Prisernes himmelflugt og træge lønstigninger vil få forbruget til at dykke

Priserne stiger, og meget tyder på, at det vil vare ved. Det kan mærkes hos de danske forbrugere. Især de høje varmeregninger og udgifter til el og benzin har fået mange husholdningers økonomi i knæ hen over vinteren.

Selvom de fleste danske husholdninger har en velpolstret økonomi, og den samlede opsparing steg til et historisk højt niveau under coronanedlukningerne, så er det kun et spørgsmål om tid, før priserne kan mærkes i alle hjem.

Flere og flere danskere er allerede begyndt at følge gode gamle råd om at spare på strømmen og være mere prisbevidste nede i dagligvarebutikkerne. Vi ser også, at flere søger nye måder at spare på.

I starten af april havde tilbudsplatformen minetilbud.dk 40 pct. flere besøgende end samme periode sidste år. Madspildsorganisationer melder om rekordmange henvendelser fra forbrugere, som søger gode råd til at minimere deres madspild af økonomiske hensyn. I en undersøgelse udført af Yougov for Nordea i slutningen af marts 2022 svarede 47 pct. af danskerne over 18 år, at de har skåret ned på deres forbrug som følge af de stigende priser.

"Spørgsmålet er, om danskerne er villige til for alvor at sænke deres forbrug, hvis prisstigningerne fortsætter?"
Ida Marie Moesby

Man kan komme et stykke ved at spare penge i hverdagen, men spørgsmålet er, om danskerne er villige til for alvor at sænke deres forbrug, hvis prisstigningerne fortsætter? Den enkelte forbruger vil før eller siden nå til et punkt, hvor man skal træffe et valg. Lønstigninger er træge, og derfor vil mange være nødsaget til enten at sænke forbruget, så budgettet holder, eller finde pengene på anden vis. En midlertidig løsning er at tære på opsparingen. Den mulighed har alle dog ikke.

Andre vil være nødsaget til at optage gæld for at opretholde forbrugsniveauet. Hvis flere vælger at lånefinansiere for at opretholde deres forbrugsniveau, kan det blive farligt – både for den enkelte og for samfundet.

Der er mange muligheder for at låne penge, og får man afslag på at låne via sin bank, kan man enten forsøge at finansiere sine køb via afbetaling eller låne penge af privatpersoner på de dertil indrettede, lukkede Facebook-grupper – og netop dét er der meget, der tyder på, at flere og flere gør.

Men det er problematisk at finansiere sine dyre vaner med gæld. Det kan ende med at blive gevaldig dyrt, og det giver en usund og kompliceret økonomi, som kan være svær at få på rette kurs.

Ændret forbrugsmønster

De gode gamle spareråd er fornuftige at ty til, når priserne stiger. Men bider inflationen sig for alvor fast, vil der skulle mere til. Jeg håber derfor, at den gængse forbruger vil modstå fristelsen for gældsfinansiering og i stedet finde på en måde at nedjustere sit forbrug for at få budgettet til at balancere.

Og måske, mens man gør det, tænke bæredygtighed mere ind i sine forbrugsvaner og på den måde spare både pengepungen og planeten.

 

Ida Marie Moesbys kommentar blev bragt i Børsen den 13. april 2022.

Brug for hjælp til budgettet? Læs mere om Nordeas gratis budgetskabelon her.