Forsikringer, betalingsservice og boligstøtte – få styr på studieøkonomien, når du flytter hjemmefra
PengePulsen: Sådan bliver du en overskudsstuderende
I dette afsnit af PengePulsen snakker jeg med værterne om, hvordan man får mest muligt ud af sin studieøkonomi.
5 økonomiske studietips
- Køb dine studiebøger brugt af ældre studerende. Bøger kan være en stor udgiftspost som studerende. Så medmindre pensum har ændret sig, kan du spare penge ved at købe dem brugt. Husk i øvrigt, at det er ulovligt at kopiere bøger og artikler og dele med studiekammeraterne.
- Undersøg, hvor du kan få studierabat. Mange butikker giver rabat til studerende. Undersøg, om du fx kan få forsikringen eller computeren billigere som studerende.
- Bliv klippet hos Frisørskolen. En klipning hos en frisør kan være en stor post i budgettet som studerende. Hos frisørskolen kan du blive klippet billigt, og du hjælper samtidig andre studerende med deres uddannelse.
- Få et overblik over dine abonnementer. Det er surt at betale for noget hver eneste måned, som du egentlig ikke bruger.
- Meld dig ind i en fagforening og a-kasse. Det koster typisk ikke noget at være medlem som studerende, og du kan få en masse fordele.
September er lig med studiestart, og for mange er det startskuddet til at flytte hjemmefra og stå på egne ben. Men når man flyver fra reden og starter på en uddannelse, skal man pludselig forholde sig til en masse nye ting.
Studiebøger, introfester, forsikringer, møbler og maling. Listen over nye udgifter er lang, og det er nemt at miste overblikket over sin økonomi. Her er derfor et par gode råd til din nye tilværelse som udeboende studerende på et SU-venligt budget.
1. Overblik, overblik, overblik
Lad mig være ærlig fra start: Det kan godt være stramt at leve på et SU-budget eller en elevløn. Man ender hurtigt med at have brugt hele SU’en midt i måneden. Derfor er det helt afgørende at kortlægge, planlægge og prioritere sin økonomi.
Du kan fx bruge Nordeas gratis budgetskabelon til at få overblik over dine faste udgifter (husleje, forsikringer, abonnementer mv.), dine variable udgifter (fredagsøl, biografture, nyt tøj mv.), samt hvad du bør spare op hver måned, hvis du fx gerne vil på skiferie med studiekammeraterne til vinter.
2. Husk forsikringerne, ellers kan det blive (rigtig) dyrt
Du bør som minimum have en indboforsikring og en ulykkesforsikring, når du flytter hjemmefra. Desværre vælger for mange unge forsikringerne fra, og det er meget uheldigt – for det kan ende med at blive rigtig dyrt.
En indboforsikring erstatter dine ting, hvis de bliver stjålet, eller udbetaler erstatning, hvis du er skyld i, at andre kommer til skade. Den indeholder nemlig også en ansvarsforsikring. Uheld kan opstå fra det ene øjeblik til det andet, og skaderne kan koste uoverskueligt mange penge, som du – i værste tilfælde – skal betale af på i mange år, hvis du ikke er forsikret.
Hvis du er under 21 år, er du måske dækket af dine forældres indboforsikring, men det afhænger af dine forældres forsikringsselskab. Så forhør dig med dine forældre og kontakt forsikringsselskabet, hvis I er i tvivl om, hvordan forsikringen dækker. Hvis du flytter sammen med en ven eller kæreste, så gælder dine forældres forsikring ikke. En indboforsikring dækker dog som regel hele husstanden, så det er ofte ikke nødvendigt, at både du og din roomie eller kæreste tegner denne forsikring. Du kan dog ikke dele indboforsikringen med dem, du bor på kollegie med.
3. Betalingsservice er din ven
Når du flytter hjemmefra, får du en masse nye regninger, du ikke har fået før, fx husleje, el, vand og forsikringer. Hvis du tilmelder dine faste udgifter til Betalingsservice eller automatisk kortbetaling, er du sikker på, at du ikke misser en huslejebetaling, eller at dine forsikringer ophører, fordi du glemmer at få dem betalt.
Regninger kan både komme fysisk med posten eller digitalt på mail eller i eBoks. Modtager du en fysisk regning, så glem aldrig rudekuverten mellem stakken af studiebøger, og modtager du den digitalt, må den aldrig drukne i indbakken. Regninger bliver nemlig kun dyrere, jo længere du venter med at forholde dig til dem. Så betal dem med det samme – det sparer dig for penge og bekymringer.
4. Måske du kan få hjælp til huslejen
Som lejer kan man søge om boligstøtte (også kaldet boligsikring), som er en økonomisk støtte fra det offentlige til din husleje.
Alle lejere kan som udgangspunkt søge boligstøtte. Det er dog et krav, at din lejebolig har eget køkken, og at du bor der fast. Boligstøtten afhænger af, hvor meget du betaler i husleje, hvor stor husstandens samlede indkomst og formue er, hvor mange I bor i boligen, og hvor stor den er.
På borger.dk kan du læse mere om og evt. søge boligstøtte.
5. Bør du tage SU-lån?
Det kan være fristende at tage et lån, når indkomsten er beskeden. Men tænk dig grundigt om, før du stifter gæld. Også selvom et SU-lån som udgangspunkt er billig gæld, hvis man altså får den betalt tilbage til tiden.
Min anbefaling er derfor, at du aldrig låner penge kun til forbrug. Men SU-lånet kan være en fin løsning til at få betalt alle nødvendige regninger som studerende. Bare husk på, at lånet skal betales tilbage igen.
Når du begynder at studere
På Nordea.dk har vi lavet en side, der giver inspiration og konkrete råd til, hvordan du sammensætter en sund økonomi, når du studerer.