Her er fordelene ved en aktiesparekonto

Tab i 2022: Mulighed for ekstra indskud

2022 var hård ved aktiemarkederne, og de fleste kom ud af året med et negativt afkast. Hvis du sidste år investerede op til loftet på 103.500 kr., og værdien af din konto og dit depot på opgørelsesdatoen 31. december 2022 var mindre end det beløb på grund af de faldende markeder, har du her i 2023 en ekstraordinær mulighed for at skyde ind på din aktiesparekonto.

Læs artiklen "Har din aktiesparekonto mistet værdi?"

Da Skatteministeriet i 2019 gjorde det muligt at oprette en aktiesparekonto, forventede man, at op mod 900.000 danskere ville benytte sig af muligheden. Men ved udgangen af 2022 havde kun knapt 275.000 danskere sat penge ind på en aktiesparekonto. Derfor hæver regeringen nu grænsen for indskud fra 106.600 kr. til 135.000 kr. Det sker gradvist frem til 2026, fremgår det af regeringens netop fremsatte finanslovsudspil.

To klare fordele

Ming Fong, der er produktspecialist i Nordea, synes, det er en skam, at så få danskere har en aktiesparekonto. For kontoen er en unik mulighed for at investere med en lavere beskatning sammenlignet med investering i et almindeligt depot. Samtidig påvirker afkastet ikke indkomstafhængige sociale ydelser som fx folkepension eller varmehjælp, fortæller Ming. Ønsker du at investere din opsparing, kan du enten oprette et åbent depot i banken, hvorfra du selv kan købe og sælge værdipapirer. Tjener du på din investering, skal du betale mellem 27 pct. og 42 pct. i skat af din gevinst – også kaldet dit afkast.

Ming Fong, produktspecialist i Nordea Du betaler knapt halvdelen i skat på aktiesparekontoen sammenlignet med det, du skal betale, hvis du investerer pengene fra en almindelig investeringskonto, siger Ming Fong.

Eller du kan sætte pengene ind på en aktiesparekonto og investere dem i aktier eller i investeringsforeninger, der består af mindst 50 pct. aktier. Hvis du vælger den løsning, skal du kun betale 17 pct. i skat af dit afkast. Der er altså en markant lavere skat på afkastet fra en aktiesparekonto.

Ud over den lavere skat har aktiesparekontoen også den helt store fordel, at afkastet ikke påvirker sociale ydelser som folkepension, varmehjælp eller brilletilskud, der er indkomstafhængige.

"Det har tidligere været en stor udfordring især for folk lidt oppe i alderen, som har været usikre på, hvordan afkastet på deres investeringer ville påvirke deres daglige økonomi", forklarer Ming.

Vælger du at investere via en aktiesparekonto, er der et loft på det beløb, du må indskyde hvert år. Skattestyrelsen regulerer grænsen hvert år, og i år er den 106.600 kr. Og samtidig må du kun have én aktiesparekonto, så du ikke får den lukrative skattefordel flere gange.

- En aktiesparekonto er et rigtig godt produkt til alle med en risikoprofil, der matcher den type værdipapirer, der må investeres i, understreger Ming.

Opret en aktiesparekonto i Netbank

Vær opmærksom på, at du først skal have en handelsaftale for at kunne handle værdipapirer. Har du allerede en handelsaftale, kan du med få klik oprette en aktiesparekonto i Netbank.

  1. Log på Netbank
  2. Klik på Opsparing og investering
  3. Klik på boksen Aktiesparekonto længere nede på siden for at bestille.

Læs mere om aktiesparekontoen på Nordeas hjemmeside

Opret en handelsaftale i Netbank

Har du endnu ikke en handelsaftale, kan du nemt og hurtigt bestille den i Netbank og derefter oprette en aktiesparekonto.  

  1. Log på Netbank
  2. Klik på Opsparing og investering
  3. Klik på boksen Handelsaftale for at bestille en handelsaftale

Læs mere om handelsaftalen på Nordeas hjemmeside

Det bør du overveje

Først skal du finde ud af, hvor stort et beløb du kan undvære i en periode på minimum tre år. Som vi så i 2022, kan krig, energikrise og inflation komme meget pludseligt og få stor indflydelse på renter og aktiekurser.

Derfor giver det god mening at have en langsigtet investeringshorisont, så enkelte års negative afkast kan udlignes. Hvis du ikke har erfaring med investering og overvejer at komme i gang, kan du finde gode råd om investering på Nordeas hjemmeside.