Unge rejsende bruges uforvarende som muldyr

Sådan kunne det forgå

Rejse

For at illustrere en mulig hændelse er her et tænkt eksempel:

Tre unge kvinder er rejst med bus til Bulgarien for at holde ferie i Sunny Beach. Her møder de to danske fyre, som de fester med i løbet af ugen. Da ferien er ved at være slut, spørger de to fyre, om de tre unge kvinder vil gøre dem en tjeneste og tage nogle kontanter med hjem til Danmark.

De unge mænd forklarer, at de selv ikke kan sætte pengene ind i Bulgarien, fordi de ikke kan få en konto, og at de først kommer til Danmark om to måneder. De fortæller også, at det ikke er ulovligt at tage pengene med, da man godt må tage op til 75.000 kroner i kontanter med over grænsen og ellers blot skal deklarere dem. Når de står af bussen i København, skal de bare give kontanterne til Torben, som står ved busstoppestedet. Det drejer sig om 150.000 kroner i alt, og de kan beholde 5.000 kroner som tak for hjælpen.

Hvidvasksekretariatet har identificeret og dokumenteret adskillige tilfælde, hvor kriminelle enten lokker eller bestikker rejsende til at fungere som muldyr og transportere danske kroner til Danmark.

Denne problematik skyldes hovedsageligt, at det er blevet sværere at få danske kontanter tilbage til Danmark fra udlandet. I marts 2023 orienterede Nationalbanken om, at der i flere lande er problemer med at veksle danske kontanter til anden valuta, da udenlandske vekselbureauer og banker ikke længere vil tage imod danske kroner. De kan nemlig ikke komme af med dem igen, fordi de danske banker er blevet mere tilbageholdende med at modtage danske kontanter fra udenlandske banker. Ifølge Nationalbanken vurderer bankerne i Danmark nemlig, at det ikke er sikkert nok i forhold til deres forpligtelser efter hvidvaskreglerne.

Hvor man tidligere enten kunne bruge danske kroner i udlandet eller veksle i banker og vekselbureauer i udlandet, er der nu en ophobning af danske kontanter i udlandet. Det gælder også kontanter, der er udført af kriminelle aktører og netværk. De kontanter forsøger de kriminelle nu at få til Danmark på anden vis.

Vær opmærksom, og tal om alvoren

Det er vigtigt at forstå, at sådanne aktiviteter er ulovlige, uanset om pengene deklareres eller ej. Kontanterne kan komme fra økonomisk kriminalitet såsom narkohandel eller bedrageri. En person eller virksomhed, der ulovligt modtager eller er med til at skaffe penge, der stammer fra en lovovertrædelse, deltager i hvidvask og kan straffes i overensstemmelse hermed. Hvidvask er en alvorlig lovovertrædelse, og hvis man modtager og transporterer penge for andre, kan man uforvarende medvirke til økonomisk kriminalitet. 

Derfor er det en rigtig god idé at tale med dine nære relationer og omgangskreds om alvoren, for det er vigtigt, at man ved, hvornår man skal sige fra – også i situationer, hvor det kan være svært. Kender du samtidig tegnene og konsekvenserne, er det nemmere at snakke om.

Du kan tage udgangspunkt i følgende huskeregler:

  • Lad ikke andre bruge dig eller din konto til at indsætte, overføre, transportere eller hæve penge. 

  • Vær mistænksom over for personer, der tilbyder dig hurtige penge og nem fortjeneste.

  • Giv ikke dine konto- eller kortoplysninger til andre.

  • Vær en støtte for dine nære relationer, og hjælp dem kærligt uanset situationen.