2024_09 Den nemme guide til korrekt boligskat ved KØB af ejerbolig
Boligkøb – den nemme guide til korrekt boligskat
Det er en skøn fornemmelse at overtage nøglerne til en ny bolig. Maven er fyldt med sommerfugle, og drømmene er store. Men samtidig er der alt det praktiske, herunder ikke mindst de økonomiske forpligtelser. For det er ærgerligt at få en kedelig overraskelse leveret i en rudekuvert. Derfor er det en god idé at have styr på boligskatterne, og vi har samlet de vigtigste råde nedenfor.
Læs også vores nemme guide til korrekt boligskat ved SALG af bolig
1. Tjek den foreløbige vurdering af din bolig
Med de nye boligskatteregler fra 2024 følger boligskatterne værdien af din ejendom, så ejendomsværdiskatten og grundskylden stiger og falder i takt med din ejendomsvurdering. Det er derfor vigtigt, at din ejendomsvurdering er nogenlunde ”korrekt”. Ejendomsvurderingen vil dog sjældent ramme salgsprisen præcist, da vurdering og salg ofte ikke finder sted på samme dato, og Vurderingsstyrelsen kun medtager objektive forhold i sin vurdering. Forskellen bør dog ikke være overdrevent stor.
Ejendomsvurderingen består af 2 værdier:
- Ejendomsværdi: Den samlede værdi af bygninger og grund – bruges til at beregne ejendomsværdiskatten.
- Grundværdi: Værdien af grunden – bruges til at beregne grundskylden.
I 2024 beskattes boligejerne af den offentlige ejendomsvurdering for 2022. Vurderingen er dog endnu ikke klar, og derfor beskattes boligejerne af en foreløbig vurdering. Når den endelige vurdering er klar, vil der ske en efterregulering.
Du kan se den foreløbige vurdering ved at logge på Vurderingsportalen med dit MitID her.
Som køber har du mulighed for at få ændret den foreløbige vurdering, hvis den er mere end 20 pct. højere eller lavere end den faktiske handelspris omregnet til 2022-niveau. Det er den pris, som ejendommen ville have haft, hvis den var købt 1. januar 2022. På den måde kan man få tilpasset den foreløbige boligskat, indtil den endelige vurdering kommer, og skatten bliver genberegnet og efterreguleret.
Du kan læse mere om, hvordan man ændrer den foreløbige vurdering her.
2. Tjek din boligskat for 2024
Den 1. januar 2024 fik vi nye boligskatteregler. Det betyder, at skatten på din nye bolig kan være højere end den, der blev betalt sidste år. Du kan få en idé om den nye skat ved at søge på din adresse her. Så får du et overblik over din nye økonomi, som du bl.a. kan bruge til budgetlægning.
3. Tjek din forskudsopgørelse
Når du køber en bolig, skal du rette i din forskudsopgørelse, så du betaler den rette ejendomsværdiskat og grundskyld. Du kan med fordel samtidig indberette eventuelle ændringer i dine renteudgifter og dit kørselsfradrag. Husk at dele renterne, hvis I er to købere.
Faktaboks: Sådan beregnes grundskylden
Indtil slutningen af 2023 betalte man grundskyld i form af to årlige regninger fra kommunen – typisk i februar og august. Fra 2024 er betalingen af grundskyld flyttet til staten, og regningen til grundskyld trækkes over den almindelige skat. Man får altså ikke længere en separat regning eller en meddelelse via betalingsservice.
Grundskyld er en skat på værdien af din grund. Den beregnes ved at trække 20 pct. fra grundværdien og gange med den kommunale grundskyldspromille. Grundskyldspromillen fastsættes af den enkelte kommune, og der er derfor lokale forskelle.
Du kan se de kommunale grundskyldspromiller her
Er der fx tale om et hus i Horsens med en grundværdi på 1 mio. kr., ser regnestykket således ud:
Grundværdi: 1.000.000 kr.
Beskatningsgrundlag: 1.000.000 kr. – 20 pct. = 800.000 mio. kr.
Grundskyld: 800.000 kr. * 0,89 pct. = 7.120 kr.
Hvis I er flere ejere, bliver skatten fordelt efter ejerandel. Hvis i ejer 50 pct. hver, skal I hver især betale halvdelen af grundskylden.
Guide: Sådan ændrer du din forskudsopgørelse, når du køber ejerbolig
- Log på TastSelv
- Vælg Forskudsopgørelse i menuen
- Vælg punktet Købt ejendom under Oftest tilføjede felter
- Vælg Købt dansk ejendom
- Indtast adresse eller ejendomsnummer og vælg Søg
- Vælg Fortsæt
- Udfyld felterne:
- Renteudgifter (fx realkreditlån eller banklån)
- Overtagelsesdato og evt. indflytningsdato, hvis den er forskellig fra overtagelsesdatoen
- Ejerandel i pct. (fx 50 pct., hvis du køber sammen med din ægtefælle)
- Personoplysninger, hvis du eller din ægtefælle fx er pensionister, modtager efterløn eller får førtidspension
- Vælg Registrer
- Vælg Beregn og tjek dine rettelser
- Vælg Godkend, hvis du er enig i rettelserne.
Herefter danner skattemyndighederne et nyt skattekort, hvor de nye renteudgifter og boligskatter er indregnet. Det nye skattekort sendes automatisk til din arbejdsgiver, så ændringer slår igennem på din skat.
Faktaboks: Sådan beregnes ejendomsværdiskatten
Ejendomsskat er en skat på værdien af din bolig. Den opgøres som den samlede værdi af bygninger og grund. Ejendomsværdiskatten beregnes ved at trække 20 pct. fra ejendomsværdien og gange med 0,51 pct.
Er der fx tale om et hus med en ejendomsværdi på 2 mio. kr., ser regnestykket således ud:
Ejendomsværdi: 2.000.000 kr.
Beskatningsgrundlag: 2.000.000 kr. – 20 pct. = 1.000.000 mio. kr.
Ejendomsværdiskat: 1.600.000 kr. * 0,51 pct. = 8.160 kr.
Hvis beskatningsgrundlaget er højere end 9,2 mio. kr. (progressionsgrænsen), er skattesatsen 1,4 pct. for den del, der er over grænsen.
Hvis I er flere ejere, bliver skatten fordelt efter ejerandel. Hvis i ejer 50 pct. hver, skal I hver især betale halvdelen af ejendomsværdiskatten.
Vær ekstra opmærksom på følgende:
- Grundskylden kan først komme på forskudsopgørelsen, når ejerskiftet er registreret/tinglyst. Du får besked fra skattemyndighederne, når det er sket.
- Hvis du køber bolig efter 1. september, skal du både rette forskudsopgørelsen for året, hvor du køber boligen, og for året efter.
Bemærk
Vi anbefaler, at man altid søger juridisk rådgivning, når man handler bolig.
Kilder: vurderingsportalen.dk og skat.dk