Økonomi for børn

Piger leger med robot

Konto-kik, netbank, kort og MobilePay til børn og unge

I Nordea kan børn, fra de er 7 år, få NemID, så de kan få et Nordea Pay-kort og adgang til Nordea Wallet. Her kan de selv følge med i deres forbrug og se saldoen på deres Juniorkonto.

Når de fylder 15 år, råder de over deres egne midler. Fra den alder tilbyder vi Nordea Pay til Ungdomskontoen og Netbank Unge, hvor de unge selv kan betale regninger og overføre penge.

Med Nordea Pay-kortet kan barnet og den unge ikke komme til at bruge for mange penge, da de maksimalt kan bruge det, der står på kontoen.

Når børn fylder 13, kan de også få MobilePay. Læs mere på mobilepay.dk.

Uanset om dit barn får kontanter eller penge digitalt ind på en konto og betaler med betalingskort, er det vigtigt, at du som forælder hjælper dit barn med at lægge grundstenen til, at det får et godt forhold til penge og privatøkonomi gennem hele livet. De gode vaner starter nemlig tidligt. I Nordea kan børn, allerede fra de er 7 år, få både betalingskort og adgang til Nordea Wallet, hvor de selv kan følge med i, hvor mange penge der går ind på og ud af kontoen.

Nordeas forbrugerøkonom, Ida Marie Moesby, har nogle gode råd til en sund børneøkonomi.

1. Tal med dine børn om penge og økonomi: I bund og grund handler økonomi om at prioritere sine ressourcer – og det gælder, uanset om man er barn eller voksen. Penge er et tabu for mange, især hvis man ikke har dem. Men sådan behøver det ikke at være.

2. Hjælp dit barn med at spare op: At lære at spare op fra barnsben betaler sig. Nøglen til en sund økonomi er at bruge mindre, end man tjener, og derfor er fundamentet for at kunne spare op, at man kan udsætte sine behov. Hvis man kan modstå fristelsen til at bruge nu og her, er man i stand til at undgå impulskøb og optage dyre lån. Du kan lære dit barn at behovsudsætte ved at hjælpe med at sætte et opsparingsmål og sætte penge til side.

3. Giv lommepenge eller feriepenge: Når man bruger penge, får man en bedre forståelse for, hvor langt pengene rækker, og man lærer at prioritere, hvad man bruger sine penge på. Ved at give dit barn lommepenge eller feriepenge, som barnet selv råder over, lægger du altså grundstenen til, at dit barn får en god økonomisk forståelse.

4. Vær en god rollemodel: Husk, at du som forælder er en økonomisk rollemodel for dit barn.

Ung inspiration i øjenhøjde

nordea.dk/ung har vi samlet en række videoer, hvor bankrådgiver Pernille Oldgaard gennemgår typiske situationer, man kan komme i som ung - og hvordan man kommer godt igennem dem. Send linket til din teenager - eller se videoerne sammen. Det kan føre til mange gode samtaler om økonomi.

Opsparing for børn

Det er nok de færreste unge, der bliver kede af at få udbetalt en børneopsparing eller anden opsparing, når de som myndige får brug for starthjælp. Derfor findes der også flere muligheder for at spare op – både for barnet selv og for familien.

Den måske mest kendte form er en børneopsparing, der giver forældre eller andre mulighed for at spare op til barnet. Opsparingen kan investeres.

Man kan kun oprette én børneopsparing til hvert barn – derfor kan en børnebørnskonto være en god mulighed. Den kan forældre, værger, bedsteforældre og oldeforældre spare op på til barnet.

Og vil du virkelig være langsigtet, kan du også vælge at skyde penge ind på en aldersopsparing – så er dit barn allerede i gang med at spare op til pension.

Dit barn kan naturligvis også selv spare op på sin Juniorkonto.