Midt i en indtjeningsrecession

Traditionen tro er det de amerikanske virksomheder, der har skudt regnskabssæsonen i gang. Regnskaberne vil slå fast, at vi nu befinder os i en indtjeningsrecession. 

Lad os starte med at få definitionerne på plads. En indtjeningsrecession betyder, at indtjeningsvæksten, som man måler i forhold til samme kvartal sidste år, er negativ i to kvartaler i træk. Så virksomhederne tjener sådan set stadig penge – bare ikke så mange. Recession er ikke ligefrem et ord, der giver betryggende associationer, men det er faktisk ikke så slemt, som det lyder. 

For mens analytikerne har nedjusteret deres forventninger til kvartalets regnskaber, er økonomien blevet ved med at overraske  positivt. Og det er ofte en cocktail, der medfører positive overraskelser på aktiemarkedet. Grunden er, at det, der betyder mest for investeringsmarkedet, er om regnskaberne overrasker positivt i forhold til analytikernes forventninger.

Historisk set ligger denne ”overraskelsesfaktor” på 66% i USA. Det vil altså sige, at ca. to tredjedele af de virksomheder, der aflægger regnskab, slår analytikernes forventninger. Den 25. april havde 124 af de 500 amerikanske virksomheder i det toneangivende S&P 500-indeks aflagt regnskab, og her havde 79% overrasket positivt. Selv om den procentdel forventeligt vil dale i takt med, at flere virksomheder aflægger regnskab, så tror jeg, at vi på indeksniveau vil ende over det historiske gennemsnit. Da vi køber adgang til virksomhedernes indtjening, når vi investerer i aktier, så bliver bedre indtjening ofte fulgt op af aktieprisstigninger. Derfor kigger vi ind i en regnskabssæson, hvor aktier meget vel kan bibeholde deres positive momentum – til trods for en indtjeningsrecession.

Mens tanken om en indtjeningsrecession kan virke lidt skræmmende, så forventer markedet, at recessionen bliver kortvarig, og at den er overstået i løbet af andet kvartal i år. Aktier når typisk bunden ca. 3-6 mdr. før indtjeningen gør det, så det er i meget god tråd med, at vi så aktierne nå et lavpunkt i oktober sidste år. Meget vil dog afhænge af økonomiens tilstand. En forværring vil også retfærdiggøre et mere dystert indtjeningsudsyn, og generelt bør man som investor forberede sig på flere mulige scenarier for fremtiden end normalt.

Først bankerne, så tech 
Traditionen tro skydes regnskabssæsonen i USA i gang af de amerikanske banker, og her var stemningen positiv. Til trods for bankuro i marts måned har bankerne tjent på deres traditionelle forretning. De store rentestigninger fra centralbankerne, ikke mindst i USA, har betydet en stor forskel mellem den rente, bankerne giver kunderne på deres konto, og den rente de låner ud til, fx ved boligkøb eller forbrugslån. De store amerikanske banker leverede derfor over en bred kam pæne regnskaber, hvilket blev belønnet med aktiestigninger. Mindre rosenrødt var det for de mindre regionale banker, hvor flere har oplevet, at kunder har trukket deres penge ud, og det har skabt en fornyet uro i markedet. 

Mange, mig selv inklusiv, havde regnet med en lidt lunkenregnskabssæson fra flere af tech-giganterne, og at det ville få deres flotte aktieridt i år til at vakle en smule. Sammenligningsgrundlaget fra sidste år er svært at leve op til, og investering i teknologi og reklame er en relativt cyklisk variabel, og vi befinder os i et sen-cyklisk miljø. Indtil videre har tech kastet recessionsspøgelset af sig, og indtjeningen har været overraskende resistent. Det baner vejen for, at tech kan bibeholde det momentum, der er opbygget i 2023. Selv om det måske lyder positivt, så kommer vi ikke uden om, at de stigninger, vi har set for aktier i år, er koncentreret på en håndfuld af store tech-selskaber. Og lidt ligesom en taburat med kun to ben, er et meget koncentreret marked mere ustabilt.

Hold øje med den såkaldte ”guidance”
Meget tyder på en spændende regnskabssæson – på indeksniveau, men også på sektor- og virksomhedsniveau. En af de ting, man med fordel kan holde øje med, er den retningspil, som virksomhederne selv lægger, når de kommunikerer med markedet. Det kalder man også ”guidance”. Virksomhedernes beretning bliver vigtigere end normalt. Særligt kommentarer omkring marginerne, efterspørgslen blandt forbrugere og virksomheder, behovet for arbejdskraft og potentielle investeringer bør være højt på listen over interessepunkter.