Forstå afkasttallene i mobil- og netbank

billede 1

I denne artikel viser vi dig, hvordan du læser de afkasttal, der vises i din mobil- og netbank.

Under området Opsparing og investering kan du både danne dig et hurtigt overblik over, hvordan din investering har klaret sig og se mere detaljerede oplysninger.

Det første, du skal gøre, er at logge ind i din mobil- eller netbank og dernæst klikke på Opsparing og investering, som er markeret på billede 1.

a

Området Opsparing og investering

På forsiden af området Opsparing og investering får du et samlet overblik over værdien af alle dine investeringskonti (depoter) og opsparingskonti.  

Her kan du klikke på det depot eller den konto, du gerne vil se nærmere på.

I dette tilfælde vil vi gerne se udviklingen i investeringskontoen med navnet "Investeringsdepot". Så vi klikker på depotet, der er markeret på billede 2.

a

Depotets indhold

Nu kan vi se de værdipapirer, der ligger i "Investeringsdepot". Du kan vælge at få vist Kurs, Urealiseret gevinst/tab eller Beholdning.

Vigtigt: Urealiseret gevinst/tab er kursudviklingen fra købstidspunktet til nu. Du kan altså ikke se, om du har fået en del af afkastet udbetalt som udbytte, og der måske derfor har været et kursfald. Så du skal være opmærksom på, at ”røde tal”, som vist her ud for fonden Nordea Klima og Miljø, ikke altid er et retvisende billede på, hvordan din samlede investering har klaret sig.

For at få et samlet og detaljeret billede af dit afkast skal du klikke på procentsatsen/beløbet ud for det værdipapir, du ønsker at se nærmere på. I dette tilfælde Nordea Klima og Miljø KL 1, som er markeret på billede 3.
 

a

Detaljer for værdipapiret

På billede 4 har vi klikket på "Nordea Klima og Miljø", og her får du en detaljeret visning af dit afkast på netop dette værdipapir. Som du kan se, har fonden Nordea Klima og Miljø klaret sig ganske pænt, når man medtager udbytter/realiseret gevinst, som jo er en del af det samlede afkast. 

Urealiseret gevinst/tab (det røde tal nederst) er kursudviklingen, siden du købte værdipapiret. Det vil i dette tilfælde sige, at sælger du hele din investering i Nordea Klima og Miljø i dag, vil du have et kurstab på kr. 822,24 eller 4,11 procent.

Men i den periode, du har haft værdipapiret, har du realiseret en gevinst på kr. 11.702,34. Det kan enten være, fordi du har fået udbytte eller solgt en del af investeringen med fortjeneste.

Og trækker du kurstabet på kr. 822,24 fra din tidligere realiserede gevinst på kr. 11.702,34, så har du et ganske pænt samlet afkast på kr. 10.880,10, hvis du sælger din investering i dag.

Læs mere om udbytte og geninvestering

Hvis du geninvesterer dit udbytte, kan du sikre, at du stadig har det samme beløb investeret – minus udbytteskat – som før udbytteudbetalingen.

Læs mere her

 

Derfor falder kursen, når du får udbetalt udbytte

Når der udbetales udbytte, bliver der taget en del af formuen i de fonde eller selskaber, der udbetaler udbytte, og den del udbetales til investorerne. Det vil sige, at du får flere penge på kontoen, mens formuen i dit depot falder tilsvarende. Udbytter betyder altså kursfald, og er man ikke opmærksom på det, kan man godt blive forskrækket.