Tjek pensionen på en vinteraften

Tags:
Pension

Udsigt over vandet

Markedsudsving og pension
Du har måske oplevet, at aktiekursfald har haft betydning for størrelsen af din pensionsopsparing. Som udgangspunkt er det værd at huske på, at aktier i gennemsnit stiger 4,5-5% om året, men på kort sigt kan man opleve store udsving til begge sider. Er der mange år, til du skal på pension, har du derfor også god tid til at indhente den seneste tids kurstab.

Men er du tæt på pensionen eller allerede gået på pension, og er du bekymret for de kursfald, vi har set her i starten af 2022, så tag fat i din rådgiver og få en dialog om, hvordan du bør forholde dig.

Hvorfor ikke bruge en ledig stund til noget fornuftigt - som fx at kigge din pensionsopsparing efter i sømmene. Den skylder du nemlig dig selv at vedligeholde.

Ikke lige nu!
Sådan tænker mange af os, når vi modtager et brev eller en mail fra vores pensionsselskab. Det kan virke uoverskueligt, og måske ligger pensionsalderen mange år ude i fremtiden. Men uanset om der er 5 eller 25 år, til du går på pension, er det altid godt givet ud at bruge en times tid på at sikre dig, at din pensionsopsparing passer til dine forventninger og behov.

For ifølge Iben Blichfeldt, pensionsspecialist hos Nordea, har rigtig mange danskere ikke styr på pensionen.

- Desværre ved mange af os slet ikke, hvor meget vi skal spare op for at få råd til den pensionstilværelse, vi ønsker os, siger Iben, som forklarer, at langt de fleste ønsker en levestandard som seniorer, der matcher den, de har i dag.

- Derfor skal man skal sikre sig, at man lægger nok til side hver måned til pensionen. En god tommelfingeregel er, at indbetaler man 10-20 pct. af sin årlige løn til pension, vil det række til, at man kan opretholde nogenlunde den samme levestandard. Men jo tidligere du kommer i gang, jo mindre skal der til, og jo større er sandsynligheden for, at du får den pensionstilværelse, som du drømmer om, fortsætter Iben.

Start med Pensionsinfo
Et godt sted at starte, når man skal danne sig et overblik over sin pensionsopsparing, er på pensionsinfo.dk – også kaldet Pensionsinfo. Pensionsinfo indhenter oplysninger fra ATP og langt de fleste af de hjemlige pensionsselskaber. Du får her et samlet overblik over dine pensioner og de personforsikringer – fx livsforsikringer og dækning ved nedsat erhvervsevne – der er tilknyttet din pensionsordning.

- På Pensionsinfo får du det fulde overblik over, hvor meget du sparer op, og hvor meget du vil få udbetalt. Du kan altså se, om du som pensionist har råd til at rejse meget eller beholde fx både helårsbolig og sommerhus, og du kan sammenligne beløbene med din nuværende løn. Har du en partner, vil det være en god ide, at I danner jer et overblik over jeres samlede pensionsopsparing, fortæller Iben.

- Du kan også danne dig et overblik over, hvordan du er dækket i tilfælde af død eller uarbejdsdygtighed. Mange af os har nemlig personforsikringer inkluderet i vores pensionsordning. Det er måske ikke det sjoveste emne at tage op, men når der er styr på det, oplever jeg, at det giver en enorm tryghed, lyder Ibens råd.

- Så sidder du en aften i løbet af vinterferien og slapper af og nyder roen, måske sammen med din partner, kan det være en god anledning til at lade tankerne vandre nogle år frem i tiden: Hvad er jeres drømme for seniortilværelsen, hvornår ønsker I at gå på pension, og hvor stor indflydelse ønsker I på jeres pensionstilværelse? Stil jer selv de spørgsmål, og brug pensionsinfo.dk til at give jer et overblik over, hvor tæt på målet I er. Så er I godt forberedt til et møde med en rådgiver, som vil kunne hjælpe med at lægge en plan for, hvordan I opnår det, I drømmer om. Din rådgiver vil se på din økonomi samlet og herunder naturligvis også komme ind på, hvordan opsparingen er investeret, slutter Iben.

Læs mere om pension på Nordeas hjemmeside.