Prishop og rentechok: Sådan kommer du igennem en dyr vinter

Skyhøje el- og gaspriser. Højeste hop på dagligvarepriser i 39 år. Og renter, der brager i vejret.

Prisstigninger, inflation og rentehop har skabt uro i danskernes budgetter. Og selvom mange allerede har skåret benhårdt ned på deres daglige udgifter, er det måske ikke nok til at komme igennem en dyr vinter.

Mange har allerede gjort alt det rigtige i hverdagen som fx at købe billigere ind, spare på strømmen og skrue lidt ned for varmen. Men nu er regningerne så store, at der skal andre ting til for at sikre, at nogle familier, der fx bor i et hus med gasfyr, kan få det til at løbe rundt hen over vinteren.

Udsigt til voldsomme ekstraregninger

De stigende priser har gjort det ca. 35.000 kr. dyrere om året at leve for en gennemsnitlig børnefamilie.

Især tre poster i budgettet trækker tænder ud: dagligvarer koster 10.500 kr. mere om året, fordi inflationen på fødevarer er oppe på 16,5 pct. Elregningen stiger i gennemsnit med 11.000 kr. ekstra, mens en benzinbil koster 5.300 kroner i årlig ekstraregning alene til brændstof.

Og for familier med en dyr varmekilde, fx gas- eller træpillefyr, kan den årlige ekstraregning blive endnu højere, især hvis deres bolig ikke er så godt isoleret. For disse familier kan den årlige ekstraregning lyde på ca. 40-50.000 kr. Og fortsætter prisstigningerne hen over vinteren, bliver regningen desværre endnu større.

"Forventer du fx store varmeregninger, fordi du har gas- eller træpillefyr, er det en særlig god idé at forsøge at opbygge en økonomisk buffer"
Ida Marie Moesby

Øg din økonomiske buffer

Og hvad gør du så?

Det er en god ide at forsøge at lave om i dine privatøkonomiske prioriteringer for en stund, hvis du er bekymret for din økonomi. Det skal først og fremmest sikre, at du har flere kontanter i banken, hvis du bliver klemt af uforudsigelige ekstraregninger.

Jeg anbefaler, at man som husholdning i øjeblikket har 4-6 gange sin udbetalte løn stående kontant i banken – hvilket er det dobbelte af den normale anbefaling på en økonomisk buffer til uforudsete udgifter på 2-3 gange ens udbetale løn. Hvis to personer får udbetalt 20.000 kr. hver om måneden, bør parret altså i disse tider have ca. 100.000 kr. stående kontant, hvis de frygter stigende udgifter henover vinteren og har mulighed for at sætte flere penge af til en buffer.

Er det ikke muligt at øge din økonomiske buffer med så meget ekstra, kan du stoppe med at indbetale til din langsigtede opsparing, som du gør løbende, fordi du fx drømmer om at købe bolig, bil eller en rejse. Har du ikke en langsigtet opsparing, kan du også forsøge at finde besparelser i hverdagen, så du måske kan have 5.000 eller 10.000 kr. stående. Det er selvfølgelig ikke nok til at dæmme op for store ekstraregninger, men lidt er bedre end ingenting.

Hvad der er muligt, afhænger selvfølgelig helt af, hvordan ens øvrige økonomi ser ud. Forventer du fx store varmeregninger, fordi du har gas- eller træpillefyr, er det en særlig god idé at forsøge at opbygge en økonomisk buffer. Især fordi aktier og obligationer ikke giver dig samme økonomiske polstring, fordi du vil sælge dem, nu hvor markedet er gået ned. Så det er vigtigt at have rede penge.

Tag et kig på dine lån

Derudover kan det være en god ide at få tjekket sit boliglån, fordi renten er steget pga. den høje inflation.

Har du et variabelt forrentet lån, betyder det, at den månedlige ydelse bliver højere, fordi renten er steget, og derfor kan du måske spare mange penge ved at lægge lånet om. Og har man fastforrentet lån, kan det måske betale sig at omlægge til et nyt lån med en højere rente mod til gengæld at skære af restgælden – det, man kalder opkonvertering.

Det kan også være, det er muligt at lægge nogle lån sammen, så den månedlige ydelse falder, få en afdragsfri periode eller tage et tillægslån i friværdien. Men husk at få rådgivning, for det koster noget at omlægge sit lån, så besparelsen skal naturligvis være større, for at det kan betale sig.

"Men jeg må understrege, at du aldrig skal optage dyr gæld for at afdrage på lån – det er forbudt i min verden"
Ida Marie Moesby

Kom af med dyr gæld

Har du pengene til det, er det en god ide at komme af med dyr gæld. Det kan også lykkes ved at sælge noget, du ikke bruger. Kan du fx få 5.000 kr. for en brugt iPhone, der ligger i en skuffe, kan du bruge pengene til at komme af med den dyre gæld. Det vil frigive penge hver måned, fordi du ikke skal betale den dyre rente.

Men jeg må understrege, at du aldrig skal optage dyr gæld for at afdrage på lån – det er forbudt i min verden.

Overvej en pensionspause og husk dine fradrag

En anden mulighed for at polstre økonomien er at overveje at sætte din frivillige pensionsindbetaling på pause, hvis du er en af dem, der indbetaler ud over det pensionsbidrag, der er aftalt i din overenskomst.

Det er fornuftigt at spare op til pensionen, men hvis du ikke kan betale dine regninger, bør du holde en pause med at betale ekstra ind til pension, indtil du igen har mere luft i økonomien.

Råd til nye prioriteringer i privatøkonomien

 1. Øg din økonomiske buffer – hvis du kan.
   
 2. Skær unødvendige udgifter fra – og drop evt. indbetaling til den langsigtede opsparing.
   
 3. Tag et kig på dine lån – måske kan det betale sig at omlægge.
   
 4. Kom af med dyr gæld – men optag aldrig dyr gæld for at afdrage på lån.
   
 5. Overvej at sætte frivillig pensionsindbetaling på pause.
   
 6. Husk dine fradrag – mange snyder sig selv for retmæssige skattefradrag.

Og når udgifterne stiger, er det også vigtigt ikke at snyde dig selv for de skattefradrag, du har ret til.

Hvis du fx tager bilen eller offentlig transport til og fra arbejde, har du ret til kørselsfradrag – det har du faktisk også, hvis du cykler eller går til arbejde, men der skal være mere end 12 km. mellem din bopæl og din arbejdsplads. Du har også ret til fradrag, hvis du fx betaler renter på bank- eller realkreditlån, hvis du betaler til en fagforening eller A-kasse, hvis du giver gaver til velgørende foreninger, eller hvis du har rengøringshjælp eller vinduespudsning. Her kan du bruge SKAT’s fradragsvejleder for at se, hvilke fradrag du har ret til.

Det er godt at spare i hverdagen, men man kan gøre mere ved sin privatøkonomi lige nu, som har større gennemslagskraft end at købe billigt ind – hvis man har muligheden. Det hele handler om at få et større rådighedsbeløb og en større sikkerhed ved at have penge stående kontant.