Trumps urokkelighed overrasker markederne

Det har været en urolig uge på aktiemarkedet. Tirsdag var der store fald på tværs af Europa, og onsdag steg aktiemarkederne med 2-3 pct. Det, som drev aktierne ned tirsdag, var frygt for handelskrig, da de nye toldstigninger på import fra Mexico, Canada og Kina trådte i kraft. 25 pct. told på Canada og Mexico (canadisk olie dog kun 10 pct.) og 20 pct. på import fra Kina kom som en stor negativ overraskelse for markedet. Markedet havde forventet, at parterne ville forhandle sig frem til lavere toldsatser.

Europa står for skud næste gang. Her har Trump sagt, at nye toldstigninger vil træde i kraft 2. april. Det er ikke nyt, men også her er forventningen, at det ikke bliver de 25 pct., som Trump hidtil har meldt ud. Når markedet ser, at Canada, Mexico og Kina ikke formåede at forhandle en bedre ”deal”, svækkes troen på, at det vil lykkedes for Europa. Derfor faldt aktierne så kraftigt tirsdag.

Tyskerne letter foden fra gældsbremsen

Onsdag vendte stemningen primært på grund af tre ting. For det første sagde USA’s handelsminister, Howard Lutnick, i et tv-interview, at der arbejdes på en ny aftale med Canada og Mexico om lavere toldsatser. Så selvom toldstigningerne er trådt i kraft, bør de ikke forventes at være permanente. Det samme må formodes at gælde eventuelle toldstigninger på europæiske varer – hvis EU og USA ikke når til enighed inden 2. april.

Derudover var Trump forholdsvis afdæmpet i sin tale tirsdag aften – der kom i hvert fald ikke nye voldsomme udmeldinger, kun gentagelser af tidligere udtalelser. Det blev modtaget som en lettelse i markedet.

Sidst, men ikke mindst, fik de europæiske aktier onsdag et løft af meldinger om, at lederne fra de to tyske partier, CDU og SPD, har planlagt at lempe på den tyske gældsbremse. Det betyder, at tyskerne vil kunne føre en mere ekspansiv finanspolitik, hvilket konkret øger sandsynligheden for, at de to store hjælpepakker – med massive investeringer i forsvar og infrastruktur – bliver en realitet. De nye signaler fra Tyskland og EU er et signifikant regimeskifte, der har skabt stor optimisme omkring vækstudsigterne for Europa.

Bevar roen, selv om usikkerheden er stor

Vi skal vænne os til, at der fortsat vil være store udsving på markedet. Markedet bryder sig ikke om usikkerhed, og hvis der er noget, Trump er god til, så er det at skabe netop dette. Det kræver, at investorerne bliver endnu bedre til at bevare roen: Hold fast i den langsigtede investeringsstrategi, gå ikke i panik, når tallene lyser rødt, og sørg for at sprede din risiko på forskellige typer investeringer.

Vi forventer, at globale aktier vil give et positivt afkast over de næste 12 måneder. Vækstudsigterne er fortsat gode, og virksomhedernes indtjeningsvækst er intakt – faktorer, der bør drive aktiekurserne højere. Trump udgør en risiko, men vi vurderer stadig, at sandsynligheden for en reel handelskrig er lav. Toldstigningerne kommer, men ikke i et omfang som verdensøkonomien (og dermed aktiekurserne) ikke kan håndtere.

Ja, vækstudsigterne i Europa er forbedret, men lige nu er stemningen på aktiemarkedet ekstrem. Mange har solgt ud af amerikanske aktier og købt stort ind i Europa. Den bevægelse vil sandsynligvis køle lidt ned, og vi anbefaler ikke at sælge amerikanske aktier for at placere pengene i Europa.