Vinterferie i udlandet ?– her er hvad du bør vide om forsikringen

Vinterferien nærmer sig, og det er en tid, hvor mange danskere typisk tager afsted til de snefyldte bjerge eller til sydens sol. Men smittetallene slår rekord, så hvad skal man være opmærksom på, hvis man går med tanker om at skulle ud at rejse i vinterferien?

Hvis du har planer om at rejse i vinterferien, har du formentlig forsøgt at finde hoved og hale i restriktioner og krav i forhold til corona-situationen. Dækker rejseforsikringen ved afbestilling? Hvad indeholder en afbestillingsforsikring? Og er jeg bedre stillet ved køb af pakkerejser?

Kvinde i pool

Det skal du være opmærksom på, hvis du har booket en rejse:

  • Tjek, om du er dobbeltforsikret – det udløser nemlig ikke dobbelt erstatning, hvis skaden skulle ske.
  • Følg situationen op til afrejse – både i Danmark og i det land, du skal besøge.
  • Spørg, hvis du er i tvivl – på dit forsikringsselskabs hjemmeside kan du finde svar på en række spørgsmål.

Det er nogle af de spørgsmål, som mange forbrugere går og tumler med i disse dage, og det kan mærkes hos Topdanmark, hvor de for tiden modtager ca. 40 pct. flere kundehenvendelser, end de gjorde i januar 2020, hvor verden var ”normal”. Kunderne ringer, fordi de vil være helt sikre på, om de kan få hjælp, hvis de bliver syge eller smittet med COVID-19 på ferien eller inden afrejse. Topdanmark fortæller også, at de har set en tredobling i antallet af afbestillingsforsikringer inden for de seneste to uger.

Men hvad skal man gøre som forbruger, hvis man håber på at komme afsted på vinterferie i år? Jeg har forsøgt at samle et overblik, som forhåbentlig kan hjælpe dig på vej.

Det skal du være opmærksom på, inden du booker din rejse:

Der er altid en risiko for, at du ikke kan komme afsted alligevel, når du bestiller ferie, men med coronasituationen og forskelligartede restriktioner på tværs af landene, er risikoen alt andet lige større for, at din tur kan blive aflyst.

Et godt sted at starte, når du planlægger ferie, er derfor at tjekke Udenrigsministeriets rejsevejledning. Udenrigsministeriet bruger ikke længere farver for at markere, hvor stor COVID-19 smittefare der er i de specifikke lande, men på ministeriets hjemmeside kan du finde links til de danske ambassaders hjemmesider, hvor du kan læse om restriktionerne i det pågældende land.

Dernæst bør du tjekke forsikringen. Undersøg hos dit forsikringsselskab, hvordan din afbestillingsforsikring dækker, hvis du ikke kan komme afsted, og tjek hvordan din rejseforsikring dækker dig, hvis du tager afsted. Hvis du har købt din rejse med et kreditkort såsom Mastercard eller Visa, har du muligvis allerede en forsikring. Hvis du har et kreditkort i Nordea, kan du læse mere om, hvordan du er dækket med din rejseforsikring under COVID-19  her.

Værd at vide om rejseforsikring og afbestillingsforsikring

Uanset om der er corona eller ej, er det vigtigt at huske forsikringen, når man rejser.

Rejseforsikring:

Dækker som udgangspunkt de udgifter, du får, hvis du bliver syg eller kommer til skade på din ferie. Vær opmærksom på, at rejseforsikringen ikke altid dækker for ski- eller snowboardulykker. Hos nogle forsikringsselskaber er der nemlig krav om, at du tegner en udvidet rejseforsikring for den type ulykker. Rejseforsikringen kan enten dække Europa eller hele verden. Når du køber en rejseforsikring, skal du desuden huske at sikre dig, at den er gyldig, når du skal afsted på rejse. Undersøg derfor ved køb, hvornår afbestillingsforsikringen træder i kraft.

Afbestillingsforsikring:

Dækker, så du kan få erstatning, hvis du pludselig må aflyse at tage af sted på en ferie, du har booket og betalt. Når man har en afbestillingsforsikring, må man ikke kende årsagen til, at man afbestiller rejsen, på det tidspunkt hvor man køber sin rejse eller sin afbestillingsforsikring. Når du køber en afbestillingsforsikring, skal du desuden huske at sikre dig, at den er gyldig, når du skal afsted på rejse. Undersøg derfor ved køb, hvornår afbestillingsforsikringen træder i kraft.

Find flere svar på dit forsikringsselskabs hjemmeside.

Inden du bestiller rejsen, er det også en god ide at undersøge::

  • Hvilke krav er der for indrejse og udrejse i det land, du ønsker at rejse til? Skal du eksempelvis være vaccineret?
  • Vær også opmærksom på dine transportmuligheder: skal du fx køre igennem andre lande for at komme til destinationen? Her kan der nemlig være andre, gældende regler end i det land, du kører til.
  • Skal du i karantæne, når du kommer hjem?
  • Hvis du har børn, som skal med på ferie, bør du være opmærksom på, at der kan være krav om vaccination mod COVID-19 af børn i aldre, som ikke er blevet tilbudt vaccinen i Danmark.

Men husk, at situationen kan ændre sig hele tiden, så hold dig opdateret løbende.