Nu kan du-traeffe baeredygtige valg andre steder end ved koeledisken

Tænk bæredygtighed, når du sparer op

Nye EU-regler hjælper dig på vej, hvis du ønsker et bæredygtigt fokus i dine investeringer.

Læs mere om dine muligheder hos Nordea

Som forbruger kan du gøre verden mere bæredygtig ved at ændre dine forbrugsvaner, og det gør du måske allerede. I hvert fald viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Nordea i 2021, at hele 62 pct. af os sorterer vores affald, og 40 pct. har ændret indkøbsvaner for at bidrage til den grønne omstilling.

Men der er faktisk en måde, du kan hjælpe på, som kan have endnu større effekt: Du kan lade dine investeringer arbejde grønt. Og her hjælper nye regler fra EU os på vej som forbrugere.

Vi har allerede her fra starten af august skullet forholde os mere konkret til det bæredygtige alternativ, når vi investerer. Fremover skal bankerne nemlig spørge til kundernes præferencer for bæredygtighed, når de yder investeringsrådgivning. Der vil formentlig være forskel på, hvordan bankerne griber de nye regler an, men fælles for hele branchen er, at du som forbruger skal tage stilling til og svare på, hvilke præferencer du har i forhold til bæredygtige investeringer på lige fod med eksempelvis din risikoappetit og tidshorisont for investeringerne.

Fremover vil du altså opleve, at du – som altid – fastlægger din risikoprofil sammen med din rådgiver, og dernæst vil rådgiveren spørge til dine bæredygtighedspræferencer. Det munder ud i et forslag til de investeringsmuligheder, som vil passe bedst til dig – inklusive dine præferencer for bæredygtighed. Det er dog vigtigt at slå fast, at de nye regler ikke har nogen betydning for din investeringsrisiko. Du får eksempelvis ikke en højere risiko, fordi du vælger bæredygtigt.

Og timingen er rigtig, for interessen er stigende. En analyse blandt Nordeas egne kunder viser, at det i stigende grad er vigtigt for Nordeas kunder at se nærmere på det bæredygtige alternativ, når de investerer. I 2019 svarede 19 pct., at de var interesseret i at investere bæredygtigt, og i første kvartal 2022 var det tal steget til 47 pct. Så der er mange, der gerne vil investere bæredygtigt, men som måske ikke lige kender mulighederne og ved, hvordan man kommer i gang. Derfor er reglerne en god anledning til at tage snakken og stille de mange spørgsmål, der måske dukker op.

Jeg hilser de nye EU-regler om bæredygtighedspræferencer meget velkomne. Jeg er overbevist om, at vi forbrugere nu får nemmere ved at vælge det bæredygtige alternativ indenfor et område, som ikke kun drejer sig om sortering af affald eller kødet i køledisken.