Rådgivning gav økonomisk håndsrækning til børnene

For mange kan det synes fjernt at planlægge, hvordan man forlader job og arbejdsmarked, før det er helt tæt på, og for lige så mange kan det være lettere dunkelt, hvilke muligheder der er for undervejs at få glæde af de penge, man har sparet op.

For 57-årige Martin Kildemand var pension heller ikke rigtigt noget, han havde spekuleret nævneværdigt over, lige som han ikke havde tænkt over muligheden for at ”spise af sine mursten”.

”Gennem mit arbejdsliv har jeg sparet op, så det, uanset hvad, ikke går helt galt. Men derudover går jeg mere op i, hvad jeg kan gøre nu og her, end hvad der skal ske om 20 år, så det var ikke noget, jeg havde ofret mange tanker,” siger Martin Kildemand, der bl.a. har arbejdet som automekaniker, flymekaniker og pilot.

Ny vinkel på nedsparing

Men til et pensionsmøde i banken fik han en helt ny vinkel på sine muligheder for at bruge af sine opsparede midler, som endte med, at han lånte op i sin friværdi og samtidig tilvalgte 30 års afdragsfrihed, så han har mulighed for at give sine to drenge på 24 og 21 år en økonomisk håndsrækning.

”Det betyder meget for mig at kunne glæde mine børn her og nu, hvor de står et sted i livet, hvor de har behov for hjælp i stedet for at forære dem det hele, når jeg engang er død,” siger Martin Kildemand, der var meget glad for mødet i banken, hvor rådgiveren var god til at forklare de forskellige muligheder, så de var til at forstå – uden at det hele kom til at handle om følelser.

”For mig har penge ikke noget med følelser at gøre, så derfor er det vigtigt, at jeg føler mig sikker, når jeg træffer den slags beslutninger, og det hjalp mødet mig med,” forklarer han.

En god beslutning

Derfor er han også sikker på, at beslutningen er rigtig – både økonomisk og filosofisk, om man vil.

”I Danmark har vi generelt den holdning, at man betaler sit hus ud til sin pension, så man kan sidde der billigt som pensionist og forære det væk, når man dør. Men denne her løsning er billigere for mig end at gå og betale ned på mit hus og så hæve noget friværdi, når jeg engang skal sælge. Og derudover vil jeg hellere give mine børn mulighed for at få del i og glæde af mine midler nu, og så må de få resterne senere – det er min måde at gøre det på,” forklarer Martin Kildemand og tilføjer:

Martin Kildemand på El Camino Martin Kildemand kunne sidste år sætte endnu et kryds på sin ”bucket list”, da han gik caminoen fra Saint Jean Pied de Port nord for Pyrenæerne tværs over det nordlige Spanien til Santiago de Compostela. 779 km og 28 dage tog turen, før han var i mål.

”Uanset at jeg er meget optimistisk anlagt, så ved vi ikke, om vi lever i morgen. Derfor gør jeg meget ud af at leve i nuet og nyde det, jeg gør, uden at tænke på, hvad der sker lige om lidt.”

Frihed på vandet

Martin Kildemand forventer at gå på pension inden for tre år, og når den tid kommer, regner han med at bruge endnu mere tid på den lille sejlbåd, som han har liggende i marinaen Amager Strandpark, hvor han ofte nyder vandet, havnen og stranden.

”Når jeg er ude i båden, slapper jeg fuldstændigt af og forsvinder helt fra verden. Så er jeg konge et øjeblik, mens jeg kigger ud over bådene og vandet. Det er en stor frihed,” konstaterer han.

Derudover har Martin Kildemand en alenlang ”bucket list” fyldt med store og små drømme for fremtiden, som han glæder sig til at krydse flere punkter af på.

”Mange af tingene har jeg gjort. For eksempel var jeg for nylig på Mallorca med min kæreste og mine drenge, hvor vi vandrede i bjergkæden Serra de Tramuntana på den nordlige del af øen. Men der er endnu mere, som jeg stadig har lyst til at gøre og glæder mig til,” siger han.