Væksten i lavere gear

Andreas Østerheden

Som analytiker bruger man meget tid på de økonomiske nøgletal, fordi de er vigtige pejlemærker for udviklingen på de globale finansmarkeder. Og vi var nok et par stykker, der måtte kigge en ekstra gang, da den amerikanske jobrapport – også kendt som Kongetallet - blev offentliggjort fredag i sidste uge og kom noget svagere ud end ventet.

Jobrapporten går under navnet Kongetallet på grund af dens store betydning for den amerikanske økonomi, der er verdens største. Og tallet er ét af de nøgletal, man holder et ekstra vågent øje med i den amerikanske centralbank, Federal Reserve (Fed). Fredagens jobrapport var altså væsentligt svagere end ventet. Hovedårsagen til den svagere rapport synes at være jobskabelsen i servicesektoren inden for oplevelses- og hotelindustrien. Blandt årsagerne er sandsynligvis, at spredningen af deltavarianten spiller denne sektor et puds. En sektor, der ellers de seneste fire måneder har oplevet en jobskabelse på over 300.000 nye jobs om måneden, står nu med et rundt 0. Der er derfor højest sandsynligt tale om midlertidige effekter snarere end en ny koldfront.

Er det så skidt?

Det er vigtigt at huske på, at tallene i den grad stadig viser fremgang. Fredagens jobrapport viste omkring 235.000 skabte jobs og ville under mere normale forhold betragtes som en stærk jobrapport. Men denne gang forventede økonomer og analytikere en jobskabelse på over 700.000 i august, og i lyset af dette er fredagens rapport en skuffelse. Sammenholder vi dataene fra arbejdsmarkedet med andre nøgletal, ser vi en amerikansk økonomi efter coronakrisen, der stadig er på sporet. Vi ser fortsat solide finanser hos husholdningerne i den udviklede del af verden samt gode tegn på solid vækst i både de offentlige og private investeringer.

Fortsat vækst og pæne afkast

Man skal altså ikke at lægge alt for stor vægt på et enkelt nøgletal, da der kan være datamæssig støj, og som investor er det vigtigt ikke at glemme det store billede. Og det store billede bekræfter en fortsat robust genstart af de vestlige økonomier, som dog stadig mærker effekterne af smittespredning, men også at vi langsomt bevæger os i en mere normal retning. Så når vi kigger fremad på 2022, forventer vi en lavere vækst end i 2021, men stadig et år med solid vækst. Det tegner godt for udviklingen på virksomhedernes bundlinje og dermed afkastpotentialet. Vores forventning er, at vi vil se afkast på 5-10% for globale aktier i det kommende år. Men som mange af de tidligere medvinde fortager sig, forventer vi også flere og større tilbagefald i markedet, end vi har set i 2021 indtil videre.