Banken hjalp med at skifte til en energivenlig varmepumpe

Ronni Andersen Ronni Andersen og den nye varmepumpe

Egentlig var det planen, at 34-årige Ronni Andersen selv ville installere sin nye luft til vand-varmepumpe. Han skulle bare lige have taget nogle mål, alliere sig med en VVS’er og så købe selve varmepumpen.

”Jeg er uddannet kølemontør og kan derfor selv montere pumpen. Desuden var jeg allerede for 10 år siden på varmepumpekursus, hvor vand til luft-varmepumperne blev fremhævet som den mest energirigtige løsning til de bedste penge. Så da min forlovede og jeg i 2015 købte hus med et gammelt oliefyr, var jeg klar over, at det var den vej, vi skulle,” siger han.

Men så gik tiden, og Ronni Andersen fik aldrig rigtig gjort mere ved det, i takt med at der også skulle males udhæng, lægges fliser om, og der kom børn til.

Energivenlige alternativer

Men for nylig ringede Ronni Andersens bankrådgiver, Frank Lindvig, til Ronni og fortalte om et nyt samarbejde, som Nordea har med en virksomhed, der hjælper sine kunder med at skifte forurenende varmekilder ud med energi- og økonomivenlige alternativer som fx en varmepumpe.

”Vi har indgået samarbejdet for – som kedelig bank – at kunne hjælpe vores kunder med at blive en del af den grønne omstilling. Vi er en relativt stor virksomhed og har et ansvar for at tænke grønt, hvor vi kan. Samtidig kan vi med vores energisparelån hjælpe vores kunder med at pleje deres største investering, nemlig boligen, på andre måder end klassiske økonomiske parametre som fx låneovervågning,” forklarer rådgiver Frank Lindvig fra Nordeas Viborg-afdeling.

Læs mere om Energisparelånet

Da Ronni Andersen hørte ordet varmepumpe, blev hans gamle interesse vakt, og derfor sagde han ja tak til tilbuddet om at få besøg af virksomheden.

”Jeg havde dog lidt i baghovedet, at når sælgeren så havde fortalt mig størrelsen på varmepumpen, ville jeg stadig selv købe og montere den. Men da jeg fandt ud af, at varmepumpen betalte sig selv tilbage på seks år, at der var garanti på anlægget i lige så mange år, og at vi kunne få nye vinduer i samme ombæring via energisparelånet, sagde jeg ja,” siger han.

Gnidningsfri og fleksibel proces

Og det har han ikke fortrudt.

For det første er selve processen forløbet gnidningsfrit og fleksibelt. Installatøren har trukket kabler, installeret og indstillet varmepumpen samt givet Ronni Andersen god vejledning til de småjusteringer, han selv skulle lave.

”Jeg slap for alt bøvlet med selv at gøre det. Desuden er det rart at have sikkerheden i at kunne ringe til firmaet, hvis der bliver noget med anlægget fremadrettet. Og endelig var de meget fleksible,” siger han med henvisning til, at han gerne ville have lagt rørene i jorden for at minimere risikoen for skader – og fordi de ikke er kønne at kigge på.

”Derfor aftalte vi, at jeg selv gravede renden til rørene og lagde fliserne på bagefter. Det har gjort det hurtigere for dem og bedre for mig, fordi der nu ikke er synlige rør,” siger Ronni Andersen. Samme fleksibilitet oplevede han, da installatøren ikke kunne få det gamle fyr ud, fordi fliserne foran døren endnu ikke var lagt. Men så aftalte de bare med Ronni, at han selv satte fyret ud til vejen og fik de 1500 kroner retur, som firmaet skulle have haft for at tage fyret ud.

”Det er da god service,” konstaterer han.

Bodil Energi er navnet på Nordeas samarbejdspartner

  • Bodil Energi hjælper dig med at finde den rette type varmepumpe i forhold til dit forbrug og hus.  

  • Bodil Energi står for aftaler med installatøren, der i samråd med dig finder den bedste placering af varmepumpen samt afmonterer og bortskaffer dit gamle fyr.  

  • Bodil Energi ordner papirarbejdet i Bygnings- og  Boligregistret (BBR) og hjælper med ansøgning om energitilskud.  

  • Læs mere på nordea.dk/bodilenergi

  • Se også muligheder for at søge om tilskud på sparenergi.dk

Slut med skidt og møg

For det andet giver den nye varmepumpe Ronni Andersen en lavere varmeregning og forbedret energimærke. Derudover tiltaler det ham også, at han ikke længere lukker skidt og møg ud af det gamle fyr.

”Jeg synes, det er et godt projekt, fordi det medvirker til en god udvikling, hvor flere kan lægge om til grøn energi. Og så er det et stort plus, at banken kommer med en komplet løsning, som både giver plus på energiregnskabet og i budgettet. Det er noget, vi kan forstå,” siger Ronni Andersen.

Bodil Energi er nu et tilbud til alle Nordeas kunder:

”Det koster ikke noget at få vores samarbejdspartner ud at kigge. Det betyder, at man ikke behøver tage stilling med det samme, men først når man har noget reelt at tage stilling til. Og det, tror jeg, tiltaler mange,” fortæller Frank Lindvig.

Selve udgiften til anskaffelse og installering af varmepumpen ligger i gennemsnit på 100.000 kroner, som det altså er muligt at finansiere via Nordeas nye energisparelån, ligesom der er mulighed for at søge tilskud fra det offentlige - se boksen.