2023 blev et godt år for pensionsopsparingerne

Har du en ratepension, hvor udbetaling er startet?

Udbetalingerne fra en ratepension beregnes en gang årligt ud fra værdien 31. december. Derfor vil udbetalingerne altid variere ud fra, hvordan opsparingen har udviklet sig. Som markederne har udviklet sig i 2023, kan du forvente, at udbetalingerne næste år vil stige i forhold til 2022.

Hvis du ikke har brug for de penge, der bliver udbetalt fra din ratepension, er det muligt at forlænge din udbetalingsperiode. Du kan forlænge din udbetalingsperiode, men den kan ikke forkortes igen, når forlængelsen er trådt i kraft. En eventuel ændring af din udbetalingsperiode skal ske i forbindelse med årsskiftet.

Det er vigtigt, at du søger rådgivning i god tid, inden du træffer din beslutning.

I 2023 viste økonomien sig at være langt mere modstandsdygtig overfor rentestigninger, end markedet regnede med. Og selvom man som investor måske synes, at det hele har været lidt for spændende til tider, så har vi set pæne stigninger på aktier for året som helhed. 

”Faktisk er afkastet på globale aktier langt højere i 2023 end i et gennemsnitligt investeringsår, og det vil de fleste kunne se på værdien af deres pensionsdepoter,” siger Simon Kristiansen, der er seniorstrateg i Nordea.

Simon Simon Kristiansen, seniorstrateg i Nordea.

Rentestigninger og bankuro
Noget af det, der især definerede 2023, var kampen mod inflationen, som centralbankerne verden over nu ser ud til at have vundet – omend vi ikke er helt i mål endnu. Desuden er bankuroen i USA tilbage i marts en af de begivenheder, vi vil huske året for.

”Bankuroen mindede investorerne om finanskrisen, og mange blev nervøse for, om svagheden blandt de mindre regionale banker var et tegn på, at dele af det finansielle system var begyndt at knække under de store rentestigninger,” fortæller Simon. ”Men heldigvis var det meget lokale problemer og kun i en vis grad relateret til renterne.” 

Pension var på den politiske dagsorden i 2023

I 2023 vedtog Folketinget flere større ændringer af reglerne på pensionsområdet. Læs mere om ændringerne i vores artikler her:


Folkepensionister får ikke længere modregnet arbejdsindtægt i pensionen

Aldersopsparing er blevet endnu bedre 

Nye pensionsregler giver større fleksibilitet

Hvad forventer vi af 2024?
Fordi rentestigninger rammer økonomien med en vis forsinkelse, må vi acceptere at leve i skyggen af de store rentestigninger i 2024 – så vi er ikke helt på sikker grund endnu. Men Nordea vurderer, at centralbankernes renter har toppet, så vi bevæger os i den rigtige retning.

”Det er en usikkerhed om, hvor dybe spor renterne har sat i økonomien, og den usikkerhed vil strække sig ind i 2024 og være med til at karakterisere året,” vurderer Simon. ”Men der er alligevel flere ting, som taler for, at også næste år vil levere et rigtig pænt afkast i historisk sammenhæng. Vores vurdering er, at vi er i begyndelsen af et aktieopsving, som kommer til at strække sig ind i næste år.

Betina Betina Grimstrup, pensionsspecialist i Nordea.

Når pensionen rammes af udsving
Jo tættere du er på at skulle på pension, desto mere bekymret er du måske for din opsparing. Og det kan bestemt give sug i maven, når afkastene er i rødt, og man ser sit pensionsdepot svinde ind. Men når der er udsving på markederne, er det værd at huske på, at hvis du er tæt på pensionen, så har du formentlig sparet op i mange år og har derfor også fået del i de ret store kursstigninger, vi især har set de seneste ti år.

”Vores investeringsbudskaber er de samme, uanset om det drejer sig om pensionsmidler eller almindelig opsparing. Et af de vigtigste spørgsmål er, hvornår du skal bruge dine pensioner, ” siger pensionsspecialist i Nordea Betina Grimstrup.

”Har du fx mere end tre år til udbetaling på din aldersopsparing eller kapitalpension, bør du have is i maven og forblive investere. Og har du en ratepension, hvor udbetalingen ikke er startet endnu, skal du huske, at der er minimum ti år til, at den sidste rate er udbetalt. Så du har mange år til at indhente et tab fra dine investeringer. Lidt det samme gælder livrenter, der jo er en livslang pension. Da udbetalingsperioden på både ratepension og livrente er lang, anbefaler vi også at være investeret i udbetalingsperioden”, understreger Betina.

Husk altid at tale med din rådgiver om, hvor meget risiko du ønsker på dine investeringer. Flere investeringsløsninger til pension har en indbygget nedtrapning af risiko i takt med, at du nærmer dig udbetalingstidspunktet, eller at udbetalingsperioden er ved at rinde ud.