Mere end hver tredje dansker er sin egen pengedoktor – og det kan koste dem

Hvis man har ondt i kroppen, tjekker man Netdoktor. Hér bliver man formentlig mere bekymret, hvorefter de fleste – forhåbentlig – opsøger egen læge eller anden fagperson.

Siger bilen mærkelige lyde, og en hurtig googlesøgning ikke kan stille diagnosen, skal den et smut forbi værkstedet. Men hvem opsøger vi, hvis vi har spørgsmål til vores privatøkonomi?

For godt en tredjedel af danskerne er svaret ’ikke nogen’. Det viser en ny undersøgelse lavet af Yougov for Nordea. 35 pct. af de adspurgte svarer, at de ikke lytter til privatøkonomiske råd, men udelukkende følger egen intuition.

De spørger altså hverken venner eller familie til råds, søger efter svar på nettet eller opsøger finansiel rådgivning. Selvsikkerhed er positivt i mange aspekter af livet, men vi risikerer at gå glip af store økonomiske fordele, hvis vores økonomiske selvsikkerhed gør os blinde for optimeringsmuligheder.

"I en tid med høj inflation og stigende renter kan der potentielt være meget at gøre for at optimere økonomien for alle indkomstgrupper."

I en tid med høj inflation og stigende renter kan der potentielt være meget at gøre for at optimere økonomien for alle indkomstgrupper. For nogle kan der flyttes rundt på investeringsporteføljen, skæres af ejerboligens restgæld, eller topskattebetalingen kan reduceres ved at indbetale mere til pension.

De disponeringsmuligheder er dog ikke alle forundt, men for de mindst bemidlede husstande kan besparelser til gengæld gøre en relativ stor forskel for privatøkonomien. Fælles for alle er, at det ofte kræver et eksternt blik for at se mulighederne.

Alligevel viser undersøgelsen, at især personer i den laveste indkomstgruppe fravælger økonomiske råd fra venner, familie og eksperter. De lader mavefornemmelsen råde. Og det kan blive dyrt. Den økonomiske situation har da også betydet, at vi er blevet mere bevidste om vores økonomiske prioriteringer og har ændret adfærd for at spare.

Så hvorfor er det, at mere end hver tredje sætter deres lid til egen, økonomiske mavefornemmelse? Set med adfærdsøkonomiske briller kan en af forklaringerne være det såkaldte ’nutidsbias’.

Velbehag i fremtiden

Vi vægter velbehag nu og her meget højere end velbehag i fremtiden, hvorfor vi har en tendens til at udskyde uoverskuelige beslutninger, der ikke giver pote med det samme.

De små ting, vi kan gøre i hverdagen, når vi køber mere discount eller sparer på strømmen, giver os en følelse af at gøre noget – men uden at det kræver mange mentale ressourcer. Derimod er dét at kigge på privatøkonomien, kaste et blik på pensionen eller få tjekket, om man har de nødvendige forsikringer langt mere ressourcekrævende, fordi det er komplekst.

Derfor kan det være fristende at udskyde beslutningen om at få optimeret sin økonomi til fordel for at spare penge nu og her.

Men måske er det tid til at droppe selvdiagnosticeringen og få lavet en aftale med en økonomisk rådgiver? Det kan ende positivt for dit langsigtede, finansielle velbefindende.

 

Denne økonomiske kommentar blev bragt i Børsen onsdag den 3. maj 2023.