Mange overser pensionen, når de ønsker at være mere bæredygtige

Otte ud af ti danskere har ændret adfærd for at være mere bæredygtige. Alligevel svarer kun 4 pct., at de har valgt et pensionsprodukt med et grønt fokus. Det er en skam, at danskerne går glip af denne gode mulighed for at være mere bæredygtige.

De danske forbrugere er i høj grad optagede af bæredygtighed. I en undersøgelse udført af YouGov for Nordea i september 2021 svarer otte ud af ti, at de har ændret adfærd for at være mere bæredygtige. Ønsket om at være mere bæredygtig påvirker i høj grad vores dagligdag, hvor især affaldssortering og ændrede indkøbs- og madvaner ligger højt på listen over alt det, som de fleste af os gør for at passe på klimaet og miljøet. Men når det gælder danskernes valg af finansielle produkter, ser der ikke ud til at være sket det store. Kun 4 pct. svarer, at de har valgt en pension med et grønt fokus.

Bæredygtige pensioner

Bæredygtige- eller klimapensioner er pensionsopsparinger, hvor man som pensionskunde har mulighed for at vælge et grønt og bæredygtigt alternativ til de traditionelle pensionsprodukter. Her har pensionsselskabet screenet deres investeringer og stillet krav til bæredygtighed blandt de selskaber, de investerer i. Det kan fx være, at der kun investeres i energi, der er vedvarende, eller at selskaberne skal have en klar plan for, hvordan de skal nedbringe deres CO2-udledning betragteligt de kommende år.
I den finansielle sektor bruges forkortelsen ”ESG” ofte. ESG står for ”environmental, social and governance”, dvs. miljø-, sociale og ledelsesmæssige forhold. Det omtales også ofte som bæredygtighed.

Det manglende link

Det er positivt, at danskerne i stor stil har ændret adfærd i det daglige, men det er en skam, at ønsket om at være mere bæredygtige ikke påvirker valget af finansielle produkter. Her er nemlig et utroligt stort og uudnyttet potentiale, som de fleste overser.
Det er naturligvis godt for miljøet at spise mindre kød og tage toget frem for bilen, men de små ting batter ikke for alvor. Hvis vi virkelig skal ændre vores eget CO2-aftryk, så er en bæredygtig pension noget, som virkelig gør en forskel.
Det tyder altså på, at mange ikke ser et tydeligt link mellem bæredygtighed og finansielle produkter. Og det kan jeg godt forstå, for finansielle produkter såsom pension er ofte komplekse og noget, vi bare har uden at tænke så meget over det i det daglige. Men hvis du har en pensionsopsparing, er du sådan set investor, fordi dit pensionsselskab investerer dine pensionskroner. Pengene bliver investeret bredt på det globale marked og i forskellige industrier. Det skyldes, at pensionsselskaberne forsøger at få det størst mulige afkast ud af din formue, uden at din pensionsopsparing mister værdi. Men de færreste tænker over, hvad disse pensionskroner rent faktisk er investeret i.

Hvad er bæredygtige pensioner?

Bæredygtighed handler om mange ting: ligestilling, menneskerettigheder og ansvarlig ledelse, men i høj grad også om det pres på klima, miljø og ressourcer, som nu for alvor begynder at ramme planeten på mange fronter. Der er behov for en generel omstilling af den globale økonomi, og det er en vanskelig proces, der tager tid. Men som investor kan man være med til at påvirke, at udviklingen går i den rigtige retning. Ønsker vi en mere bæredygtig produktion, er det nemlig afgørende, at de virksomheder, der opfinder nye, bæredygtige produkter eller produktionsformer, får den nødvendige finansiering, så deres idéer når længere end blot til tegnebrættet.  
Investering hjælper virksomhederne med at rejse kapital til at udvikle nye produkter og services. Fordi din pension er investeret, er du altså også med til at hjælpe erhvervslivet, og du kan derved have indflydelse på hvilke virksomheder, du ønsker at støtte.

Hvis du ligesom jeg går op i bæredygtighed, er der altså et kæmpe potentiale i at tage et kritisk blik på din pensionsformue. Hvad laver dine pengene, når du sover, og bliver de investeret i virksomheder, som du ønsker at støtte?

Hvad med afkastet?

Adskillige undersøgelser viser, at det ikke koster på afkastet at investere sin pensionsopsparing med et bæredygtigt fokus. Men afkastet er naturligvis vigtigt, når man investerer. Du bør derfor holde øje med pensionens forventede afkast og omkostningsniveau – og det råd gælder uanset, om du har en traditionel pensionsopsparing eller én med et bæredygtigt fokus.

Hvordan får man en bæredygtig eller klimavenlig pension?

De fleste pensionsselskaber tilbyder i dag bæredygtige eller grønne pensionsordninger. Der kan dog være stor forskel på, hvad der ligger bag disse betegnelser. Jeg vil derfor anbefale, at du tager et kig på, hvordan din pension er investeret. På dit pensionsselskabs hjemmeside kan du læse om, hvad selskabet gør for at være en ansvarlig investor. Det er et godt sted at starte. En anden mulighed er at bede din pensionsrådgiver om at give dig et overblik. 
Husk på, at du ved at placere dine pensionskroner i en bæredygtig pensionsordning har mulighed for at støtte den grønne omstilling, og at det altid er i orden at spørge dit pensionsselskab ind til, hvordan de investerer dine penge.