Få din formue til at arbejde for det liv, du drømmer om

Usikkerhed kombineret med fordomme.

Det er, hvad Julie Bonderup ofte støder på, når hun møder sine kunder første gang i sin rolle som formuerådgiver hos Nordea.

”Mange ved ikke, hvad de har af pensioner. Nogle synes ikke, at de har ret meget. Og rigtig mange er overbevist om, at de først kan gå på pension, når de når folkepensionsalderen, at de ikke får pensionstillæg, eller at de ikke kan låne i deres friværdi, når de bliver gamle,” fortæller hun.

Mød Birgit og Henrik Raaberg, der fik værdifuld formuerådgivning af Julie

Formuerådgiver i Nordea Julie Bonderup ”Når min rådgivning kan gøre, at kunderne får råd og tid til børnebørn eller rejser med familien, så er det virkelig fedt at være mig,” siger formuerådgiver i Nordea, Julie Bonderup.

Derfor begynder Julie Bonderup altid med at bede sin kunder om at glemme alle tallene og ’vi-har-hørt-at’ og i stedet fortælle hende om deres drømme og planer. Og dernæst rådgiver hun så kunderne om, hvad de kan skrue på i deres samlede økonomi for at få disse ønsker og drømme til at gå i opfyldelse.

”Formuerådgivning går ud på at hjælpe kunderne med at skrue på de knapper, som deres privatøkonomi består af for at stille dem bedst muligt i forhold til deres ønsker og behov,” fortæller Julie Bonnerup, der ynder at sammenligne økonomien med en trebenet taburet: det ene ben består af pensionsopsparing, det andet ben af penge på bankkontoen og det tredje af værdien i kundernes bolig.

”Det er vigtigt at kunne sidde godt på taburetten både nu og fremadrettet, så ingen af benene må være hverken for korte eller lange. Og det er så her, jeg bringer min faglighed på banen og hjælper med at save benene til, så taburetten ikke vælter,” forklarer hun.

Få formuen til at arbejde på en ny måde

Der kan være mange faktorer i spil, når mennesker først sætter ord på, hvad de godt kunne tænke sig: nedslidning, aldersforskel, en dum chef eller behov for at arbejde mindre eller gå tidligere på pension.

”For de fleste er den største øjenåbner, at det ikke kræver en kæmpe formue, og at mange ønsker kan opfyldes blot ved at få pengene til at arbejde på en anden måde. Min opgave er egentligt bare at stille de spørgsmål, der gør, at kunderne får reflekteret over deres valg. For så dernæst at skabe de ændringer i økonomien, der gør drømmene realistiske,” siger Julie Bonderup.

Hvornår giver formuerådgivning mening?

Der kan være flere indgangsvinkler til formuerådgivning: topskat, friværdi eller penge på kontoen. Selve formuestørrelsen er ikke det væsentlige, men som hovedregel giver formuerådgivning mening, hvis:

  • Du har en flytbar pension på 350.000 kr. eller mere  (flytbar betyder, at der er tale om en privattegnet ordning, eller at der er tale om en ordning, der er kommet til udbetaling)
  • Du skal til at planlægge din pensionsudbetaling
  • Du har en indkomst på mere end 750.000 kr., og der er overskud i den daglige økonomi
  • Du har mere end 750.000 kr. i såkaldt fire midler – altså fx kontanter eller investeringer i værdipapirer (ikke i fx pensionsordninger)
  • Du skal købe eller sælge bolig, hvor der sker store ændringer i økonomien.

Er du i tvivl, om formuerådgivning kunne være noget for dig, så tag en snak med din rådgiver – der kan sagtens være relevante scenarier, som ikke er nævnt her.

Mange er opdraget med, at det gælder om at dø gældfri, men det afhænger helt af, hvad man gerne vil. Vil man blive boende, er det ikke sikkert, at det giver mening at betale sit lån ud, mens det kan være en god idé, hvis man planlægger at sælge huset, når man går på pension.

”Jeg møder mange ældre kunder, som er blevet boende i deres hus og gerne vil sælge, når de er langt oppe i 80’erne, fordi de ikke kan holde huset og vil flytte i noget mindre. Men når man som 85-årig måske får 2 millioner kroner ind på kontoen, kan det være begrænset, om man fx kan rejse med børn og børnebørn, så sat på spidsen risikerer man at dø fra pengene. Derfor prøver jeg at vende det 180 grader og spørge ind til, hvorfor man afvikler sin gæld? For måske kunne det give mere mening at bruge sine penge sammen med familie og venner, mens det er muligt, frem for at hele formuen kommer ud som arv, man skal betale afgifter af,” forklarer Julie Bonderup, der elsker de møder, hvor kunderne opdager muligheder, de ikke troede, fandtes.

”Når min rådgivning kan gøre, at kunderne får råd og tid til børnebørn eller rejser med familien, så er det virkelig fedt at være mig,” siger hun.

Planlæg i tide

Derudover opfordrer Julie Bonderup til, at man får taget stilling til sin økonomi i tide, så man holder flest mulige døre åbne. Selve formuestørrelsen er nemlig ikke det væsentlige, mere vigtigt er det at kunne nå at planlægge, før det er for sent; særligt fordi pensionsområdet er spækket med meget komplekse regler i forhold til bl.a. modregning i folkepension.

”Jeg havde eksempelvis en ældre kunde, som var påbegyndt ratepensionsudbetaling over 10 år, hvilket betød, at hun ikke fik noget folkepensionstillæg. Derfor hjalp jeg hende med at forlænge udbetalingen til 15 år, for selv om hun dermed fik færre indtægter, fik hun mere i folkepensionstillæg og kunne supplere med penge fra et boligsalg, så hun dermed fik flere penge til rådighed i længere tid. Så det gælder om ikke kun at kigge isoleret på sin pension, men på hele økonomien,” siger hun.

Læs mere om formuerådgivning i Nordea