Økonomisk overblik giver tryg seniortid

Det var ikke planen, at Erik og Helle Nielsen skulle andet end at lægge lån om i deres sommerhus. Men da de mødte op i banken, bad rådgiveren om lov til at komme med et oplæg på deres samlede økonomi – og efter lidt tøven sagde de ja.

Helle og Erik Nielsen Helle og Erik Nielsen

”Det skulle vi lige tygge på, for realkreditlånet på vores gård har i de sidste 50 år ligget et andet sted. Men i dag er vi glade for, at vi sagde ja,” fortæller 67-årige Helle Nielsen, der sammen med sin mand, Erik Nielsen, stod for at skulle stoppe med at arbejde.

Helhedsblikket fik dem nemlig til at se deres økonomi i et helt nyt lys.

”Vi gik hjem fra mødet med en følelse af, at vi rent økonomisk kan klare vores seniortilværelse uden problemer, og det gav stor ro i sjælen. For inden da havde vi indimellem tænkt, om vi kunne få pengene til at række,” fortæller ægteparret, der bl.a. havde et stort ønske om at kunne blive boende på den familiegård, som har været deres hjem i 50 år, og hvor også Eriks bedsteforældre har boet.

Forståelse af økonomi

Men fordi de altid har adskilt realkredit og bank, har hverken Helle eller Erik Nielsen haft det fulde overblik over mulighederne i deres økonomi.

”På mødet fik vi en fornuftig dialog om vores opsparing, investeringer, realkredit og pensioner. Og det hele blev præsenteret og forklaret på en måde, som gjorde, at vi gik hjem med en følelse af, at det nok skal gå. For vi vidste jo godt, at vi havde lidt her og der, men det samlede overblik gav os en reel forståelse for sammensætningen af vores formue og gjorde det lettere at træffe en beslutning,” fortæller 72-årige Erik Nielsen.

Læs mere om pension på nordea.dk

Beslutningen blev at omlægge lånet i sommerhuset med 10 nye afdragsfrie år og at belåne deres gård med 60 pct. og 10 års afdragsfrihed.

”Vi syntes, det var mest ordentligt at tilbyde vores eksisterende realkreditinstitut at komme med et bud på lånet i gården, fordi vi har været glade for dem gennem mange år. Men i sidste ende besluttede vi os for at samle det hele ét sted,” fortæller Helle Nielsen.

Udskyde pensioner

De nye lån gav parret penge i hånden, som  i dag står på en konto, de kan trække på, hvis der kommer uventede udgifter.

”Det er virkelig rart at vide, at vi har penge til at betale et nyt fyr eller en ny bil, for det er ikke så sjovt at ligge søvnløs over. Og det kan man godt gøre, når man går fra en fin løn, til at der ikke kommer ret meget ind på kontoen. Og selvom vi nu har et større lån i gården end før, så er det beregnet med ind, at det kan vi klare at gøre. Det giver ro,” siger Helle Nielsen.

Med styr på gården og sommerhuset samt penge på bankbogen blev ægteparret desuden rådet til at vente med at starte udbetalingen af deres pensioner.

Fakta om Helle og Erik Nielsen

  • Helle Nielsen er 67 år og på folkepension efter at have arbejdet som direktionssekretær i forskellige virksomheder hele sit arbejdsliv. Hun stoppede med at arbejde i 2021.
     
  • Erik Nielsen er 72 år og stoppede med at arbejde i 2022 efter at have arbejdet 50 år i entreprenørbranchen.
     
  • Ægteparret ejer en gård i Ølstykke og har desuden et sommerhus. Begge har pensioner fra deres arbejde.
     
  • Deres primære ønske var at kunne blive boende på gården.

”De pensionspenge, vi selv har sparet op, er blevet meget mindre værd de sidste 3-4 år. Hvis vi skulle have gang i dem nu, ville værdien måske være halveret. Men ved at skubbe udbetalingen af pensionerne er formuen der stadig. Det havde vi dog ikke turdet vente med, hvis ikke formuerådgiveren havde foreslået det og forklaret, hvorfor det er en god idé,” siger Erik Nielsen.

Vigtig selvbestemmelse

I dag er ægteparret glade for, at de sagde ja til tilbuddet om at få et helhedsblik på deres økonomi, og det er også deres råd til andre, der skal på pension.

”Man skal ikke hænge i det gamle pr. automatik, men i virkeligheden sige: Nu har vi et ben i hver lejr, og så beder vi om et tilbud fra begge sider. Vi er jo lidt autoritetstro og også loyale overfor det sted, vi har samarbejdet med, siden vi købte gården i 1982. Men det kan godt betale sig at spørge,” mener ægteparret, der sover godt om natten, når de ved, at de ikke er tvunget til at skulle flytte.

”Hvis vi beslutter os for at gøre det, er det vores frie valg, og det betyder jo alt selv at kunne bestemme over sit liv – ikke mindst, når man bliver ældre og ikke længere har en indtjening.”

Få din formue til at arbejde for det liv, du drømmer om