Festival uden kontanter giver en tryg fest

Det er efterhånden længe siden, at en krøllet halvtredser kunne bruges til at købe en kold fadøl på NorthSide festival. Faktisk var festivalen den første i Danmark til at vinke farvel til mønter og sedler.

”Allerede i 2014 flirtede vi med tanken om at slippe kontanterne, og efter forskellige eksperimenter med betalingsarmbånd tog vi i 2016 det fulde skridt,” fortæller Flemming Myllerup, COO hos DTD, som er produktionsselskabet bag NorthSide.

Stabilt net og rigeligt med strøm

Nordea er partner på NorthSide 2023

Smarte betalingsløsninger giver bedre festivaloplevelser. NorthSide var frontløber på budskabet i 2014, og med det nye samarbejde vil Nordea forsøge at udbrede det i endnu højere grad:

”Vi skal vise gæsterne, hvor let det er at betale med sin telefon eller sågar en ring, så de ikke behøver rende rundt på festivalen med pung og fysiske kort. Og de skal også vide, at de i mobilbanken nemt kan finde deres pinkode og hurtigt kan spærre deres kort, hvis det skulle blive væk. Kortbetalinger er en stor del af at være på festival," fortæller Sanne Skott Sigtenbjerggaard, der er leder af Nordeas danske markedsførings- og kommunikationsteam.

På festivalen vil Nordea have en større stand, hvor gæsterne kan slappe af i et lounge-område, oplade telefoner, tjekke forskellige wearables ud og deltage i konkurrencer.

Men når tusindvis af sedler og mønter skal skiftes ud med digital betaling, er der to ting, man ikke må gå ned på: internet og strøm.

”I gamle dage kunne vi godt tage imod en hundredkroneseddel, selvom strømmen var gået. Men den går ikke længere. Derfor er der gravet en fibernet-ring ned rundt om hele festivalpladsen, hvilket giver en meget sikker internetforbindelse. Og skulle der alligevel være nedbrud eller udfald et sted, har vi brugt mange ressourcer på at lave en fleksibel infrastruktur, så strøm og net kan hentes fra flere forskellige steder,” forklarer Flemming Myllerup.

Desuden gælder det om at finde det rigtige betalingssystem, og her har NorthSide som pioner måtte træde stien for det, der i dag er almindeligt på de fleste festivaler i Danmark.

”I 2014 var det meget innovativt at bruge et elektronisk armbånd, som gæsterne satte penge ind på. Men det system koksede, og da de kontaktløse kreditkort kom, syntes vi, at det ville være tosset at implementere et nyt armbåndsystem, som krævede, at gæsterne flyttede deres bankkonto over på et betalingssystem, når de selv gik rundt med betalingssystemet i lommen,” siger Flemming Myllerup.

Kontant risiko minimeret

Satsningen på en 100 procent kontantløs festival har lønnet sig, først og fremmest fordi de digitale betalinger giver en nemmere og mere sikker festival.

Inden festivalen blev kontantløs, blev der kørt fem ton kontanter ind på pladsen alene i startbeholdning. Under festivalen var det en sikkerhedsmæssig udfordring for personalet at køre rundt mellem de forskellige boder med byttepenge og store kontantbeløb.

Flemming Myllerup, COO hos DTD Flemming Myllerup, COO hos DTD

”Der var mange flere kontanter på vores græsmark end i en bank, og det siger sig selv, at det er en væsentlig risiko at få minimeret,” siger Flemming Myllerup.

Derudover giver digital betaling en mere smidig oplevelse for gæsterne, fordi de bliver ekspederet hurtigere i barer og madboder og ikke skal stå i kø så længe som før. Desuden bliver flowet i barer og madboder bedre, fordi alt salg bliver tastet i et kasseapparat, der er sat op til, at festivalen online kan følge med i, hvor meget og hvad den enkelte bar har solgt.

”Vi har en masse data, som vi bruger til at optimere oplevelsen for gæster og frivillige. For når vi kan monitorere varer, produkter, lagerstyring og forbrug, kan vi f.eks. undgå, at en bar løber tør for cola eller øl,” siger Flemming Myllerup.

Det har stor betydning, når 35.000 gæster skal spise og drikke i tre dage. Alene når det gælder maden, bliver der er der serveret 150.000 plantebaserede måltider fra 40 forskellige boder i løbet af festivalen, som også har været på en bæredygtighedsrejse. I 2017 var maden på NorthSide for første gang 100 pct. økologisk, og i 2018 gjaldt det også al vin, champagne og kaffe.

”Siden første udgave af NorthSide har det været vores mål at være landets grønneste kulturbegivenhed. Vi har stort fokus på bæredygtighed i alle aspekter af produktionen, og vi er stolte over, at festivalen i 2022 for første gang kørte strøm fra elnettet og med plantebaseret mad,” siger Flemming Myllerup.

Holder trit med udviklingen

I fremtiden er det ambitionen at følge med udviklingen i betalingsmåder og blive endnu bedre til at håndtere den data, der er tilgængelig. Med det nuværende system kan NorthSide følge omsætningen i realtid og slipper for at håndtere byttepenge og tælle varer op i baren. Desuden kan barerne bestille varer via kasseapparaterne, så de undgår at stå med en tom ølhane eller mangle kartofler til kartoffelpizzaen.

”Men hvem ved, hvilke muligheder der byder sig fremover? Når ting rykker over på telefonen, så følger vi teknologisk med. Derudover vil vi være endnu bedre til at bruge vores data til at sikre en bæredygtig festival, hvor intet går til spilde undervejs, og hvor både frivillige og gæster føler sig sikkert og godt behandlet,” siger Flemming Myllerup.