Husk rejseforsikringen
Det er en god ide at have en rejseforsikring, når du skal på ferie. En rejseforsikring dækker for eksempel afbestilling, forsinkelse, bagage og sygdom.
Mange kreditkort har tilknyttet en rejseforsikring. Det er derfor en god ide at tjekke, om du allerede er forsikret gennem dit betalingskort, før du skal afsted. Vær opmærksom på, om der stilles krav til, at rejsen skal betales med dit Mastercard, før forsikringen træder i kraft
Du bør desuden huske dit blå sygesikringskort, når du rejser i EU – og huske at tjekke, om det stadig er gyldigt.
Medbring to kort på rejsen
Jeg vil anbefale, at du tager to betalingskort med på rejsen. Hvis det ene kort går i stykker eller bliver stjålet, har du nemlig et ekstra – så læg dem ikke i samme pung. Desuden tager ikke alle steder mod alle slags betalingskort. Skal du for eksempel leje bil i udlandet, vil du typisk blive bedt om at betale med et kreditkort. Biludlejeren kan nemlig reservere et beløb på dit kreditkort som sikkerhed, indtil du afleverer bilen igen. Derfor er det en fordel, at det ene af dine to medbragte kort er et kreditkort, eksempelvis et MasterCard
Hent også gerne dine kort ned på din telefon (Apple Pay eller Google Pay), så har du dem hele tiden på dig. Men glem ikke det fysiske kort. Ikke alle steder har god mobildækning eller tager mobilbetaling.
Hvis du mister dit kort
Det er aldrig sjovt at miste sine ejendele, når man er på ferie – især ikke sine betalingskort! Det er vigtigt, at du spærrer dit kort, så snart du opdager, at det er væk. Spær dit kort i din mobilbank, eller ring til din bank
Du kan nemt bestille et nyt digitalt betalingskort via din mobilbank, som kan tages i brug med det samme. Via mobilbanken, finder du hurtigt dit nye kort, som kan tages i brug med det samme i Apple Pay eller Google Pay.
Tjek om du har online lægehjælp
Der er flere forsikrings- og pensionsselskaber, der giver dig adgang til online lægehjælp. Det kan derfor være en god ide at tjekke, om du også har det.
Gem dine kontaktoplysninger, og download den tilhørende app - så du er klar, hvis du får brug for at tale med en læge på ferien. Har du en sundhedsforsikring hos Nordea Pension, har du automatisk adgang til ”Online Lægehjælp”. Læs mere om, hvordan du bliver klar her.
Kontanter eller kort?
Medbring gerne lidt kontanter – men medbring ikke kontanter til hele ferien. Tag lidt med til for eksempel drikkepenge, loppemarkeder, en taxatur, men lad kortet dække dine betalinger til mad og udflugter. Undgå at have for mange kontanter på dig, når du bevæger dig rundt på feriedestinationen, for du kan risikere at miste pengene eller blive offer for lommetyve – især i de større turistbyer.
For ikke så længe siden oplevede Sydeuropa også et større strømnedbrud, så lidt kontanter til vand og mad er en god ide.
Står du i udlandet og mangler kontanter, så skal du være opmærksom på, hvor du hæver penge. Du skal betale et gebyr, når du hæver penge, og private hæveautomater er ofte dyrere end bankernes. Tjek derfor på hæveautomaten, hvem du hæver penge hos, og vælg bankernes hæveautomater, hvis det er muligt.
Betal i lokal valuta
På ferien kan du nogle steder blive spurgt, om du vil betale i danske kroner eller den lokale valuta, når du bruger dit betalingskort. Her vil jeg altid anbefale, at du vælger lokal valuta. Det kan virke mere sikkert at betale i danske kroner, for så kender man beløbet, men det er typisk dyrere. Der kommer nemlig ofte et vekselgebyr oveni, hvis du vælger at betale i danske kroner.
Det kan være svært at se den åbenlyse forskel, når betalingsautomaten spørger om man vil betale i dansk valuta eller i lokalvaluta (for eksempel EUR). Men et enkelt forkert tryk på knappen kan blive dyrt.
Eksempel:
Skal du leje en bil i to uger i Italien , koster det omkring 800 EUR.
Trykker du på, at du vil betale i EUR, koster det dig ca. 6000 kr. Vælger du at trykke på danske kroner, stiger prisen og vil typisk ende på omkring 6600 kr. danske kroner. Altså en merudgift på omkring 600 kr.
Nogle udbydere af kortautomater (eksempelvis når du betaler på restauranter) har helt op til 18 pt. i gebyr, hvis du vælger en anden valuta end den lokale.
God sommer!