Svindlernes budskab: ”Stol ikke på banken”
Bliv klogere på svindlernes metoder
På nordea.dk har vi samlet flere informationer om, hvordan svindlerne typisk arbejder.
På siden finder du også:
- flere tips til, hvordan du undgår at blive svindlet
- andre aktuelle artikler om digital svindel
- en guide til, hvad du skal gøre, hvis du har mistanke om, at du er blevet udsat for svindel.
Svindel kan ramme alle og kommer i mange ubehagelige afskygninger. Bagmændene er både kreative og kyniske. Det ser vi eksempler på hver eneste dag i arbejdet med svindelbekæmpelse. Men nogle kundeoplevelser gør større indtryk end andre.
For det handler ikke kun om penge. Mange af de svindeltyper, vi ser i dag, finder sted over lang tid og er så manipulerende, at de efterlader offeret følelsesmæssigt dybt påvirket.
Det blev jeg mindet om i forbindelse med et usædvanligt svindelforløb og en lang samtale med den kunde, der havde været i svindlernes kløer. Faktisk kan oplevelsen bedst beskrives som mental voldtægt, fortæller den 59-årige kunde. Med løgn efter løgn var svindlerne kommet helt ind under huden på deres offer.
”Man lægger sin tillid hos dem. De favner dig og giver omsorg. Det er virkelig, virkelig ubehageligt. Det er hjernevask,” forklarer hun.
Kunden har indvilget i at fortælle sin historie for at få svindlernes metoder frem i lyset, men ønsker ikke at stå frem med navn.
Det hele startede med adskillige telefonopkald tilbage i december. Svindlerne udgav sig både for at være fra banken og fra politiet. De brugte en særlig teknik kaldet spoofing, hvor telefonnummeret er manipuleret, så det ser ud som om, at de rent faktisk ringer fra eksempelvis politiet. Der var foretaget en række mistænkelige køb med kundens kort, og det var bedst at involvere en særlig politienhed med speciale i økonomisk kriminalitet, forklarede svindlerne.
Næste del af fupnummeret bestod i et opkald fra en påstået kriminalkommissær, der havde et vigtigt budskab til kunden: Stol ikke på Nordea, og hold dig langt væk fra banken.
”Jeg får at vide, at jeg skal være meget forsigtig, fordi man er i gang med at efterforske to ansatte i Nordea, der er blevet anholdt for økonomisk kriminalitet. Han understreger flere gange, at jeg skal ikke gå i banken, fordi der er flere medsammensvorne, og de er ikke til at stole på,” forklarer kunden.
I de efterfølgende dage fortsatte manipulationen ufortrødent. Presset voksede på kunden.
”Du er ikke sikker, de kriminelle ved alt om dig,” lød det fra den falske politimand. Det var nødvendigt at sende en politikollega til kundens hjem for at indsamle hendes kreditkort, bedyrede han. Kortene blev efterfølgende misbrugt. Svindlerne opfandt også en ansat fra en rådgivende organisation, der aflagde kunden flere besøg for at intensivere grebet om deres offer. Deres mål var at få overflyttet samtlige kundens aktiver – et tocifret millionbeløb – til en kryptobank i udlandet.
Men deres plan blev forpurret i tide takket være samarbejde mellem ansatte i kundens filial og Nordeas enhed for svindelbekæmpelse. Gang på gang blev kundens kort og MitID spærret for at stoppe svindlen. Til sidst – efter to ugers forsøg – lykkedes det kundens bankrådgiver at trænge igennem svindlernes fortælling og overbevise kunden om at møde op i banken.
”I dag er jeg meget taknemmelig for, at banken blev ved med at lukke mine kort og insisterede på, at jeg blev nødt til at komme ind til et møde. Det gjorde jeg til sidst, og der brød jeg helt sammen. Jeg var rystende nervøs. Også på vejen derhen, hvor jeg var bange for, om jeg blev forfulgt,” fortæller kunden.
Under mødet blev kunden, hendes rådgiver og en ansat fra bankens svindelenhed enige om, at det var nødvendigt at involvere politiet med det samme. Kort tid efter rullede en politibil med uniformerede betjente op foran kundens hjem, og en efterforskning blev påbegyndt.
I dag kan kunden reflektere over en jul, hun aldrig vil glemme. Oplevelsen sidder stadig i kroppen.
”Jeg har været hele følelsesregistret igennem. Lige nu er jeg vred. Mit råd til andre er, at man skal dele, hvad man oplever, for så kan venner eller familie ruske op i en, hvis noget ikke stemmer,” siger hun.
Og så ønsker hun at skyde en pil igennem enhver form for skyld eller skam, der måtte være forbundet med at blive offer for svindel.
”Jeg er ikke mindre begavet eller mere naiv end andre. Det her er ren og rå psykisk manipulation.”