” konstaterer Julie Rubow.

Hun blev offentligt kendt i DR-dokumentaren ”En stille forsvinden”, der skildrer sorgen, de svære udfordringer og store beslutninger, som Alzheimers fører med sig, men også familiens ukuelige vilje til at få det bedst tænkelige ud af tilværelsen – under de givne omstændigheder. Og sidste år udgav hun bogen ”Jeg ser dig stadig”, hvor hun deler sine kærlige, sorgfyldte og barske erindringer om at miste sin mand til Alzheimers. Det er samtidig også en opsigtsvækkende fortælling om mødet med et dansk sundhedssystem, der svigtede, når behovet for hjælp var allerstørst.

Ulykken rammer ikke altid andre

Men én ting var frustrationen over systemets svigt, noget andet var familiens økonomi, som Bjørn Jacobsen qua sin stilling som direktør lige under den øverste ledelse i Nordea naturligt havde taget sig af undervejs i ægteskabet.

”Bjørn var megagod til det, og jeg tog det ikke alvorligt nok, at der var mange ting i vores økonomi, som jeg ikke kendte i detaljen. Vi tror jo altid, at ulykker ikke rammer os, men de andre – og at det hele nok skal gå. Og det gør det jo også, men det kunne have sparet mig for mange bekymringer og søvnløse nætter, hvis ikke vi også skulle have de økonomiske udfordringer oveni,” reflekterer Julie Rubow.

For selvom hun er uddannet cand.scient.pol. og har arbejdet med offentlig økonomistyring i 10 år, blandt andet som økonomichef i Vejdirektoratet, så havde det altid været Bjørn, der som hovedforsørger havde styr på deres økonomi, mens Julies fokus var at tage sig af hjemmet og børnene.

”De daglige økonomiske budgetter var vi selvfølgelig enige om, men når Bjørn f.eks. fik bonus, så investerede han selv pengene, og blev der lavet ændringer i hans pensioner, var det også hans egen beslutning,” fortæller hun.

Fremtidsfuldmagt

  • Fuldmagten træder i kraft, hvis du ikke selv er i stand til at træffe beslutninger. Det er en forudsætning for at træffe juridisk gyldige beslutninger, at du kan tage vare på dig selv. Du må derfor ikke være dement eller på anden vis ude af stand til at tage vare på dig selv, når du træffer beslutninger som at give en anden fuldmagt. Hvis du ikke kan tage vare på dine egne interesser, vil pengeinstitutter, det offentlige og andre institutioner ikke anerkende din beslutning om f.eks. køb og salg af bolig.
  • Når du opretter en fremtidsfuldmagt, kan du lade andre personer træffe beslutninger på dine vegne, hvis du en dag bliver ude af stand til selv at gøre det. Hvornår fremtidsfuldmagten kan træde i kraft, afhænger af en lægelig afgørelse. Med fremtidsfuldmagten kan en person, du har valgt, f.eks. købe og sælge din bolig, administrere din økonomi eller træffe beslutninger for dig i forhold til det offentlige.

Uklar pensionsaftale og komplekse investeringer

Det blev en stor udfordring senere, fordi det viste sig, at Bjørn havde investeret i nogle tyske sol- og vindprojekter med meget komplicerede konstruktioner, som Julie pludselig skulle finde ud af økonomien i, da Bjørn bogstaveligt talt ikke længere kunne lægge to og to sammen.

”Revisoren var vant til, at Bjørn selv havde styr på sine ting, så de bare skulle sætte et stempel på, og det var næsten umuligt for mig at finde en revisor, der kunne give mig det indblik, som jeg havde brug for. Og da jeg fandt ham, tog det ham et år at give mig et overblik over, hvad jeg havde med at gøre,” fortæller Julie Rubow, der undervejs havde mange søvnløse nætter, fordi investeringerne begyndte at give overskud, hvilken resulterede i nogle skattebetalinger i på flere millioner kroner. Hun vidste ikke, om der var penge i projekterne til at betale den skat, eller om de havde økonomi til det, efter at Bjørn var gået fra fuld direktørløn til en pensionsudbetaling på 20 pct.

Det viste sig nemlig, at Bjørns pensionsaftale hos sin arbejdsgiver ikke var som en almindelig pensionsaftale, hvor man normalt får 80 pct. af sin pensionsgivende løn i invalidepension.

”Bjørn stod til kun at få 20 pct., og han kunne ikke fortælle mig hvorfor. Men så viste det sig, at han for nylig havde skrevet under på en aftale i forbindelse med en lønomlægning, som – pga. en medfødt hjertefejl, der aldrig havde påvirket ham – gav ham de ændrede vilkår. Men det vidste jeg ikke noget om, og jeg kunne heller ikke undgå at tænke, om han allerede havde været dement på det tidspunkt og derfor ikke havde fulgt aftalen til dørs,” siger Julie Rubow, der kiggede ind i en økonomisk forskel på pensionsudbetalingen på et tocifret millionbeløb.

Derudover skulle ægteparret også sælge hus, hvilket blev kompliceret af nogle afregningsmetoder for de solceller, som familien havde sat på taget, og som Bjørn insisterede på skulle lægges oveni prisen, selvom det ikke gav mening.

”Det kostede mange vågne timer om natten at bekymre mig om sol- og vindprojekterne, uklar pensionsaftale vedrørende et tocifret millionbeløb, et komplekst hussalg pga. solceller samt en opsparing, der også var investeret i komplekse investeringsprojekter lavet ud fra Bjørns høje indtægt som bankdirektør,” siger Julie Rubow.

Sygdom rykker balancen

Men oveni alle de praktiske, økonomiske problemer kom de etiske. For ægteparret havde hverken testamente eller fuldmagt, der tog højde for den situation, de var havnet i.

”Når ulykken er sket, er man ikke længere ligeværdige partnere, og det stiller den raske part i et etisk dilemma, som er meget vanskeligt. For jeg skulle både agere med respekt for, hvad han ville og synes, og samtidig tage hånd om min egen fremtid. Det er en hårfin balance,” siger Julie Rubow.

Uden testamente eller fuldmagt og med usikre pensioner og investeringer gik de til en advokat, som på daværende tidspunkt ikke havde nogen gode løsninger til dem.

”At gøre mig til værge for Bjørn ville give store problemer især i en kompleks økonomi som vores. Og en generalfuldmagt virker ikke, når Bjørn ikke længere helt ved, hvad der foregår, for så kan der stilles juridisk spørgsmålstegn ved hans dømmekraft og mine hensigter,” opsummerer Julie Rubow.

Fordele med fremtidsfuldmagt

Derfor synes hun også, at det er helt fantastisk, at der efterfølgende er kommet en mulighed for at lave en fremtidsfuldmagt. Den kan sikre, at fuldmagtshaveren (den person, der får givet fuldmagt over en anden, der ikke længere kan tage vare på sig selv) kan foretage hensigtsmæssige dispositioner på vegne af fuldmagtsgiver vedrørende personlige og økonomiske forhold. Det kan være at gennemføre bankforretninger, disponere over konti eller underskrive ved hjælp af NemID. At købe og sælge fast ejendom, optage lån eller ansøge om offentlige ydelser eller hjælpeforanstaltninger. Eller at give samtykke til behandling på sygehus eller søge rådgivning hos revisor, advokat eller ejendomsmægler.

”En fremtidsfuldmagt er et must for alle, der lever sammen i et økonomisk fællesskab, og jeg kan kun anbefale alle at få oprettet en. Den bliver underskrevet hos en notar og kan altid ændres,” siger Julie Rubow.

I dag ville hun ønske, at hun tidligere havde taget ansvar. Og at de sammen havde fået talt tingene igennem i dybden i tide.

”Det kan godt betale sig at sætte en uge af om året, hvor man får gravet sig ned i detaljerne i ens fælles økonomi, så man har så aktuel viden som muligt om vilkårene for pension, opsparing og investering. Og hvor man får taget snakken om, hvordan ens økonomi og fremtidsscenarier ser ud. Bjørn tog sig af vores økonomi af kærlighed, fordi det lå naturligt til ham at tage økonomisk ansvar og sikre vores fremtid og alderdom. At jeg havde ladet stå til og ikke insisterede på at forstå dispositionerne endte med at ramme mig selv,” siger Julie Rubow.