Sådan får du mest ud af udbytterne fra din investering

Undrer du dig over "røde tal", når du kigger på dit afkast? 

Når der udbetales udbytte på et værdipapir, falder kursen typisk, fordi værdien af udbyttet fratrækkes selskabets eller fondens samlede værdi. Det er derfor, du ser et kursfald i din fond, umiddelbart efter udbytterne er fragået.

I området Opsparing og investering i Mobil- og Netbank kan du se dit samlede afkast - det vil sige kursudviklingen plus udbytterne.

Læs mere om, hvor du ser dit samlede afkast i mobil- og netbank

Mange tror fejlagtigt, at udbytter er en form for ekstra bonus, der kommer oven i deres investeringer. Men et udbytte er faktisk en del af din samlede investering, der bliver udbetalt til dig.

Du vil med andre ord have færre penge investeret, efter du modtager udbytter, end du havde før. Så hvis du ikke skal bruge det beløb, du modtager i udbytte, er det vigtigt, at du løbende geninvesterer pengene for at få det bedst mulige afkast på langt sigt. 

Hvorfor udbetales der udbytter?
Det er lovgivningen, der fastsætter, om en investeringsforening skal udbetale udbytter. Udbetalingen sker efter et helt fast regnestykke: Når investeringsforeningen laver regnskab, gør man resultatet af de realiserede kursgevinster og -tab op. Herfra trækkes administrationsomkostninger, og det resterende beløb sendes tilbage til investorerne som udbytte.

Udbytterne går fra i starten af februar og kigger jeg på mit depot den 4. , kan jeg blive forskrækket over at se et kursfald. Når jeg så den 6. opdager, at det er på grund af udbytte udbetalingen, at der nu står x antal kroner på min konto, kan jeg ånde lettet op igen. Det er det, vi kan kalde for de ”farlige dage".
Lars-Kristian Olsen, investeringsspecialist

Derfor falder kursen, når du får udbetalt udbytte
Når der udbetales udbytte, bliver der taget en del af formuen i de fonde, der udbetaler udbytte, og den del udbetales til investorerne.

”Når der udbetales udbytter fra investeringsforeninger får du penge ind på kontoen, men værdien af dit depot falder tilsvarende", siger Lars-Kristian Olsen, investeringsspecialist i Nordea. "Udbytter betyder altså kursfald, og er man ikke opmærksom på det, kan man godt blive forskrækket, når man tjekker, hvordan det går med ens investeringer i Net- eller Mobilbank".

Sådan læser du afkasttallene i netbank

v Lars-Kristian Olsen, investeringsspecialist

Geninvestering – en rigtig god idé
Hvis du geninvesterer dit udbytte, kan du sikre, at du stadig har det samme beløb investeret – minus udbytteskat – som før udbytteudbetalingen. 

”Har du ikke brug for de udbytter, der løbende er udbetalt til din konto, vil det være en god idé at geninvestere det - simpelthen for at få det bedst mulige langsigtede afkast,” siger Lars-Kristian.

”Du undgår ikke blot at udhule din investering, du vil også kunne nyde godt af renters rente-effekten, og det kan betyde en betragtelig merværdi for din investering på langt sigt”.

Automatisk geninvestering – år efter år
Automatisk geninvestering er en nem og billig vej til geninvestering af dit udbytte fra en investeringsforening. Det er en service, der sikrer, at du år efter år geninvesterer dit udbetalte udbytte fra dine investeringsforeninger i Nordea.

Du kan selv tilmelde dig automatisk geninvestering via Nordeas hjemmeside. Sidste frist for tilmelding er den 31. januar, hvis du vil nå at være med fra i år.

Se hvordan du tilmelder dig automatisk geninvestering i netbank