Kæledyr er en investering i både pels og økonomi

Aldrig er der solgt så mange kæledyr som under corona-pandemien, hvor flere danskere har rejst mindre og haft mere tid hjemme.

Dansk Kennel Klubs informationside for hundeejere, købhund.dk, melder, at forespørgslerne firedoblede under pandemien, hvor kennelklubben noterede 26 pct. flere registreringer af hunde i august og september 2020 sammenlignet med samme periode året før. Desuden viser tal fra Danmarks Statistik, at omsætningen hos dyrehandlere steg med 8,8 pct. i de første tre kvartaler af 2020 målt i forhold til samme periode året før.

Mette Hansegaard, Topdanmark ”Den udvikling, vi har set for os mennesker, er nu langt hen ad vejen kommet til vores kæledyr,” fortæller Mette Hansesgaard, skadechef hos Topdanmark, der i flere år har set en stigende tendens til, at danskerne anskaffer sig et kæledyr. Foto: PR.

Nye behandlinger til kæledyr

Også forsikringsselskaberne har mærket en stigende interesse for især katte- og hundeforsikringer. Topdanmarks Skadeafdeling har år til dato set en stigning på 21 pct. i skader, der vedrører katte- og hundeforsikringer sammenlignet med 2020 og en stigning på 40 pct. sammenlignet med 2019.

”At have en forsikring i dag er noget helt andet end tidligere. Før i tiden ville man aldrig forsikre en huskat, men i dag er det helt almindeligt. Desuden har udredning og undersøgelser hos dyrlægerne ændret sig meget, eftersom de i dag har fået nye muligheder som CT- og MR-scanninger, der gør, at de blandt andet kan behandle kæledyr for kræft, hjertelidelser og epilepsi. Så den udvikling, vi har set for os mennesker, er nu langt hen ad vejen kommet til vores kæledyr,” fortæller Mette Hansesgaard, skadechef hos Topdanmark.

Sygeforsikring kan være en god idé

Derfor ringer ejerne i dag heller ikke blot om den obligatoriske ansvarsforsikring, man skal have som hundeejer. Langt flere er også interesserede i en sygeforsikring, der i visse tilfælde dækker de dyrere og mere komplicerede behandlinger.

”Dyrets alder, sygdom, behandling og arvelighed er afgørende for, om forsikringen dækker. Derfor er det vigtigt, at man sætter sig ind i, om den race, man køber, har arvelige eller medfødte sygdomme, for så dækker forsikringen ikke. Desuden er der mange udgifter, der ikke er dækket af en forsikring, som man skal huske at tage med i sine overvejelser, inden man fx anskaffer sig en hund, herunder vaccinationer, tandrensning eller tømning af analkirtler. Det kan løbe op i mange penge og skal være en udgift, man har råd til i mange år, eftersom de fleste hunde lever 10-15 år afhængig af race,” siger Mette Hansesgaard.

Som noget nyt oplever hun også, at kunderne forventer faglig rådgivning, når de ringer. Og derfor har Topdanmark ansat veterinærsygeplejersker, som har arbejdet ude i praksis, til at tage sig af opkaldene fra kæledyrsejerne.

”Veterinærsygeplejerskerne forstår forløbet og kan tale med om udredning og diagnose, hvilket kunderne værdsætter, når de er i tvivl om, hvad de skal gøre, når den hund, de lige har fået, fx har vejrtrækningsproblemer,” siger hun.

Læs mere om dine forsikringsmuligheder her

Hund og kat

Fakta om dyreforsikringer

  • Hunde og heste skal ifølge loven være ansvarsforsikrede.
  • Hvis et andet dyr end en hund eller hest skader andre personer, og de forsøger at få erstatning af dig, skal du anmelde skaden til din indboforsikring.
  • Du kan i nogle forsikringsselskaber også købe en sygeforsikring til eksempelvis din hund, hest eller kat. Den dækker typisk udgifter til dyrlægebehandling efter sygdom eller tilskadekomst med et begrænset beløb, som kan variere fra forsikringsselskab til forsikringsselskab.

Kilde: forsikringsguiden.dk

Forberedelse er guld værd

Men inden man kommer så langt, er det mindst lige så vigtigt at gøre sig grundige overvejelser om, hvilken hund man skal vælge, og hvilken mental investering man er klar til lægge i sit kæledyr.

”Hvis vi vælger hund lige så grundigt, som vi vælger ny vaskemaskine, så vil vi have meget større viden om, hvilket temperament og hvilken personlighed vi køber, hvilket ville give flere hunde og deres ejere et bedre liv sammen,” siger Irene Jarnved, forfatter og hundetræner.

Vi går ikke ud og køber vaskemaskine udelukkende på udseendet, men sætter os ind i, om den er energibesparende, støjsvag og har et uldprogram. Men når vi vælger hund, kan vi godt være tilbøjelige til at lade udseende, størrelse og pelsfarve fylde en del mere end racens nedarvede egenskaber, oplever Irene Jarnved.

”Der er meget stor mental forskel på racer. Og hvis vi som hundeejere glemmer at undersøge grundigt, hvad racen har behov for af aktivering, og om den passer til vores leveform og bolig, har hunden svært ved at blive den bedste udgave af sig selv og opfylde vores forventninger til den. Jeg oplever med jævne mellemrum, at ejeren bliver frustreret over hundens uhensigtsmæssige adfærd. Men problematikken bunder generelt i, at ejeren ikke selv byder ind med tilstrækkelig og korrekt aktivitet, der tilfredsstiller hundens behov. Det er en almindelig årsag til, at hunde bliver problematiske,” konstaterer hun.

Irene Jarnved med sine hunde i skoven Irene Jarnved, som er forfatter og hundetræner, går på jagt både med og uden gevær – og har altid sine spaniels med, som hun nyder at anvende til det, de er sat i verden for. Foto: Lene Jakobsen.

Mentalt nærvær er afgørende

Helt overordnet er det hundens naturlige levevis at være sammen med andre individer en stor del af døgnet, og derfor er den rent genetisk ikke egnet til at være alene hjemme.

”At man så kan tilvænne den til det, og at mange hunde affinder sig med at være alene i mange timer, er en anden sag. Blot er det vigtigt, at vi hundeejere har for øje, at det ikke er en del af hundens natur,” forklarer Irene Jarnved.

Derfor skal man overveje, om man har tid til at tage sig af sin hund, når man først har været på arbejde, hentet børn og smurt madpakker. Og hvordan man i givet fald sørger for at levere dét, hunden har brug for på daglig basis, siger hun.

”Hunden er drevet af det, den har været avlet til gennem mange år, så derfor er min bøn til hundeejerne, at de køber en race, der matcher det, de kan tilfredsstille. Så får både hund og ejer et godt liv,” siger Irene Jarnved og understreger, at investeringen i tid ikke udelukkende handler om at være hjemme, men også om at være nærværende.

”Man kan spørge sig selv, om hunden er deltager i eller tilskuer til livet? Er hundens daglige beskæftigelse, at den følger med dig i dine aktiviteter, når du henter børnene i skole og sidder i bilen, når du handler? Eller sætter du dagligt tid af til at skabe aktiviteter, hvor du sikrer, at din hund også oplever at være førsteprioritet, mærker nærvær og får opfyldt sit behov? Skal hunden have et godt liv, skal vi som ejere kunne se os selv i øjnene og sige, at vi har gjort noget for vores hund på daglig basis,” siger hun.