Hvad kan påvirke din forskudsopgørelse?

Indefrysning af grundskyld og boliger købt eller solgt efter 1. september 2024.

Har du købt nyt hus, lejlighed eller sommerhus her i efteråret, så skal du være ekstra opmærksom på din forskudsopgørelse. Er boligen købt efter 1. september, er den sandsynligvis ikke registreret i forskudsopgørelsen automatisk. Og det kan have en stor betydning nu, da grundskylden og ejendomsværdiskatten betales over indkomstskatten. 

Man kan risikere at gå hele 2025 uden at betale ejendomsskat  og grundskyld til staten, og det kan resultere i en rigtig stor restskat efterfølgende. Derfor er det vigtigere at få det tjekket, end det har været tidligere, hvor grundskyld blev opkrævet via girokort. Det samme gælder, når man har solgt en bolig. Her skal man også sikre sig, at salget er registreret hos Skat, så man ikke betaler ejendomsskat for en bolig, man ikke længere ejer. 

Og nu hvor man allerede er i gang med at se på feltet for ejendomme på forskudsopgørelsen, så kan man også lige så godt tage stilling til, om man vil indefryse de stigninger, der kan komme i boligskatterne fremover. Det er noget, som mange ikke har taget stilling til, og specielt pensionister kan have en fordel i at indefryse stigninger i boligskatterne, fordi det ofte er billigere end at låne penge i banken. 

Det kan godt betale sig at give sin økonomi lidt opmærksomhed inden årsskiftet. Læs her, hvilke forandringer i dit liv, der giver anledning til, at du bør ændre i din forskudsopgørelse for 2025. Du kan se og rette i din forskudsopgørelse for 2025 i TastSelv på Skats hjemmeside fra den 12. november i år.

Selvom de færreste af os elsker at sidde og nørde med forskudsopgørelsen, når den bliver frigivet, vil jeg anbefale, at du kaster et blik på den. Der er nemlig rigtig god grund til at bruge lidt tid på forskudsopgørelsen, inden det nye år starter. Ved at løbe din forskudsopgørelse igennem kan du undgå en kommende, ubehagelig overraskelse. 

Desværre glemmer mange at oplyse SKAT, når der sker ændringer i deres skattegrundlag. Derfor går mange danskere hvert år glip af fradrag, og mange ender med en stor restskat. Ifølge Skattestyrelsen betalte borgere samlet set 25,7 mia. kr. for meget i skat for indkomståret 2023, hvilket svarer til en gennemsnitlig overskydende skat på 6.585 kr. per person.

Du retter din forskudsopgørelse for 2025 ved at logge ind på skat.dk. De fleste oplysninger får Skattestyrelsen automatisk, men du bør alligevel kontrollere dem og justere, hvor det er nødvendigt.

Hvis du er på barsel eller har orlov, skal du også være opmærksom på, at du får rettet kørselsfradraget – det der også hedder befordringsfradraget.

Ændret indkomst

Når der sker forandringer i vores liv, kan det have betydning for, hvor meget skat vi skal betale. Først og fremmest er det vigtigt at kontrollere forskudsopgørelsen, hvis du har fået nyt arbejde eller er gået op eller ned i løn.

Hvis du har skiftende indkomst fra måned til måned eller kun fast arbejde en del af året, kan det være svært at vide, hvad du præcis kommer til at tjene. Her vil jeg anbefale, at du angiver dit bedste bud, og er opmærksom på at få det rettet i løbet af året, hvis du pludselig tjener mere eller mindre, end du forventede. Din skattebetaling bliver opgjort for hele året, så det er altså kun, hvis du på årsplan tjener mere eller mindre end forventet, at du bør rette til. Månedlige udsving gør ikke noget, så længe din forskudsopgørelse for hele året stemmer overens med, hvad du faktisk har tjent.

Hvad er en forskudsopgørelse og en årsopgørelse? 

Årsopgørelse

Din årsopgørelse er en oversigt over din skat for sidste år. Du får din årsopgørelse i marts hvert år, og den er altså tilbageskuende og kan fortælle, om du har indbetalt korrekt, for meget eller for lidt i skat i det forgangne år. Hvis du har indbetalt for lidt i skat, vil du få et skattesmæk i form af en ekstra regning til skat. Hvor meget du skal betale i skat afhænger af din indkomst og mulige fradrag.

Forskudsopgørelse

Din forskudsopgørelse er en form for budget for det kommende år. Forskudsopgørelsen viser din forventede indkomst og dine forventede fradrag og beregner på den baggrund din forventede skattebetaling for året. Forskudsopgørelsen er derfor fremadskuende. Hvis din økonomi ændrer sig, bør du rette i din forskudsopgørelse. På den måde sikrer du dig, at du betaler den korrekte skat i løbet af året og undgår skattesmæk.

Særligt relevant i år: Beskæftigelsesfradraget

Særligt det forhøjede beskæftigelsesfradrag er noget, vi skal være opmærksomme på. For er man en af dem, der førhen har haft tendens til at sætte sin løn lidt højere end forventet for så at få pengene tilbage fra Skat året efter, så kan man nu risikere at få en lang næse og en regning i stedet. Beskæftigelsesfradraget bliver sat op til næste år, og hvis man dertil registrerer en for høj indkomst, kan man fremover få et højere fradrag, end man i virkeligheden er berettiget til.

Og når årsopgørelsen så opgøres, så risikerer man at få sig en dyr overraskelse, for så skal de penge betales tilbage. Fremover kommer der til at være et loft over det nye forhøjede beskæftigelsesfradrag på 55.600 kr., det er personer med en månedlig indkomst før skat på op til 37.700 kr., der skal være forsigtige med ikke at få lavet sig et for stort fradrag.

Boligskatten 

Boligskatten blev for første gang trukket over A-skatten i 2024. Det har indtil sidste år været sådan, at din boligskat blev opkrævet to til fire gange om året af kommunen. Men fra 2024 blev din boligskat trukket via A-skatten.
Du skal huske at rette
i din forskudsopgørelse, hvis du har købt eller solgt en bolig eller omlagt lån. Er renten på din bolig steget, har du ret til et større rentefradrag.

Skatteændringer i 2025 

Disse ændringer er vedtaget: 

Beskæftigelsesfradraget øges fra 10,65 pct. til 12,75
– dog maksimalt 55.600 kr.

Loftet for indskud på en aktiesparekonto, hvor der kun
betales 17 pct. i skat af afkastet, hæves til 160.000 kr.


Regeringen har foreslået men endnu ikke vedtaget:

Grænsen for, hvornår man skal betale den høje
aktieskat på 42 pct., hæves til 83.100 kr. i 2025,
mod nu 63.300 kr.

Håndværkerfradraget kommer tilbage, men kun
til grønne renoveringer.

Ændret arbejdssituation

Din skat kan også ændre sig, hvis din arbejdssituation ændrer sig – også selvom din løn er uændret. Det kan fx være, hvis du arbejder mindre hjemme end tidligere og derfor har ret til et større kørselsfradrag. Hvis du er på barsel eller har orlov, skal du også være opmærksom på, at du får rettet kørselsfradraget.

Gift eller skilt

Hvis du er blevet gift, skilt eller separeret, bør du også kontrollere din forskudsopgørelse. SKAT får automatisk besked, hvis dette er tilfældet. Men det er alligevel en god idé at sikre, at alt fremgår korrekt.

Ændrede offentlige ydelser

Hvis du går på pension, efterløn eller SU, bør du også kontrollere din forskudsopgørelse.

Hjælp til husarbejde

1. april 2022 kunne man ikke længere få skattefradrag for håndværksmæssige forbedringer af boligen i den såkaldte BoligJobordning. BoligJobordningen indeholder dog stadig ret til fradrag, hvis du betaler dig fra husarbejde såsom rengøring, vinduespudsning eller havearbejde. Du kan også få fradrag for børnepasning. 

Læs mere om forskudsopgørelsen

På Nordeas hjemmeside kan du læse mere om forskudsopgørelsen, og hvorfor det er vigtigt, at du kontrollerer og eventuelt justerer den.

Læs mere om forskudsopørelsen på nordea.dk 

Mand og dame kigger på skat.dk
Full

Er du i tvivl om dine fradrag? Tjek her, om du har husket alle dem, du kan få!