Sådan køber forbrugerøkonomen ind

Inflationen i Danmark er på det højeste niveau i næsten 40 år, og de generelle priser er 8,7 pct. højere end for et år siden. Supermarkedet er et af de steder, hvor jeg mærker inflationen allermest i dagligdagen. Og det er ikke så mærkeligt, for fødevarepriserne er faktisk steget med hele 15,6 pct. det seneste år.

Men der kan være mange penge at spare, hvis man er lidt strategisk, når man køber ind. I kraft af mit arbejde bliver jeg tit spurgt om gode spareråd til indkøbsturen, og dem forsøger jeg selvfølgelig også selv at følge i dagligdagen. Derfor vil jeg i denne artikel tage jer med på min sædvanlige tur i supermarkedet og give et indblik i de økonomiske overvejelser (og kompromiser), jeg gør mig, når jeg handler.

Idas indkøbsliste

Planlægning, planlægning, planlægning

Min indkøbstur starter allerede inden, jeg ankommer til supermarkedet. Jeg forsøger nemlig altid at planlægge mine indkøb, kigge i tilbudsaviser og på forhånd udvælge de varer, jeg har brug for. På den måde undgår jeg at købe en masse, som jeg egentlig ikke har brug for – eller som jeg allerede har hjemme i køleskabet. Jeg planlægger kun at købe ind en eller to gange om ugen – for jeg har erfaret, at jo færre gange jeg handler, jo nemmere er det for mig at undgå impulskøb og fristelser. Samtidig tvinger det mig til at lægge en madplan og købe ind til store portioner til flere dage, hvilket sparer mig for en masse tid.

Så forberedelse er en god start, hvis man vil sikre, at budgettet ikke løber løbsk og samtidig ønsker at minimere sit madspild. Jeg forsøger også at undgå at købe ind, når jeg er sulten. Forskning viser nemlig, at man køber betydeligt mere, hvis man handler på tom mave. Men jeg må også indrømme, at i en travl hverdag, hvor jeg ofte handler på vej hjem fra arbejde, er det ikke altid, min planlægning går lige godt.

Ida med kål

Mindre indkøbskurv og hele grøntsager

Når jeg ankommer til supermarkedet, går jeg efter den mindst mulige indkøbskurv (medmindre jeg skal handle stort eller tungt). Flere adfærdsstudier viser nemlig, at du køber mindre, jo mindre din indkøbskurv er. Det er derfor ikke tilfældigt, at mange supermarkeder har fået større og rullende indkøbskurve de seneste år – der er plads til mere, og man tænker ikke så meget over, hvor mange varer, der ryger i kurven, når den er på hjul, og man ikke selv skal bære den.

Det første, der møder mig, når jeg træder ind i mit supermarked, er grøntafdelingen. Frisk frugt og grønt er nogle af de varer, som er steget en hel del i pris. Men der er store forskelle, afhængig af hvad man vælger. Jo mindre forarbejdet en vare er, jo billigere er den typisk – det er derfor, det er billigere at lave mad selv end at købe færdigretter. Af samme årsag køber jeg hele frugter og grøntsager og tilbereder dem selv i stedet for at købe dem, der allerede er skyllet, hakket eller udskåret.

Derudover forsøger jeg at købe efter sæson, og jeg kigger altid på kiloprisen i stedet for den absolutte.

rispriser

Ris er den billige kulhydrat

Når jeg er færdig med at handle frugt og grønt, er det ofte tid til at kigge på brød, ris, pasta og olie.

Ris er nogle af de kulhydrater, som faktisk ikke er steget meget i pris trods stigende inflation. Der kan derfor være penge at spare ved at vælge ris til aftensmad fremfor retter med fx kartofler eller pasta. Kiloprisen kan dog svinge mellem alt fra 9 kr. til 50 kr. alt efter ristype, kvalitet og mærke.

Til gengæld er korn steget rigtig meget i pris, og bl.a. brød er derfor blevet dyrere. Så der kan være mange penge at spare ved at bage selv. Det tip benytter jeg dog ikke så ofte selv, da jeg (desværre) ikke er den store bager. Madolier er også blevet meget dyrere det seneste år, men hvis man er villig til at gå på kompromis med kvaliteten, kan man spare rigtig mange penge ved at vælge discountversionen.

Ida ved frosne fisk og skalddyr

Kødpriserne er skudt i vejret

Kød og andre animalske varer (æg, mælk, smør mv.) er noget af det, som er steget mest i pris – og samtidig varer, som de fleste af os køber ofte. Jeg kigger altid efter kød i boksen med datovarer, hvis jeg ved, det skal spises samme dag. Men jeg er også begyndt at kigge mere og mere efter alternativer til kød, for man kan spare en del penge ved at erstatte det hakkede oksekød og kyllingefileterne med fx svampe eller grillede majskolber.

Derudover er det værd at bemærke, at frosne varer generelt ikke er steget i pris det seneste år. Så hvis der er fisk eller skalddyr på indkøbslisten, kigger jeg tit i frysedisken, før jeg går mod den ferske fisk.

Ida hapser en plade chokolade på vej til kassen

Kassen trigger mine guilty pleasures

Når jeg nærmer mig kassen, kommer jeg forbi alle de lækre varer, som hurtigt kan friste. Her ligger chokolade, tyggegummi og andet, man let kan smide i kurven. Og selvom priserne på disse varer ikke synes af så meget, så kan det hurtigt løbe op, hvis ikke man begrænser impulskøbene.

Men der skal selvfølgelig være plads til lidt guilty pleasures, og jeg er ret vild med chokolade – så der ryger ofte en plade i kurven. Som regel forsøger jeg dog kun at skrive én sød ting på indkøbslisten, så jeg ikke falder for flere forskellige fristelser, inden jeg lægger varerne på kassebåndet.