2023_12 Boligejer - sådan optimerer du din skatterabat

Har du en lejlighed eller et dyrt hus i et eksklusivt område, så er der stor sandsynlighed for, at dine boligskatter stiger i 2024.

Men bare rolig, tænker du måske. For eftersom du har købt din bolig senest 31. december 2023, modtager du automatisk en skatterabat, hvis de samlede boligskatter stiger. Men så enkelt er det ikke. For det er ikke nok at fokusere på, om man får en skatterabat – man bør også være opmærksom på størrelsen. Og her bliver BBR-opgørelsen vigtig.

Sådan optimerer du din skatterabat

Vores erfaring i Nordea er nemlig, at ”eftersyn af BBR-opgørelsen” ikke står øverst, når boligejerne skal vælge aktiviteter for weekenden. I stedet lever BBR-opgørelsen en hengemt tilværelse uden større interesse fra dens ejere, dvs. den enkelte boligejer, der har det fulde ansvar for, at den er opdateret.

Så lad mig lige slå det helt fast. Det er meget vigtigt, at BBR-opgørelsen er korrekt.

Det første Vurderingsstyrelsen gør, når de vurderer en ejendom, er nemlig at beregne kvadratmeterprisen. Det sker på baggrund af salgspriserne i området, der ved hjælp af data korrigeres for den konkrete ejendom. Herefter ganger de den beregnede kvadratmeterpris med bygningernes vægtede areal (fra BBR-opgørelsen) for at få den endelige ejendomsværdi. Derfor spiller de indberettede bygninger en stor rolle for vurderingen.

Lad os tage et eksempel. Vi leger, at vi ejer et dyrt hus nord for København på 200 m2, der har udsigt til stigende samlede boligskatter og dermed også en skatterabat. Det har et teenageanneks på 30 m2, en carport på 20 m2 og et fritliggende skur på 16 m2. For at finde ejendomsvurderingen skal vi kende ”det vægtede areal” af ejendommen, der tager højde for, at alle bygninger ikke har samme værdi.

I det konkrete tilfælde tæller arealet af boligen med 100 pct., annekset med 80 pct., skuret med 25 pct. og carporten med 10 pct. Ejendommen får derfor et vægtet areal på 230 m2, hvis alle bygninger tælles med, men kun på 202 m2, hvis annekset og skuret bliver glemt.
 

Sådan optimerer du din skatterabat

Forkert opgørelse af BBR. nogle bygninger er ikke medtaget på BBr-opgørelsen


Det kan synes som en bagatel, men når ejendomsværdiskatten og dermed også skatterabatten beregnes, er det ikke ligegyldigt. I de dyreste dele af landet er det nemlig ikke usædvanligt, at kvadratmeterprisen på huse når op på 60.000 kr., og ganger vi de to vægtede arealer med det beløb, udgør ejendomsvurderingen 13,8 mio. kr. for den korrekte BBR-opgørelse, men 12.120.000 kr. for den forkerte.

Det svarer til, at boligejeren skal betale en ejendomsværdiskat på hhv. 72.680 kr. ved korrekt BBR og 53.864 kr. ved forkert BBR. Har boligejeren derfor glemt at indberette anneks og skur, bliver ejendomsværdiskatten og dermed også skatterabatten 18.816 kr. for lav. Og har man planer om at eje huset i mange år, er det et beløb, der godt kan mærkes.

Faktaboks: Ejendomsværdiskat

Til og med 2023 udgør ejendomsværdiskatten 0,92 pct. af ejendomsværdien op til et knæk på 3.040.000 kr. og 3,0 pct. af resten.

I 2024 træder boligskattereformen i kraft. Det indebærer bl.a., at det nuværende skattestop på ejendomsværdiskatten ophører, og at ejendomsværdiskattesatsen falder fra 0,92 pct. til 0,51 pct.

Samtidig hæves beskatningsknækket fra de nuværende 3.040.000 kr. til 12,5 mio. kr. før forsigtighedsprincippet og 9,2 mio. kr. efter forsigtighedsprincippet. Samtidigt sænkes den høje sats for ejendomsværdiskat fra 3,0 pct. i 2023 til 1,4 pct. i 2024.
 

Nuværende og nye satser for ejendomsværdiskat
Ejendomsværdiskat - satser
Kilde: SKAT.

Anm.: Progressionsgrænsen er vist både før og efter forsigtighedsprincip på 20 pct.

I det konkrete tilfælde kan man forestille sig, at boligejeren (eller kommunen) i 2025 kommer i tanke om, at der mangler nogle oplysninger på BBR-opgørelsen for den konkrete ejendom. Men her er der ingen kære mor. Skatterabatten opgøres nemlig 1. januar 2024, og den kan som udgangspunkt ikke ændres.

For at illustrere eksemplet har jeg taget udgangspunkt i en dyr bolig, men problemerne med BBR-opgørelsen går igen på andre boliger, der også kommer til at opleve stigende boligskatter i 2024, og som derfor har udsigt til en skatterabat.

Så kære boligejer – hvis du ikke allerede har gjort det, vil jeg anbefale at du tjekker din BBR-opgørelse.