For tidligt at søge i flyverskjul

Forleden citerede en dansk finansavis os for at sige, at en usikker og mørk fremtid får Nordea til at sælge ud af aktierne. Det var sådan set rigtigt nok, men artiklen var lige lovlig skarpt vinklet. Det, vi gjorde, var nemlig blot at reducere vores aktieovervægt en smule. Vi er med andre ord fortsat positive på aktier og ser stadig et pænt potentiale i aktier relativt til obligationer. Naturligvis er der risici, som lurer i horisonten og kan sende verdensøkonomien i recession. Her tænker jeg ikke mindst på inflationen, som er på kraftig fremmarch over det meste af verden. Og corona-nedlukninger i Kina skaber igen massive problemer for de globale forsyningskæder. Gør vi regnebrættet op og analyserer på de fundamentale økonomiske faktorer, tyder intet dog på, at vi er på vej ind i en recession indenfor de kommende 12 måneder.

Det, vi i Nordea følger tættest, er udviklingen i USA og den amerikanske centralbanks (Fed) skridt i den kommende tid. Renten er allerede skudt kraftigt i vejret på forventningen om en længere serie af rentestigninger. Forleden var renten på en 10-årig amerikansk statsobligation for første gang siden 2018 oppe på 3 pct. Det bliver spændende, om Fed formår at balancere behovet for at dæmpe inflationen, som i USA allerede har krydset 5 pct., uden at stramme for meget og for hurtigt. De kraftigt stigende renter har naturligvis givet obligationerne nogle ordentlige knubs.
Den gode nyhed er så, at der er mere værdi i obligationerne end tidligere.

Virksomheder og forbrugere godt polstrede

Højere renter virker dæmpende på aktiviteten. Vi vurderer dog, at der er god luft i økonomien til at kunne klare højere renter. Husholdningerne er godt polstrede takket være kombinationen af en lønfest i mange udviklede økonomier, store opsparinger opbygget under pandemien, hvor vi ikke kunne tage på ferie eller spise ude, samt store formuegevinster på boliger. Dertil kommer, at husholdningerne i USA er meget lidt forgældede, og kun en lille andel af deres samlede udgifter går til fx at betale boliglån. Selvom inflationen er i kraftigt vækst, og fx mange dagligvarer bliver dyrere, så har forbrugerne tegnebogen til at stå imod med. En anden faktor, der gør os fortrøstningsfulde og får os til at holde fast i aktierne, er de seneste regnskaber fra virksomhederne herhjemme og internationalt. Som vanligt lagde USA for, og her overgik selskaberne analytikernes forventninger. Samlet set lå indtjeningen i de amerikanske selskaber mere end 10 pct. over niveauet for samme periode sidste år. Samme positive billede så vi blandt de største virksomheder i Danmark, som endnu engang viste stor robusthed.

Spørgsmålet på alles læber er, om vi får en recession eller en blød landing. Lidt provokerende kunne man måske spørge, om det overhovedet betyder så meget i dag? Vi kan alle gisne om, hvornår den næste recession kommer. Og særligt om det lykkes centralbankerne at give økonomien en blød landing i det miljø, vi befinder os i på nuværende tidspunkt. Men ikke desto mindre skal aktieinvestorerne nok bruge mere håndfaste beviser på, at vi rent faktisk er på vej ind i en økonomisk nedtur, før de vil sende aktierne markant ned. Husk på, at de store aktienedture kræver en økonomisk tilbagegang. Og der er endnu vækst i økonomien og stærke signaler fra den regnskabssæson, vi p.t. befinder os midt i. Så selvom vi får en recession på et tidspunkt i fremtiden (én ting er sikker – det sker før eller siden!), så er det for tidligt som investor at positionere sig efter dette, når vi ser på aktier mod obligationer generelt. Det giver i vores optik stadig mening at holde fast i en lille aktieovervægt mod obligationer.