Sådan får du en billigere jul

Julen står for døren, og det betyder næsten altid en masse ekstra udgifter, som nemt kan udfordre økonomien. I år regner danskerne med at bruge 5.564 kr. i alt på julen. Det viser en undersøgelse, som YouGov har lavet for Nordea, og det er lidt mere end sidste års gennemsnit på 5.410 kr. Med den høje inflation rækker pengene dog ikke nær så langt i år, og julen er en periode, hvor budgettet hurtigt kan løbe løbsk. Sidste år endte hver fjerde dansker over 18 år med at bruge flere penge på julen, end de regnede med. Derfor får du her nogle tips og tricks til at holde julebudgettet nede og gøre din jul billigere. Du kan nemlig spare mange penge ved at gøre en smule forarbejde, inden du kaster dig ud i juleindkøbet.

Sådan sparer du penge på julegavekøb:

Faktaboks: Sådan ser danskernes juleforbrug ud

De danske forbrugere regner i gennemsnit med at bruge 3.655 kr. på julegaver i år. Det er lidt mindre end sidste år, hvor gennemsnittet lå på 3.490 kr.


Derudover forventer danskerne at bruge 1.909 kr. på julen udover gaver, dvs. mad, pynt, arrangementer for børn, julefrokoster, tøj mv. Det er samme niveau som sidste år.

I alt regner vi i gennemsnit med at bruge 5.564 kr. samlet set på julen i år.

Godt hver femte dansker har et maksimumbeløb for, hvad julen må koste.

Danskerne forventer i gennemsnit at blive 7,6 personer til jul. Det er lidt flere end sidste år, hvor gennemsnittet lå på 7,0 personer.

66 pct. vil gå sammen om at købe en eller flere julegaver, og på landsplan regner 29 pct. med at købe julegaver brugt. Hele 46 pct. af de unge i alderen 18-29 år vil give genbrugsgaver, og de er derved den aldersgruppe, hvor flest vil købe gaver via second hand.

 

Kilde: YouGov for Nordea, november 2023

1. Læg et budget for dine gavekøb

Gaverne er langt den største post i de fleste danskeres julebudget. Derfor er der mange penge at spare, hvis du lægger en plan. Start med at undersøge, hvor meget du kan købe gaver for. Planlæg dernæst, hvem du køber gaver til, hvilke gaver du giver, og hvor meget hver gave må koste. Det kan desuden betale sig at være ude i god tid. Hvis du køber gaven i sidste øjeblik, er det sværere at finde den bedste pris, og panikkøb i sidste øjeblik får ofte budgettet til at skride.

2. Sammenlign priser

Hvis du har en bestemt gave i tankerne, kan du med fordel sammenligne priser på fx Pricerunner, så du kan finde den billigste. Husk at gå efter e-mærket, når du køber varer online. Det er nemlig din sikkerhed for, at der ikke er tale om en svindelbutik.
Når du køber gaver online, skal du huske at sikre dig, at pakken kan nå frem inden jul. Så vent ikke for længe med at købe online.

3. Gå sammen om gaver

66 pct. af danskerne regner med at splejse til en eller flere julegaver i år. Det er en god ide at gå sammen om gavekøb, hvis man gerne vil give noget af højere kvalitet, som man ellers ikke ville have råd til.

4. Køb genbrug, eller tænk kreativt

Selvom du måske ikke anser dig selv som et kreativt menneske, kan du måske finde på en sød eller sjov kreativ ting at give i gave? En anden mulighed er at give oplevelser eller genbrugsfund i julegave. Tænker du i alternativer, undgår du at købe en masse nye og dyre ting. Det er både godt for pengepungen og miljøet.

5. Aftal et gavebudget

Det er en god idé at afstemme gavebudgettet med familien, så det ikke løber løbsk. Man kan også aftale, at man hver især kun køber en gave til ét familiemedlem eller kun giver gaver til børnene. Det minimerer forbrugsfesten betydeligt og hjælper på pengepungen.


Sådan sparer du penge på de øvrige juleindkøb:

6. Gå sammen om maden

Hvis du selv er vært juleaften, kan du uddelegere madposterne. Gæsterne kan fx stå for at medbringe risalamande, drikkevarer eller mandelgave. Og hvis du er gæst, kan du tilbyde at hjælpe med udgifterne og madlavningen.

7. Lav en indkøbsliste

Med en god indkøbsliste er der mindre risiko for, at du kommer til at købe en masse ekstra, du egentlig ikke har brug for. Adskillige undersøgelser viser, at vi køber betydeligt mindre, når vi har en klar plan for vores indkøb.

8. Vær ude i god tid

Priserne plejer at stige, når vi nærmer os 24. december. Du kan derfor med fordel allerede nu købe de varer, som kan holde sig frem til jul. På den måde undgår du de højere priser tæt på jul, og du har bedre tid til at finde varerne det billigste sted.

9. Overvej, om alle de dyre aktiviteter er nødvendige

Julefrokoster, juletræsfester, adventsgaver, pakkeleg, nyt tøj, værtindegaver… der er mange traditioner og forventninger til julen, og meget af det koster penge. Især i år, hvor prisniveauet er højt, vil det hurtigt kunne mærkes i budgettet, når forbruget stiger i juledagene. Det er derfor en god idé at overveje, om man behøver alle de dyre aktiviteter. Måske kan du finde nogle gratis, alternative muligheder?

10. Lån festtøjet frem for at købe nyt

Det festlige outfit kan hurtigt ende med at koste mange penge, hvis du køber nyt inden julefrokosten. Overvej derfor, om du kan bruge noget fra skabet i stedet for. Alternativt kan du aftale med en ven eller et familiemedlem at låne festtøjet til julefrokosten af dem.

11. Vær kreativ i stedet for at købe nyt

Julepynt og dekorationer kan hurtigt ende med at koste mange penge. Her kan du spare en del, hvis du i stedet er kreativ og laver din egen pynt af gran, kogler og andet naturligt pynt. Meget julepynt kan også købes brugt.

12. Samkørsel til jul

Hvis du ikke selv får gæster til jul, men skal ud ad døren, kan du hurtigt ende med at bruge en del penge på transport. Undersøg derfor i god tid, om du kan få togbilletten billigt – og her er det en fordel, hvis du kan være lidt fleksibel med tidspunkterne for ud- og hjemrejse, for så kan du typisk få billetterne billigere. 
Du kan også aftale med familiemedlemmer, at I kører sammen i bil. Eller du kan undersøge, om du kan køre med andre via samkørselsordninger såsom GoMore.

13. Spar på strømmen, når du er ude

Hvis du holder jul hos familien, så sluk de elektriske apparater, som ellers bare ville stå tændt hos dig. Sluk dit wifi og træk stikket ud af PlayStation og tv, så apparaterne ikke bruger strøm i standby-funktion, når du er væk fra hjemmet.
Men pas på indbrud! Husk, at du med fordel kan have en smule lys tændt for at holde indbrudstyvene væk. Læs mere her: Pas på indbrud i julen | Nyt fra Nordea