Nærmer vi os et vendepunkt på aktiemarkedet?
Aktiemarkederne var robuste i årets begyndelse trods forvirrende og til tider bekymrende udmeldinger fra Det Hvide Hus. I løbet af februar knækkede filmen – markedet kunne ikke håndtere mere usikkerhed, og bekymringerne hobede sig op. S&P 500 indekset er faldet over 10 % fra toppen, hvilket kendetegner en korrektion. Det er en naturlig del af markedsudviklingen, især efter flere års høje afkast. Siden 1930 har S&P 500 i gennemsnit oplevet kursfald på +10 % én gang om året. Spørgsmålet er, om korrektionen udvikler sig til et bear-marked, hvor aktier skal yderligere ned, eller om faldet nærmer sig sin afslutning.
Meget afhænger af, om usikkerheden aftager efter “Liberation Day” i dag, 2. april, hvor Trump forventes at implementere nye toldsatser. Hans drejebog har hidtil været at eskalere trusler for senere at trække i land, når han har opnået, hvad han ville i forhandlingerne. Den drejebog vil højst sandsynligt også blive brugt over de kommende uger og måneder, hvilket kan skabe yderligere uro på markedet. Toldsatserne vil uden tvivl stige under Trump, men vi ved reelt ikke endnu, om det bliver så slemt som frygtet. Der kommer formentlig en form for afklaring over de kommende uger, når det kommer til toldsatser. Men hvad så bagefter?
Hvad hvis den næste bølge af usikkerhed bliver i relation til finanspolitikken og de kommende budgetforhandlinger? Her tænker jeg på spekulationerne om en restrukturering af det globale handelssystem og en Mar-A-Lago Accord, hvor Trump overtaler samhandelsparter til at svække dollaren for at styrke USA's fremstillingsindustri og dermed den amerikanske eksport og hjælpe med at løse USA's gældsproblemer. Hvis Trump er ligeså utilregnelig i de budgetforhandlinger, som han har været med handelspolitikken, vil usikkerheden fortsætte. Det er et problem. For hvis usikkerheden trækker ud, er risikoen, at det begynder at få en negativ indvirkning på forbrugere og virksomheder og dermed virksomhedernes indtjening - og i sidste ende aktiekurserne. Det er dog stadig for tidligt at drage den konklusion - selvom om der allerede ses begyndende tegn på, at det er ved at ske.
Udsigterne for den globale økonomi er stadig relativt gode. Væksten i USA vil aftage, men forblive robust understøttet af et stærkt arbejdsmarked, og skattelettelserne vil højst sandsynligt blive forlænget senere i år. Mindre regulering i USA og Europa er godt for virksomheder, og skiftet mod en mere ekspansiv finanspolitik har forbedret udsigterne for Europa. Det samme gælder for Kina.
Værdiansættelsen på aktier er faldet siden starten af året, og stemningen på markedet er blevet ekstremt negativ. Det er positivt for aktier, og generelt er afkastudsigterne stadig gode. Den økonomiske politik på globalt plan kan meget vel vise sig at fremme væksten, og den nuværende pessimistiske stemning kan vise sig at være kortvarig. Men vækstudsigterne er blevet mere uklare på grund af usikkerhed omkring toldsatser og Trump-administrationens radikale planer for finanspolitikken. Derfor bevarer jeg en forsigtig tilgang til aktier efter at have reduceret aktierisikoen i december. Der er mange interessante muligheder i markedet, men udfaldet er for binært.