Nu stiger elpriserne – hvad betyder det for dig?

På blot seks uger er indkøbsprisen på el fordoblet på den nordiske elbørs, så prisen nu ligger på over 1 krone per kilowatt-time (kWh).  Det skyldes flere forhold, som tilsammen udgør en meget uheldig cocktail for elmarkedet. Kort fortalt har der været mindre vind end tidligere, og derfor har man skiftet mere over til vandkraft. Det har udtømt de store vandmagasiner i Norge og Sverige. Vandmagasinerne fyldes, når det regner og sner, men sommeren har været tør, så vandmagasinerne er ikke blevet fyldt op igen. Oveni er det blevet dyrere at producere strøm via kul- og gasværker, og  elforbruget er steget verden over som følge af coronanedlukningen. Alt det har gjort, at elpriserne er drønet i vejret på det seneste, og det får betydning for os som forbrugere.

Sådan kan du spare på strømmen:

 1. Sluk på stikkontakten
  Mere end en tredjedel af danskernes strømforbrug går ifølge Energistyrelsen til underholdning og tv i hjemmet. De mange elektriske apparater sluger ikke kun strøm, når de er tændt, men også når de er i standby-funktion. Så sluk på stikkontakten og ikke kun på apparatet, så du ikke bruger unødig strøm.
   
 2. Fyld vaskemaskinen
  Undgå en halvt fyldt vaskemaskine, og vask tøjet korrekt. Ofte skal tøjet ikke vaskes på helt så høje varmegrader, som vi tror.
   
 3. Undgå tørretumbler
  Tør dit tøj på en vaskesnor eller bøjler frem for i tørretumbleren. Det sparer på strømmen, er godt for miljøet og bedre for tøjet, hvis du husker at lufte ud.
   
 4. Gå efter energimærket
  Jo grønnere et energimærke, jo mere strømbesparende er apparatet. Især på hårde hvidevarer, som står tændt døgnet rundt som fx køleskab og fryser, kan der være mange penge at spare ved at gå efter et grønnere energimærke.
   
 5. Sammenlign priser
  Tjek dit elforbrug og undersøg, om der findes en billigere leverandør. Det danske elmarked er frit, men det kan være en jungle at finde rundt i. På elpris.dk, som Forsyningstilsynet står bag, kan du sammenligne priser.
   

Større elregning

Hvis du har en fastprisaftale med dit elselskab, har de øgede priser formentlig ikke påvirket din elregning. Har du derimod en variabel elpris, vil du formentlig allerede have mærket prisstigningerne. Den gode nyhed er dog, at råvareprisen på el kun udgør omkring en femtedel af din elregning, og at de andre elementer ikke er påvirket af prisstigningerne. Foruden råvareprisen på el består din elregning bl.a. af betaling for transport igennem distributionsnettet og moms og afgifter.
Men hvad vil den øgede elpris så betyde for din elregning, hvis du har en variabel pris? Hvis vi tager udgangspunkt i en gennemsnitlig dansk husstand med to hjemmeboende børn, så er deres årlige elforbrug ca. 4.500 kWh om året, hvilket svarer til en årlig elregning på ca. 9.700 kr. Med de nuværende elpriser vil elregningen stige til ca. 11.100 kr. om året. Det er altså en stigning på 1.400 kr. årligt svarende til ca. 117 kr. ekstra om måneden med de nuværende priser. Det er en stigning, som er til at mærke, men som for de fleste ikke vil vælte budgettet. Men står vi foran en periode, hvor elpriserne bliver ved med at stige, kan det ende med at gøre ondt på pengepungen i mange familier.
 

Forvent øgede varepriser

Den øgede elpris går derimod allerede hårdt ud over mange industrivirksomheder, som har et stort strømforbrug i deres produktion. For nogle virksomheder kan den øgede omkostning være på flere millioner kroner, og når det bliver dyrere for virksomhederne at producere varer, resulterer det typisk i øgede priser for os forbrugere. Vi skal derfor forvente, at varepriserne vil stige den kommende tid.