Derfor skal du vælge en aktiesparekonto

Danny Lawetz Danny Lawets

Har du investeret i aktier, eller vil du i gang med det? Så skal du da have en aktiesparekonto! Sådan lyder rådet fra Danny Lawets, der til daglig er leder for en gruppe af Nordeas investeringsspecialister på Fyn og i det sydlige Jylland.

En aktiesparekonto er nemlig den økonomisk mest fordelagtige måde, når man vil investere sine kontanter i udvalgte aktier eller aktiebaserede fonde.

Og det handler om skatten:

”Aktiesparekontoen kom til verden for at opmuntre flere danskere til at investere i aktier – og derfor har den nogle skattefordele indbygget sammenlignet med at have aktier eller fonde i et almindeligt investeringsdepot,” fortæller Danny Lawets. 

Helt konkret betaler du blot 17 procent i skat af dit afkast på en aktiesparekonto i stedet for som normalt 27 eller 42 procent afhængig af, hvor meget du har fået i afkast.  

 ”Så uanset hvor stort et beløb, man vil investere, anbefaler vi, at man starter med at fylde aktiesparekontoen op. Det er lige til højrebenet!”, siger Danny.

Der er selvfølgelig nogle ting, du skal være opmærksom på, hvis du vil i gang med at investere i aktier eller aktiebaserede fonde på en aktiesparekonto:

I Nordea kan du altid se, hvor højt der er til loftet

Passer aktier eller fonde til dig?

Hvis du har mulighed for det, er der mange fordele ved at investere – først og fremmest, at dine penge kan vokse.

Måske er det første gang, du overvejer at investere. Her er det en god ide at lave lidt research. Du skal finde ud af, om det er det rigtige for dig at investere i aktier eller aktiebaserede fonde, som er de to ting, man kan investere i på sin aktiesparekonto.

Sparer du nok op til din pension? For ellers er det oplagt at begynde der. Skatten på afkast af din pension er nemlig endnu lavere end på en aktiesparekonto. Til gengæld er pengene som regel bundet i mange år. Det er de ikke på en aktiesparekonto, hvor du altid kan hæve pengene, når du vil.

Så skal du tænke over, hvornår du skal bruge pengene. For aktiemarkedet kan gå op, og det kan gå ned. Derfor egner aktier sig bedst til langsigtede investeringer – det vil sige, hvis du kan tage dig god tid og først skal bruge pengene om aller tidligst tre år.

Du skal også tænke over, hvor stor en risiko du vil løbe. Her er det værd at gentage, at aktiemarkedet kan gå både op og ned: Man kan ikke kun blive rigere, man kan også blive fattigere. Det er dog mindre risikabelt at investere i flere forskellige aktier end at satse alt på et bræt. En enkel måde at gøre det på er at købe investeringsforeninger, også kaldet fonde, som indeholder mange forskellige aktier. Men husk - aktiemarkedet giver ingen garantier.

Hvis du vil have en lavere risiko, kan du i stedet overveje at investere i en fond med en overvægt af obligationer. Men dem kan man ikke have stående på en aktiesparekonto!

Er du i tvivl om, hvad der er det bedste for dig? Så tilbyder vi dig en uforpligtende samtale med en af vores rådgivere. Du kan få råd om, hvad der passer til dig og din situation.

Ja tak, det lyder spændende

Her kan du selv læse gode råd til at komme godt i gang med at investere

 

Aktiesparekonto til pensionister

Som pensionist giver en aktiesparekonto dig en særlig fordel: Afkastet på en aktiesparekonto bliver ikke modregnet i pensionstillægget. Dog vil eventuelle sociale ydelser, der er formueafhængige, stadig blive påvirket.

Aktiesparekonto og SU

Og hvis du er i de yngre rækker, er den gode nyhed, at afkastet på din aktiesparekonto heller ikke tæller med, som en del af den indtjening, du må tjene ved siden af din SU, kaldet årsfribeløb.

Husk, du må kun have én aktiesparekonto

Du skal også lige tjekke, at du ikke har en aktiesparekonto i forvejen.

”Det lyder måske som et spøjst råd, men man kan kun få skattefordelen på én aktiesparekonto – og det er den, man oprettede først, som tæller i myndighedernes øjne. Så det duer ikke at have en ældre aktiesparekonto liggende, man ikke bruger og har glemt alt om, for så risikerer man et skattesmæk,” siger Danny Lawets. Det gælder også, hvis du har aktiesparekontoen i et andet pengeinstitut.

Skat på aktiesparekontoen

Og så er det rart at vide, at aktiesparekontoen er nem at administrere, fordi der bliver trukket skat af afkastet en gang om året, og det sker helt automatisk.