2023_04 Nedturen på boligmarkedet slutter om ni måneder

I midten af marts offentliggjorde Nationalbanken en ny prognose for dansk økonomi. Den fik stor omtale i pressen som følge af de høje forventninger til inflationen, der understreger, at det kommer til at tage længere tid for danskerne at genetablere deres realløn end først antaget. Det er selvfølgelig både væsentligt og interessant, men for mig var det et andet tal, der løb med opmærksomheden.

Det er dog forholdsvist nemt at regne baglæns på Nationalbankens tal, og konklusionen er, at vi allerede har set en stor del af det fald i huspriserne, der fremgår af Nationalbankens prognose for 2023, og at Nationalbanken samtidig forventer, at huspriserne rammer bunden i 4. kvartal 2023. Ifølge Nationalbanken er nedturen på boligmarkedet altså slut om bare ni måneder, og herefter kan boligejerne igen forvente stigende priser og højere friværdi. Allerede i 2025 forventes priserne at være højere end i dag. Prisudvikling for et gennemsnitligt hus på 140 m2 ifølge Nationalbankens husprisprognose for 2023 til 2025

Ifølge Nationalbankens nye husprisprognose vil huspriserne nemlig falde med 9,4 pct. i indeværende år og med yderligere 0,3 pct. i 2024 for herefter at stige med 2,9 pct. i 2025. Boligprisprognoser opgøres altid som gennemsnitstal for året. Det vil sige, at den forventede ændring i huspriserne i 2023 beregnes som forskellen mellem den gennemsnitlige huspris i 2022 sammenlignet med den gennemsnitlige huspris i 2023. Det er ikke det samme som udviklingen fra 1. januar til 31. december, som mange boligejere tager udgangspunkt i, når de opgør, hvor meget deres bolig er steget eller faldet i værdi i et givent år.

Det er dog forholdsvist nemt at regne baglæns på Nationalbankens tal, og konklusionen er, at vi allerede har set en stor del af det fald i huspriserne, der fremgår af Nationalbankens prognose for 2023, og at Nationalbanken samtidig forventer, at huspriserne rammer bunden i 4. kvartal 2023. Ifølge Nationalbanken er nedturen på boligmarkedet altså slut om bare ni måneder, og herefter kan boligejerne igen forvente stigende priser og højere friværdi. Allerede i 2025 forventes priserne at være højere end i dag.

Der er altså lagt op til et kraftigt, men hurtigt overstået, dyk i huspriserne under den nuværende nedtur på boligmarkedet. Perioden med faldende priser forventes kun at vare ca. 1½ år, fra de første prisfald blev registreret i sommeren 2022, og til priserne igen forventes at stige i starten af 2024.

Det er billigt sluppet i forhold til den seneste nedtur på boligmarkedet. Dengang gik der ca. tre, fem og ni år fra priserne på henholdsvis ejerlejligheder, huse og sommerhuse begyndte at falde i midten af 00’erne, og indtil de nåede bunden.

Pris for et gennemsnitligt hus på 140 m2 ifølge Nationalbankens husprisprognose

  Hus på 140 m2 Ændring ift. året før
2022 2.322.000 kr.  
2023 2.104.000 kr. -218.000 kr.
2024 2.097.000 kr. -7.000 kr.
2025 2.158.000 kr. 61.000 kr.

Kilde: Nationalbanken, Danmarks Statistik og Nordea
Anm.: Det antages, at priserne stiger jævnt hen over året i prognoseperioden Nordea

 

Sælgerne udskyder salget

I Nordea er vi store træk enige i Nationalbankens prognose. Vi er dog begyndt at spørge os selv, om boligprisprognoserne i sig selv kan påvirke prisdannelsen på boligmarkedet. Eller sagt med andre ord – er der lige nu boligejere, der venter med at sætte boligen til salg, fordi prognoserne får dem til at forvente en kort nedtur, og de derfor hellere vil sætte boligen til salg senere, hvor de ikke risikerer at  ramme markedet på et dårligt tidspunkt?

I øjeblikket kan vi nemlig konstatere, at sælgerne holder igen. Normalt sættes der ca. 1.800 nye boliger til salg hver uge på denne tid af året, men vi vurderer, at tallet lige nu ligger på ca. 1.500. Der dukker altså væsentligt færre nye Til Salg-skilte op end normalt for årstiden. En forklaring kan være, at sælgerne forventer, at nedturen bliver kort, og deres personlige omkostninger ved at udskyde boligsalget derfor ikke er særligt store.

Det giver ikke mening at udskyde et boligsalg, hvis man skal videre til en ny bolig. Bytteprisen betyder nemlig, at tab på gyngerne kan opvejes af gevinst på karrusellerne. Men ønsker man at forlade boligmarkedet, er det ikke ligegyldigt, hvornår man sætter sin bolig til salg.

Derfor er det tankevækkende, at mæglerne for tiden mest mangler ejerlejligheder og fritidshuse til salg. Vi ved nemlig, at mange både ejerlejligheder og fritidshuse udlejes, fx i forbindelse med forældrekøb eller til turister. Et salg indebærer derfor ikke altid et samtidigt køb af en ny bolig.

I øjeblikket falder udbuddet af boliger, og selvom det ikke er unormalt for årstiden, er det alligevel bemærkelsesværdigt, hvor lavt udbuddet stadig er, når man samtidig tager højde for den stigende rente. Hvis tendensen fortsætter, det kan ende med at holde en hånd under priserne, da det alt andet lige er sværere for køberne at forhandle, når der ikke er ret meget til salg. Derfor er det værd at holde øje med udbuddet i den kommende tid.