Oksekød, chokolade, kaffe. Mange danskere har i den grad kunnet mærke de stigende fødevarepriser, når indkøbskurven skal fyldes, og temaet har også fyldt meget i medierne. Nogle varer er steget markant i pris, mens andre følger en mere naturlig prisudvikling. Få her et indblik i, hvad der faktisk er op og ned i prisudviklingen samt konkrete råd til at navigere i den nuværende situation. 

Hvad er op og ned i fødevarepriserne? 

Når vi konstant hører om prisstigninger, kan det blive selvforstærkende og give indtryk af, at alt i supermarkedet er blevet dyrt. Det er derfor vigtigt at forholde sig til de faktiske tal. 

Nogle af de mest markante prisstigninger finder vi på: 

  • Oksekød og kalvekød: Steget med 20,9 pct. på et år 
  • Kaffe: Steget med hele 32,1pct. de seneste 12 måneder 
  • Chokolade: Steget med 20 pct. 
  • Æg: Steget med 6,5 pct. 
     

Der er dog også varer, der kun er steget moderat eller endda er faldet i pris: 

  • Pasta: steget 0,1pct. 
  • Svinekød: Steget 3,3 pct. 
  • Fjerkræ: Steget 2,4 pct. 
  • Grøntsager generelt: Steget 3,2 pct. 
  • Kartofler: Faldet med 1pct. 
  • Frossen fisk: Faldet med 1,1 pct. 
  • Mel og gryn: Faldet med ca. 3 pct. 

Hvordan kan du få madbudgettet til at række længere? 

Planlæg dine indkøb: En madplan er et godt værktøj, der ikke blot er med til at reducere madspild, men også forhindrer impulskøb. Ved at følge en madplan kan du sikre, at dine indkøb er målrettede og nødvendige. Gør det til en vane at se tilbudsaviser igennem inden din planlægning. Den vej igennem kan du lave en madplan ud fra de varer, du finder på tilbud. 

Et andet greb, man kan gøre, for at få madbudgettet til at strække sig længere, er at tænke i alternativer til de traditionelle retter. 

Du kan for eksempel erstatte nogle af de dyrere kødmåltider med vegetarretter eller supplere kødsovsen med grøntsager. Se efter frossen fisk i supermarkedet frem for fersk. Frossen fisk er nemlig faldet i pris. 

Tjek kiloprisen, når du handler. Nogle gange kan det betale sig at handle større, fordi man får mere for pengene.  

Skab overblik over din økonomi 

Er det længe siden, du har gennemgået dit budget, eller har du slet ikke lagt et? Start med at få overblik over dine faste udgifter for at se, hvad der er tilovers hver måned til mad, opsparing og fornøjelser. Gennemgå samtidig dine abonnementer og afmeld dem, du ikke længere bruger. 

Hvis du skal spare, bør du først se på: 

  • Luksusgoder 
  • Tøjindkøb 
  • Mad på farten (kaffe, snacks) 
  • Take-away 
  • Udgifter til sociale aktiviteter 

Hvad skal du ikke spare på? 

Selv i økonomisk pressede tider er der nogle udgifter, du bør prioritere: 

  • Pension
  • Forsikringer 
  • A-kasse 

Hvis budgettet er helt stramt, kan du overveje at pause din opsparing midlertidigt - enten på almindelig konto, i værdipapirer eller privat pensionsopsparing. Husk dog at genoptage opsparingen, når økonomien tillader det.