Seks gode råd til at komme godt gennem den mørke tid

Selv om vi er forbi vintersolhverv, er det stadig mørkt mange timer af døgnet, og hvis den såkaldte vintertræthed får fat i os, kan det lægge en dæmper på humøret. Generelt kræver det en ekstra indsats at bevare energien i denne tid, og det kan betyde, at vi bliver mere irritable, triste eller bekymrede end normalt.

Heldigvis kan du selv gøre noget for at undgå tristhed. Her er seks gode råd til at holde humøret oppe.

  1. Spis det, der giver dig energi

Næringsrig mad styrker immunforsvaret og bidrager til en sund krop og god nattesøvn. Disse vitaminer og mineraler bør du være særligt opmærksom på at få:

  • C-vitamin: Findes i frugt og grønt
  • D-vitamin: Fås gennem sollys, fede fisk, æg, smør og mælk
  • Selen: Fås gennem fx kød, fisk, æg og visse nødder – særligt paranødder
  • Zink: Findes i fx østers, kylling, havregryn, spinat og svampe
  1. Prioritér din søvn

Voksne har brug for syv til otte timers søvn hver nat. Det er en god idé at gå i seng og stå op på samme tid hver dag, så du får en god søvnrytme. Sluk derudover alle elektroniske apparater en time før sengetid, og læs evt. en god bog, inden du falder i søvn.

Læs mere om søvn her

  1. Kom ud i naturen, og få lys og luft

Har du mulighed for det, vil en gåtur midt på dagen være godt – så får du både dagslys og frisk luft - begge dele mindsker vintertræthed. Du kan også købe en lysterapilampe til skrivebordet. Den simulerer dagslyset og kan være med til at give samme gode humør og følelse af friskhed, som naturligt sollys kan.

  1. Hold fast i fritidsaktiviteter – eller find en ny

Selvom det i denne tid kan være svært at holde fast i de vante fritidsaktiviteter, er det en god idé at lave ting, som man nyder i sin hverdag. Er du blevet træt af din hobby, er det måske tiden til at finde en helt ny – fx tage kurser over nettet, lave træningsøvelser hjemme på gulvet eller at lære at strikke.

Læs mere om fysisk aktivitet her

  1. Hold kontakten til venner og bekendte

Det er vigtigt for det mentale helbred at holde fast i sine sociale bekendtskaber, også når det er mørkt og koldt. Hold derfor kontakten til dine venner. Inviter dem hjem, eller gå ud at spise sammen. Man kan også invitere sine venner med til oplevelser, det kan være at gå til en koncert, i biffen eller ud at spise sammen.

  1. Prioritér i nyhedsstrømmen

For mange negative nyheder kan påvirke ens humør. Derfor bør du overveje, hvor tæt du følger nyhedsstrømmen. Derudover vil der i krisesituationer som den nuværende være tendens til ’fake

Midt i den mørke tid:

Bliver du påvirket af vintermørket?

Choices

Tak for dit svar! Hvis du er en af de mellem 5 og 10 pct. af befolkningen, der lider af vinterdepression, er der hjælp at hente. Du kan læse mere om symptomer og behandling på sundhed.dk